Kenny G’nin Dylan’dan fazla sattığı bir âlem

ÇIKIŞ noktamız, Nielsen’in 1992’den beri sürdürdüğü “müzik piyasası eğilimleri araştırmasının” haberlere yansıyan başlığı: “ABD’de hip hop, rock müziği solladı”...

Haberin Devamı

Bu noktadan hareket edeceğiz ve “Garth Brooks’un (meşhur bir country şarkıcısıdır), Elvis kadar albüm sattığı bir piyasada adalet yoktur” noktasına kadar gideceğiz.

Önce bir araştırmaya bakalım.

Müzik dünyasının hem en büyük üreticisi hem de en geniş tüketici kitlesine sahip olan ABD, müzik dünyasının ana kumanda merkezi haliyle.

Nielsen’in araştırmasına göre 2017’nin ilk 6 ayındaki “müzik tüketimine” bakıldığında pastadan yüzde 25.1 oranında dilim alan hip hop ve R&B’nin ilk kez lider olduğunu görüyoruz.

Rock müzik ise yüzde 23.1’de kalmış.

YENİ OYUN DÜZENİ

Yani haber doğru, başlık doğru... Ama konu biraz daha yakından bakmayı hak ediyor.

İnternet devrimi sürecinde kaidesinden sarsılan ancak yıkılmayan müzik dünyası yeni sisteme uyum sağlamayı başardı.

Haberin Devamı

Bu süreçte “web” müziğin sadece satış ve pazarlama metotlarında değil, dinleyicinin müzik zevkinde de değişimin katalizörü oldu.

Nielsen’in araştırmasında “müzik tüketimi” ifadesine dikkat etmek gerekiyor. Eskiden sadece albüm ve 45’lik/tekli satışları hesaplanırken buna dijital müzik platformları da eklenince durum değişti.

Şu anda piyasanın krallığı abonelik usulüyle müzik dinlemeye imkân sağlayan (on demand streaming) Spotify ve Apple Music gibi platformlar.

Spotify’ın 50 milyon, iki yıl önce oyuna giren rakibi Apple Music’in 27 milyon abonesi var.

Bu tür platformlar 2016’da yüzde 70’e yakın bir büyüme kaydetti; sadece geçen yıl 432 milyar parça dinlenmiş bu platformlar üzerinden...

İşte hip hop’un rock’u solladığı arazi de burası...

Drake ve Kendrick Lamar gibi ağır topların yeni ve çok iyi albümlerinin de etkisiyle bu tür platformlarda tartışmasız şampiyonluğunu ilan etti hip hop...

PLAK HÂLÂ YÜKSELİŞTE

Bu tarz platformlarda en çok dinlenen 10 şarkıdan 7’si hip hop ve R&B sanatçılarına ait...

“Albüm” satışlarına bakıldığında rock müzik hâlâ piyasanın kralı. Yüzde 40 paya sahip... Ancak çehre değişiyor, zaman değişiyor, tüketici değişiyor, müzik dinleme alışkanlıkları yeniden tanımlanıyor ve “genel müzik tüketimi”ne baktığımızda hip hop birinciliği elde ediyor.

Haberin Devamı

Bunda rock müzik alanında yeni ve büyük isimlerin eskisi kadar çıkmaması gibi başka etkenler de vardır elbette ama oraya girip dağılmayalım.

Bu arada CD ve plak satışlarında durumu öğrenmek ister misiniz? CD’nin gücü azalsa da henüz yok olmadı. Fiziksel kopya almayı, hediye etmeyi hâlâ seviyor insanlar. Plak ise 11 yıldır düzenli olarak satışlarını gururla arttırıyor. Geçen yıl yüzde 20 artış gözlendi eski dostumuzun satış rakamlarında.

Müzik dünyası şoku atlattı ve geçen yıl yüzde 10 büyüme kaydetti neticede; yani “yeni enstrümanlar” işe yaramışa benziyor.

Yazının başında bahsettiğim “Garth Brooks’un Elvis kadar albüm sattığı şu yalan dünya” meselesine dönersek...

Haberin Devamı

Bu yazı için not çıkartırken “ABD’de bütün zamanların en çok albüm satan sanatçıları listesi”nin yenilenmiş haline baktım...

Zirvede 178 milyon albüm satan Beatles var. İkinci sırada Garth Brooks’u görüyoruz ki; ABD dışında etkisi çok az olan country müzik sanatçısıdır, 136 milyon albüm satmış...

Elvis Presley? Kral? O da 136 milyon albüm satmış.

Kenny G’nin Bob Dylan’dan, Celine Dion’un Queen’den fazla albüm sattığı bir dünya...

Bence insanlığın neden bu halde olduğunun izini bile sürebiliriz bu manzaradan hareketle.

O bakımdan tüketime filan bakıp “çok da şey etmemek lazım”; hip hop da severim ama neticede rock’çıyız ezelden!

İyi ve müzikli pazarlar dilerim...

Yazarın Tüm Yazıları