Kağan Kocatepe

Zevk alamıyorum!

11 Temmuz 2006
Jinekoloğumuz Kağan Kocatepe sizlerden gelen soruları yanıtlamaya devam ediyor.

Ben 19 yaşında bir kızım. Benim sorunum cinsellikten hıc zevk almamam ve bana itici gelmesi. Bunun tedavisi mümkün müdür? Beni bilgilendirirseniz sevinirim!

Yaşınız genç olduğu için bunun geçici bir durum olduğunu düşünüyorum. Eğer sizin için rahatsız edici boyutlara ulaşmışsa psikolog veya psikiyatriste başvurmanız faydalı olabilir.

3-4 ayda adet görüyorum, aşırı şişkinlik oluyor. Hormon testleri temiz çıktı, nedeni ne olabilir? Evli ve 23 yaşındayım.

Hormon testleri normal gelmiş olsa da sizin durumunuz polikistik over adı verilen yumurtlama bozukluğuna uyuyor. Bu durum ultrasonografiyle yumurtalıkların incelenmesi neticesinde anlaşılır ve uygun tedavi verilir.

Yazının Devamını Oku

İlk gece kanaması

29 Mayıs 2006
Op. Dr. Kağan Kocatepe sizlerden gelen soruları yanıtlamaya devam ediyor.

Ben bir ay sonra evleneceğim ve ilk geceden çok korkuyorum. Kanama ne kadar sürer? Kanamadan sonra ilişkiye devam etmek doğru mudur yoksa ara mı verilmelidir? Düğün günüm adet bitiminin 2. gününe denk geliyor, peki hamile kalma riskim ne olur? Teşekkürler.

Kadın adet döngüsünün her döneminde hamile kalabilir, bu nedenle evlenmeden önce korunma yöntemi için doktora başvurmalısınız. İlk gece kanaması genelde bir gün devam etse de bazen her ilişkide tekrar tekrar kanama olabilir, ara vermek gereksizdir.

Merhaba, yasmin doğum kontrol hapı kullanıyorum. Hap bitiminden iki gün içinde regli oluyorum ancak bu sefer reglimi 4 gün geciktirmek istiyorum. Birlikte geciktirici hap kullanmalı mıyım? Ya da doğum kontrol hapını yeni bir kutu alarak 4-5 gün fazla mı kullanmalıyım?Merhaba Kağan Bey, ben 28 yaşında nişanlı bir bayanım. Hem polikistik over hastası olduğum için, hem de korunma amaçlı diane 35 kullanıyorum. Haziran ayında evleneceğim ve evleneceğim gün adetimin 3. gününe denk geliyor. Acaba diane 35'e ara vermemek kaydıyla sadece bu duruma mahsus adetimi geciktirsem bir zararı olur mu? Yoksa adetim bitene kadar beklemeli miyim bu özel anı yaşamak için? Saygılarımla.

Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar adetlerini geciktirmek istediklerinde hap alımını ara vermeden devam ettirebilirler. Adet görmek istendiğinde ilaç bırakılır ve adet kanaması gerçekleşir.

Yazının Devamını Oku

Rahim küçüklüğü

24 Nisan 2006
Op. Dr. Kağan Kocatepe kullanıcılarımızın sorularına yanıtlar vermeyi sürdürüyor.

İlk ilişkide kızlık zarından kan gelmemesinin tek sebebi zar esnekliği midir? Yoksa zarın yapısıyla ilgili başka sebeplerle olabilir mi? İlk ilişkide kızlık zarından kan gelmeme oranı yüzde kaçtır?

İlk ilişkide kızlık zarının kanamama olasılığı % 1 civarındadır. Esnek olması dışında yapısal olarak kızlık zarının ince olması veya hiç olmaması da kanamama nedenleri arasındadır.

Benim rahmim küçük bu yüzden adet göremiyorum. İleride çocuk sahibi olmama engel mi?

Rahim küçüklüğü normal şartlarda adet görmeye engel değildir, sizin muhtemelen başka bir sorununuz var ve bu nedenle daha ileri incelemelerden geçmelisiniz.

Yazının Devamını Oku

Adetliyken ilişkiye girmek

29 Mart 2006
Jinekolog Kağan Kocatepe Mahmure kullanıcılarımızdan gelen soruları yanıtlamaya devam ediyor.

Adetli iken cinsel ilişkiye giren kadın hamile kalır mı?

Kadın adet döngüsünün her döneminde hamile kalabilir.

Kist dolayısıyla bir süre önce tedavi gördüm. Ancak tedavim yarım kaldı. Şu an adet düzenimde bir sorun yok. Bebek sahibi olmak istiyoruz. Bu durum engel oluşturur mu?

Büyük olmayan, adet düzensizliği yaratmayan kistler, hormonal dengesizlik de yoksa (ki bunun en temel göstergelerinden biri adet düzensizliği olmamasıdır) bebek sahibi olmaya engel teşkil etmezler. Kist eğer endometriyozise bağlı bir çikolata kisti ise durum farklı olabilir.

Yazının Devamını Oku

İlk gece kanama olmazsa

3 Mart 2006
Op.Dr.Kağan Kocatepe Mahmure kullanıcılarının sorularına cevap veriyor.

Sizin de malumunuzdur ki ergenlik çağından itibaren, bakire olarak evliliğe adım atıldığı zaman ilk gecede ilişki anında kan gelmesi gerektiği söylenir. Hocam ben de bakire olaraktan evliliğe adım attım ama maalesef ilk gecede ilişki esnasında kan gelmedi. Ancak o gecenin ertesi günü sabah kan geldi. Hocam bu normal bir olgu mu? Eşim ve benim kafamızda soru işaretleri oluştu, Bunun bilimsel bir açıklaması var mı? Yumurtalıklarımda 20 kadar kist çıktı. Çocuk yapmamı yüzde 50 azaltacağı söylendi. Doğru mu? Kist ve miyom aynı şey mi?i İyi günler.

İlk gecede kanama olmaması kadınların %1'inde görülen esnek zar ile ilgili. Ertesi günkü kanamanız strese bağlı oluşmuş olabilir. Bahsettiğiniz kistler polikistik over denen yumurtlama bozukluğuyla ilgili. Sizin gebe kalma olasılığınızı düşürebilir ancak kısırlık nedeni değildir. Ayrıca bu hastalığın tanısı ultrason ile konamaz, klinik bulgular (Adet düzensizliği, tüylenme) da önemli. Miyom rahimde, kist yumurtalıkta olan kitlelerdir.

Merhaba ben nişanlıyım ve 2 ay sonra düğünüm olacak ama ben ilk geceden çok korkuyorum ve acımaması için neler yapılabilir? Şimdiden teşekkürler.

İlk gecenin başarılı geçmesi büyük oranda eşinizin size davranışlarına bağlı. Ona korkunuzdan bahsetmeli size yumuşak yaklaşmasını sağlamalısınız.

Yazının Devamını Oku

Vajinada tıkanıklık

14 Şubat 2006
Jinekoloğumuz Kağan Kocatepe sizlerden gelen soruları yanıtlamaya devam ediyor.

Merhaba ben 22 yaşında ve nişanlıyım. Benim sorunum: hiç adet görmüyorum. Rahmimin gelişmediğini söylediler. İleri derecede hipoplazik iç genitaller. Ama benim her ay kasıklarımda ağrım oluyor, normal adet sancısı gibi ağrılarım var. Artı vajenimin de kapalı olduğunu söylediler. Şu anki teknolojiyle bebek sahibi de olamazmışım. Evlilik öncesi vajinoplasti önerdiler. Küçük bir operasyonla orayı açacaklarmış. Sizce evlenirken herhangi bir sorun yaşar mıyım? (Ameliyat da beni korkutuyor, bir riski olur mu?)

Vajinada tıkanıklık mutlaka ameliyatla giderilmesi gereken bir durum, yumurtalıklarınız çalıştığına göre östrojen hormonu üretiliyor demektir. Rahminizin çeşitli ilaçlarla büyütülmesi mümkün olabilir, bunu tanıyı koyan doktora danışmalısınız.

Merhaba, 6 aydır Miranoa adlı ilacı kullanıyorum fakat aşırı kilo almama sebep oldu. Başka bir ilaç tavsiye etmenizi rica ediyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar.

İnternet üzerinden ilaç tavsiyesinin hastaya hiçbir faydası yoktur, herkesin bünyesi farklıdır, bu nedenle dünya üzerinde aynı etkiyi yaratan çok fazla sayıda ilaç var.

Yazının Devamını Oku

İlk gece

26 Ocak 2006
Op.Dr.Kağan Kocatepe; Mahmure kullanıcılarından gelen soruları cevaplamaya devam ediyor.

Merhaba Kağan Bey, 23 yaşındayım ve bakireyim. Erkek arkadaşımla sevişmeye çalıştığımız zaman ben (sanırım psikolojik olarak) kendimi canim acıyacak diye çok kasıyorum ve bir türlü içeri giremiyor. Ama çok az bile giremiyor. Bu bir yılı aşkındır böyle sürüyor. Acaba vajinismus muyum diye merak ediyorum. Yeterince ıslanıyorum ama yine de olmuyor. Bir de hamile kalmaktan çok korkuyorum, sanırım bu yüzden de kendimi kasıyorum. Prezervatifle çocuk olursa diye çok korkuyorum. Bir de o da bakir olduğundan prezervatife hakim değiliz, yırtılırsa veya çıkarsa diye korkuyorum. Son olarak acaba bu sorun, benim vajinamın darlığından, küçüklüğünden ya da muhtemel bir yapısal bozukluğundan olabilir mi? Çok teşekkürler.

Sizin yaşadığınız sorun bence vajinismusdan ziyade ilk ilişki korkusu. İlk ilişki korkusunu yaratan hem canınızın yanma ihtimali hem de hamile kalma korkusu. İlk ilişkide canınızın az da olsa yanabileceği ihtimalini kabul ederek ilişkiye girdiğiniz zaman kendinizi daha az kasar ve bu acıyı en az yaşarsınız. Genelde ruhsal olarak rahat bir durumdayken salgılanan endorfin (mutluluk hormonu) acı duyma hissinizi büyük oranda giderecektir. Hamile kalma korkunuz için ise doktora başvurarak etkili korunma yöntemleri konusunda bilgilenmelisiniz.

Yasmin kloazmaya ne oranda yol açar, bundan korkuyorum. Yasmin'in prospektüsünde St. John's Wort ile ilgili bir şeyler yazıyor fakat anlamadım açıklar mısınız, ben çayını içiyorum. Cevaplarsanız çok sevinirim...

Bahsettiğiniz hap gebelik maskesine ender de olsa neden olabilir. Bunu önceden anlamanın bir yolu maalesef yok. StJohns Wort adı verilen antidepresan ile birlikte kullanıldığında bu ilaç karaciğer enzimlerinin ilacı daha kolay metabolize etmesine neden olarak hapın koruyucu etkinliğini azaltabilir, bu konuyu doktorunuza danışın

Yazının Devamını Oku

Adet göremiyorum

4 Ocak 2006
Uzmanımız Dr. Kağan Kocatepe, Mahmure kullanıcılarından gelen soruları cevaplamaya devam ediyor.

Merhaba ben 5 haftalık gebeyim. Fakat bebeğimin kalp atışı duyulmadı. Gebelikte bebeğin kalp atışlarının hangi haftalarda duyulması gerekiyor?

Gebeliğin erken dönemlerinde kalp atışlarının görülememesi normaldir. Vajinal ultrasonografide en geç 7., karından bakılan ultrasonografide ise 8. haftaya kadar kalp atışları görülebilir. Belli bir süre sonra yapılan kontrol ultrasonografisinde bebeğinizin kalp atışlarınızın görülmesi ve duyulması olasılığı yüksektir.

Merhaba, benim sorum doğum kontol hapı kullanırken 21 gün sonunda verilen arada (mesela ilk 2 gün) regl olmadan önce ilişkiye girilirse hamilelik riski var mıdır?

Doğum kontrol hapları düzenli olarak kullanıldıkları sürece tüm ay, yani ara verilen dönemde de korurlar.

Yazının Devamını Oku