Kağan Kocatepe

Regl dönemi ve ağrılar

5 Şubat 2010
Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe kullanıcılarımızın sorularını yanıtlamaya devam ediyor...

Merhaba ben 40 gün önce doğum yaptım. Saçımı boyatmak istiyorum. Acaba saç boyası süte geçer mi?

Organik boyalarla saçlarınızı boyatabilirsiniz.

Kızlık zarının yırtılıp yırtılmadığını bir ebe anlayabilir mi?

Kızlık zarı muayenesi tecrübe gerektiren bir konudur ve deneyimli olmayan bir ebe bu konuda yeterince doğru tanı koyamayabilir.

Yazının Devamını Oku

Doğum kontrol hapları ne kadar süre kullanılmalı?

15 Eylül 2009
Antidepresan kullanırken hamile kalmak sakıncalı mı? Adet sancılarının bir çözümü var mı?... Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe sorularınız cevaplıyor.

3 aylık evli bir bayanım. İlişkiye girmekten çok korktuğum için bugüne kadar bekledik ve daha yeni birlikte olduk. O anda çok acı hissettim ama kan gelmedi. Ertesi gün tam adet denemez ama biraz kanamam oldu ve devam etti. Sizce bu durum neyin göstergesi?

İlk ilişki yaşandığı anda kanama olmaması ve ertesi gün az miktarda kanama olması sık rastladığımız bir durumdur. Adet kanaması olarak değerlendirdiğiniz kanama muhtemelen kızlık zarının yırtılmasına bağlı oluşan ve gecikmiş olarak gelmiş bir kanamadır.

Tatil hastalığıma denk geldiği için Eczacı arkadaşlarımın tavsiyesi üzerine "Primolut-n" adlı geciktiriciyi kullandım. Benim sorunum 2. ay olmam gereken tarihte regl olamamak. Sizce bir sorun oluşmuş mudur? Telaşlanmalı mıyım yoksa normal bir durum mu ?

Geciktirici olarak kullanılan ilaçların bırakılmasından sonra ortaya çıkan adet kanaması alışkın olunandan daha az veya fazla olabilir. Ancak bu bıraktıktan sonraki kanama için geçerli. Bundan sonraki kanamaların farklı olması durumunda bunun altında daha farklı bir neden aramak gerekir ancak geciktiricilerin kalıcı hormonal dengesizlik yaratması mümkün değildir. Bu açıdan endişelenmenize gerek yok.

Yazının Devamını Oku

Jinekolog Kağan Kocatepe sizden gelen soruları cevaplıyor!

15 Şubat 2009
Hamileyken adet görülür mü? Düşükten sonra tekrar gebe kalmak için ne kadar beklemeli? Adet kanaması birden neden kesilir? Tüm sorularınızın cevabı burada.

Hamile olan biri ilaç kullanarak normal adet görür mü?

Bahsettiğiniz sanırım adet söktürücü ilaçlar. Hamilelik başladıktan sonra söktürücü ilaçlarla adet görülmesi mümkün değildir.


Merhaba ben 15 yaşındayım. Geçtiğimiz ramazan öncesine kadar düzensiz de olsa adet görüyordum. Fakat ramazandan itibaren adet hiç olmuyorum stresten olabileceğini düşünüyorum. Doktora da gittim ama bir şey çıkmadı, ne yapmalıyım?

Yazının Devamını Oku

Mastürbasyon zararlı mı?

15 Kasım 2008
Kadın sağlığı ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları Jinekoloğumuz Kağan Kocatepe'ye sorabilirsiniz!

Doktor bey acaba mastürbasyon yapmanın adet düzensizliğine ya da adet gecikmesine yol açacak bir etkisi var mı?

Mastürbasyonun bu tür bir yan etkisi yoktur.

Selam, sevgilimle ilk ilişkime girmeme rağmen kan gelmedi? Nedeni ne olabilir? Teşekkürler.

Eşinizin kızlık zarı esnek olduğu için bu durumla karşılaşmış olabilirsiniz.

Yazının Devamını Oku

Kağan Kocatepe sorularınızı yanıtladı

23 Eylül 2008
Ünlü jinekolog sizden gelen soruları yanıtladı!

Soru: Ben 14 yasındayım, en son Haziranın 29'unda regl oldum. Daha önce de gecen şubatta yeni adet oldum. Daha düzensiz, bu düzensizlik ne kadar devam eder.

Adet kanamaları yeni başlamış olan kızların adet kanamalarının 16 yaşına kadar gecikmeli yani düzensiz olması normal kabul edilir. Bu süreçte gecikmeli adet sonucunda görülen kanama uzun süre devam edebilir ve fazla olabilir. Hormonal sistem olgunlaştığında adet kanamaları 23–35 günlük sürelerle normale dönecektir.


Soru: Ben 19 yaşındayım ve primolut kullandım. Biteli 2 gün oldu ama regl olmadım. Bu normal mi?

Yazının Devamını Oku

Kağan Kocatepe sorularınızı yanıtlıyor!

12 Ağustos 2008
Mahmure okurlarından gelen sorular ve cevapları...

Soru: Merhaba ben 4 aylık evliyim haziran ayındaki adet dönemimde idrar yollarımda iltihaptan dolayı Novesef 1 mg adlı iğneden 10 tane sabah akşam olmak üzere günde 2 defa kullandım. Temmuz 23'te adet olmam gerekiyordu yalnız hala olmadım. Bu gecikme adetliyken vurulduğum iğneden olebilir mı? İdrar testi yapıyorum negatif çıkıyor, ama idrarda hemen çıkmayabiliyormuş. Sizce iğneden olabilir mi?

Adet kanamanızdaki gecikme yapılan iğnelerden olabileceği gibi idrar yolu enfeksiyonundan da kaynaklanmış olabilir. Gebelik testiniz negatif çıktığına göre hamilelik muhtemelen söz konusu değil ancak adet gecikmesi durumunda kendi kendinize karar verip söktürücü ilaçlar kullanmak yerine muayeneden geçmeniz faydalı olacaktır.


Soru: Merhaba doktor bey ben 19 yaşında bekar bir kızım. Sevgilimle ilişkiye girdik ama kızlık zarım bozuldu mu bilmiyorum ve bunu ben nasıl anlarım. Doktora gitmeye korkuyorum, çok çaresizim, ne yapmam gerekiyor? Cevabınızı bekliyorum, iyi günler.

Yazının Devamını Oku

Kağan Kocatepe sorularınızı yanıtlıyor!

3 Temmuz 2008
Okuyucularımızın sorularını cevaplamak için, jinekolog Kağan Kocatepe Mahmure sayfalarında.

Merhaba ben spiral taktırmak istiyorum ama çok korkuyorum. Canım yanar mı? Nasıl bir işlem, kendi kendine düşer mi, eşim onu hisseder mi?

Spiral takılması son derece basit bir işlemdir ve çoğu kadında yaklaşık olarak kalçadan bir iğne yapıldığı kadar acı olur. İşlemden yarım saat önce bir ağrı kesici alınması ve işlemin daha rahat takılabilirliği nedeniyle kanamanın en yoğun olduğu günlerde yapılması ağrıyı daha da azaltabilir. Çok hassas kadınlarda ise spiral takılırken lokal ve hatta çok kıısa süreli genel anestezi uygulanması mümkündür.

Spiral kadın vücuduna çoğu durumda iyi uyum sağlar ve %97 kadın uygulamadan sonra sorun yaşamaz. %3 kadında ise aşırı kanama veya aşırı adet sancısı oluşması nedeniyle spiralin çıkarılması gerekebilir. Spiral ipi çok uzun bırakılmadığı sürece spiral ilişki esnasında erkek tarafından hissedilmez.


Yazının Devamını Oku

Kağan Kocatepe sorularınızı yanıtlıyor!

22 Nisan 2008
Jinekoloğumuzdan merak ettiğiniz sorularınızın cevapları!

AdaBen 18 yaşındayım. Çok sık mastürbasyon yapıyorum. Mesela 2-3 günde bir... Sakıncaları var mı acaba? Evlendiğim zaman bir sorun çıkar mı? İsteksizlik gibi... Teşekkür ederim.

Sık mastürbasyon yapmak sizi günlük yaşamdan uzaklaştırmadığı sürece sizde fiziksel veya ruhsal bir zarara yol açması mümkün değildir.

HavayasinBen 19 yaşındayım. 9 aylık evliyim. İlişki sırasında korunmadığım halde hamile kalmadım. Adetlerim çok düzenli. Yalnız adet sırasında çok sancım oluyor. Nedenini ya da neler olabileceğini açıklarsanız çok sevineceğim. Şimdiden teşekkür ederim.

Adetlerinizin sancılı olmasının altında muhtemelen bir hastalık yatmıyor. Adetleri sancılı olan bayanlar genelde doğum yaptıktan sonra adet sancılarının azaldığını gözlemlerler. 9 aylık korunmasız ilişki süresi çok uzun bir süre değil. Eğer 1 yılı aşmasına rağmen hamile kalamazsanız o durumda doktora başvurmanız faydalı olabilir.

Yazının Devamını Oku