‘Yurtdışında birlik olmalı’

Arnavutluk, Türkiye ile tarihi ve kültürel bağları kuvvetli ülkelerden biri. Bu ülkede en büyük yabancı yatırımcı ise bankacılık ve telekom sektörlerinde yer alan Ahmet Çalık. ALBtelecom ile Turkcell bu ülkede ortak şirket kurarak birlikte çalışma kararı aldı. Ahmet Çalık Türkiye’den global markaların çıkması için üçüncü ülkelerde birlikte hareket edilmesi gerektiğini söylüyor.

Haberin Devamı

 

ARNAVUTLUK, Türkiye’nin tarihi ve kültürel bağları kuvvetli olduğu ülkelerden biri. Bir zamanlar Osmanlı coğrafyasının bir parçası olan Arnavutluk, mesafe olarak da Türkiye’ye çok yakın. Neredeyse Antalya uzaklığında. Başkent Tiran’dayız. Camileriyle, sokaktaki insanlarıyla herhangi bir Anadolu kentinde hissediyorsunuz kendinizi. Nüfusu 4 milyona yakın olan bu ülkenin Türkiye gibi dünyanın birçok ülkesine yayılmış 6 milyona yakın diyasporası var. Arnavutluk’ta 2013’den beri iktidarda olan Başbakan Edi Rama’nın bugünlerde başı muhalefetle dertte. Sine-i Millet’e dönmeye karar veren muhalefet iktidarın değişmesini istiyor. Ancak Arnavutluk hızla gelişen standartları yükselen bir ülke. Avrupa Birliği’ne tam üyelik yolunda. Türkiye ile ilişkilere gelince. Arnavutluk devleti ABD ve AB’yi stratejik müttefik, komşuları Yunanistan ve İtalya’yı ise stratejik ortak olarak kabul ediyor.

Haberin Devamı

15 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM

Türkiye ise son yıllarda stratejik ortaklar arasına eklendi. Ekonomik ilişkiler gelişen bir trendde. 436 Türk şirketi 15 bine yakın istihdam yaratıyor. En büyük yatırımcılardan biri ise Çalık Grubu. Bankacılıkta BKT, telekomda ise ALBtelecom ile en büyük yabancı sermaye yatırımına sahip Çalık, bugünlerde yine globalleşme hedefindeki Turkcell ile ortak şirket kurdu. Arnavutluk’a gidiş nedenimiz de bu ortak adım oldu. ALBtelecom ile Turkcell bu ülkede ortak şirket kurarak birlikte çalışma kararı aldı. Turkcell’in Bip, Fizy, Mail Box hizmetleri ALBtelecom üzerinden verilecek.

Toplantıya Arnavutluk Altyapı ve Enerji Bakanı Belinda Balluku ile katıldı. Balluku, yeni yatırımlardan ve yabancı yatırımlar için oluşan ticari iklimden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ise işbirliğinin farklı bir anlamı olduğunu söylüyor. Çalık, “Teknolojiye ve insana yatırımı, geleceğe yatırım olarak değerlendiriyoruz. ALBtelecom ve Turkcell arasındaki stratejik iş birliği de böyle bir hedefle oluştu. Türk şirketleri artık dünyada ortak hareket etmenin yollarını aramalı. Dünya markası olmak için işbirliği şart” diyor. Arnavutluk Adriyatik kıyısında bakir koylarıyla, temiz topraklarıyla keşfedilmeyi bekleyen bir ülke. İki şirketin işbirliği önemli. Atlas Grubu, Limak gibi önemli şirketlerin bulunduğu ülke gelişmek için yatırım bekliyor!

Haberin Devamı

ARNAVUTLUK YATIRIMCI BEKLİYOR

TOPLANTIYA katılan Arnavutluk Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük ise ülke hakkında bilgi verdi, Türk yatırımcılara önerilerde bulundu. Verdiği bilgilere göre finans, turizm, enerji ve maden en önemli sektörler. Turizmde Türk yatırımcıların yıllardır davet edildiği halde gelmediğini ama Marriot, Hyatt Regency ve Hilton gibi ABD’nin ünlü otel markaları kısa zaman içinde yeni otelleri devreye alacağını anlatıyor. Ancak önümüzdeki günlerde ilişkilerin hareketlenmesi için yeni bir işadamı çatı örgütü kurma hazırlığında olduklarını söylüyor. Arnavutluk’un büyük şirketlerinin de yer alacağı Ticaret ve Sanayi Odası’nın bölge için de çalışacağını belirtiyor. Bunun için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ülkeyi ziyaret edecekmiş. “Yüksek düzeyde bir işbirliği konseyi kurulacak. Turizmde özellikle yatırımcı bekliyorlar. Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da resmi bir ziyarete hazırlanıyor” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları