Şişli’de 500 milyon $’LIK çatlak

Şişli Belediyesi’nde 500 milyon dolar değerindeki binaların Mustafa Sarıgül’ün mütevelli heyet üyesi olduğu İstanbul Şişli Vakfı’na 1 TL karşılığında devreden karar yine gündemde. Bu karara karşı çıkan CHP’li Başkan Hayri İnönü, mahkemeden olumlu dönüş aldı ama belediye meclisinde CHP’li üyeler yeniden Sarıgül’e destek verdi.

Haberin Devamı

ŞİŞLİ, İstanbul’un gayrimenkul açısından en değerli ilçelerinden biri. Haliyle Türkiye’nin de... Belediye Başkanlığı görevini uzun yıllar Mustafa Sarıgül’ün yaptığı Şişli’de, 2014’te başkanlığa Hayri İnönü seçildi. Ancak CHP’nin iki başkanının yıldızı seçim sonrasında bir türlü barışmadı. Şişli Belediye Meclisi’nde oğul Emir Sarıgül’ün de aralarında bulunduğu meclis üyeleriyle, başkan İnönü arasında da sorunlu bir çalışma ortamı yaşanıyor. İnönü-Sarıgül arasında tartışmalı konulardan en büyüğü ise Sarıgül’ün kurucusu ve mütevelli heyeti üyesi olduğu İstanbul Şişli Vakfı’nın kurduğu Şişli Meslek Yüksek Okulu’na 30 yıllığına 1 TL karşılığında tahsis edilen ve değerinin 500 milyon doları geçtiği belirtilen 9 binaya ilişkin yaşanıyor. Sarıgül’ün belediye başkanı olduğu 2010-2013 yılları arasında, belediyeye ait 9 gayrimenkulün kullanım hakları, Şişli Belediyesi Meclis kararı ile Şişli Meslek Yüksekokulu’na devredilmişti.

Haberin Devamı

USULEN HATALI BULUNDU

Bu meclis kararında, belediyenin mülkiyetinde bulunan eğitim, sağlık, turizm, kültür, öğrenci yurdu gibi kamusal fonksiyonlara tahsis edilmiş taşınmazların mülkiyetlerinin belediye üzerinde kalmak üzere, gereğinde ihtiyaç oranında kullanılmak üzere İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu lehine kullanma hakkı tesisi oluşturulmasına karar verilmişti. Kullanma hakkı tesisi oluşturulması konusunda ise başkanlık makamı yetkili kılınmıştı. Ancak yeni
başkan Hayri İnönü, göreve geldiğinde, Belediye Kanunu’na
göre özel bir vakıf üniversitesine imtiyaz sağlayan böyle hukuksuz bir tahsisin yapılamayacağı görüşüyle, kararın iptali için mahkemeye başvurdu. Bu dava geçen günlerde sonuçlandı. Mahkeme, tahsisin usulen hatalı olduğuna, bu hatanın Belediye Meclisi’nde düzeltilmesi gerektiğini belirtti.

CHP’li üyeler ise mahkemenin kararının iptal anlamına gelmediği görüşünü savunarak, haziran ayı Meclis toplantısında CHP’li Belediye Başkanı Hayri İnönü’ye rağmen, üç bina için 1 TL karşılığında 30 yıl tahsis kararını yeniden çıkardılar.

AK Partili üyelerle birlikte karşı oy kullanan Başkan İnönü ise tahsislerin hukuka aykırı
olduğunu ve belediyenin menfaatleriyle bağdaşmadığını yineleyerek karara muhalefet şerhi koydu. İnönü tutanaklarda yer alan konuşmasında “Alınan karar hukuken yok hükmündedir. Belediye ve devlet ihale kanunu hükümlerine aykırıdır” dedi.

Haberin Devamı

İnönü, Belediye Meclis konuşmasında da “Meclis üyelerimizin yaptığı bu girişimi kabul etmem mümkün değil. Bu ne partimin ne benim sosyal belediyecilik anlayışıyla bağdaşıyor. 9 binanın Şişli halkına iadesi için mücadeleye devam edeceğimi bilmelisiniz” yorumunu yaptı. Yerel yönetim seçimleri yaklaşıyor. CHP’nin en etkin olduğu ilçelerden birinde İnönü yeniden aday olmaya hazırlanıyor. Sarıgül’ün de yeniden Şişli’ye dönmek istediği ve bunun için çalışmalara başladığı biliniyor. Sonuçta Şişli’de sular şimdiden çok ısınmış görünüyor!

 

KADINA DÜŞMAN KELİMEYE KIRMIZI ÇİZGİ

“Elinin hamuruyla...” “Adam gibi...” “İşadamı...”

Bir düşünün günlük hayatınızda kullandığınız dilde bu ve benzeri kelimeleri ne kadar çok kullanıyoruz. Hiç düşünmeden... Ne kadar kanıksamışız. Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri cinsiyet eşitsizliği. Kadın ve erkeği toplumun iki eşit bireyi olarak kabullenemiyoruz bir türlü. Toplumda kadına verdiğimiz değer dilimize de yansımış. Yani aslında seçtiğimiz dil düşüncelerimizin aynası... Bu konuda farkındalığı arttırmak, bu eşitsiz dili düzeltmek için çeşitli kesimler harekete geçmeye başladı. Hürriyet ve Vodafone da bu alanda çok önemli bir projenin mimarı oldu. Artık kullanılan her cinsiyetçi kelime  Vodafone’un sağladığı yapay zeka programı sayesinde #KırmızıÇizgi ile çizilecek. Bu program ile Hürriyet’te tüm köşe yazarlarının yazıları ‘gözaltına alınacak.’ Her kullandığımız ayrımcı, cinsiyetçi dil ise şeffaf bir şekilde okuyucu ile paylaşılacak. Yani artık işadamı, bilim adamı, işinin eri, adam gibi, elinin hamuruyla gibi cinsiyetçi kelimeleri, tanımlamaları kullanmayacağız. Bu kelimelerin yerine iş insanı, bilim insanı, işinin ehli diyeceğiz. Kullandığımız her cinsiyetçi kelime, skorlama yöntemiyle puanlanacak. Yapay zekanın çıkaracağı analiz verileri de okuyucuya açıklanacak. Yani bir anlamda sicilimize yazılacak. Kırmızı Çizgi projesinin amacı Hürriyet haberlerindeki dil değişirken toplumda da farkındalık yaratmak. Hürriyet’te yer alan haberler, köşe yazıları, ayda 30 milyon okuyucuya ulaşıyor. Bu yüzden Kırmızı Çizgi’nin etkisi de büyük olacak. Cinsiyet eşitliği yolumuz uzun. Eşitliği dilde başlatmak için Vodafone ve Hürriyet çok değerli bir proje başlatıyor.

 

Haberin Devamı

KESKİNOĞLU: KONKORDATO NEFES ALMAK İÇİN GEREKLİYDİ

TÜRKİYE’nin en büyük tavukçuluk şirketlerinden Keskinoğlu’nun konkordato talebine ilişkin geçen hafta yazdığım yazıya şirketten ve şirkete danışman olarak destek veren Ender Yorgancılar ve Tayfun Bayazıt’tan açıklamalar geldi. Ender Yorgancılar ve Tayfun Bayazıt Keskinoğlu’nun sıkıntılı sürecinde sadece danışmanlık yaptıklarını ve yönetim kurulunda hiçbir zaman yer almadıklarını belirtti. Bayazıt 2011’de Yapı Kredi Bankası’ndan Genel Müdür değil Yönetim Kurulu Başkanı iken ayrıldığını da hatırlatmamı istedi. Şirket ise konkordato talebinden sonraki gelişmelere ilişkin bilgi gönderdi. Yönetim kurulunun yaptığı açıklamada şu bilgiler yer aldı: “Yaşanan sıkıntıları aşmak için; operasyonel maliyetlerimizi azaltacak hamleler yaparak karlılık odaklı büyüme stratejilerini uyguluyoruz. Bu yenilenmeyi hızla hayata geçirdik, ilave finansman için de çeşitli kurumlarla görüşüp kaynak yaratmak üzere çalışmalarımızı yürütüyoruz.”

 

 

Yazarın Tüm Yazıları