Sıcak temas

ABD ile S-400 anlaşmazlığı sürerken haftaya ABD Başkanı Donald Trump’ın otelinde çok önemli bir toplantı yapılacak. DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ile Amerikan Türk Konseyi (ATC) tarafından bu yıl 37’ncisi düzenlenecek yıllık konferansın ana teması “İşe Dönüş”. Patriot’u üreten şirketin CEO’sundan GE’ye önemli iş insanlarının katılacağı toplantıda 75 milyar dolarlık ticaret hedefi konuşulacak.

Haberin Devamı

AMERİKA Birleşik Devletleri (ABD) ile Türkiye arasında Rusya’dan alınacak S400 füzeleri ile ilgili anlaşmazlık karşılıklı açıklamalarla sürerken önümüzdeki hafta çok önemli bir toplantı gerçekleşecek. Washington’da 14-16 Nisan’da Başkan Donald Trump’ın otelinde Patriot’tan Apple’a birçok şirketin CEO’su ile devlet temsilcileri Türk iş dünyası ve devlet temsilcileri bir araya gelecek. Türkiye ile ABD arasında 37 yıldır gerçekleştirilen ve her yıl Washington’ın gündemini Türkiye’ye çeviren bir toplantı bu. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) ile karşı partneri Amerikan Türk Konseyi’nin (ATC) Ortak Yıllık Konferansı’nın bu yıl ki ana teması yeni bir yapılanmayı öneren bir başlığa sahip. “İşe-Ekonomiye Dönüş: Zor zamanlarda Ortaklığın Korunması.”

Haberin Devamı

Sıcak temas

KİMLER KATILACAK?

Bu yıl ki toplantıya Türkiye adına Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar katılacak. ABD tarafından ise Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Genel Kurmay Başkanı General Joseph Dunford ve Enerji Bakan Yardımcısı Dan Brouillette konferansta yer alacak.

Türkiye-ABD ilişkilerine ışık tutacak bu önemli konferansa, Başkan Donald Trump’ın Kıdemli Başdanışmanı Jared Kushner’ın da katılması bekleniyor. Gala yemeğine katılacak iş dünyasından isimler arasında ise S400’ün ABD’li rakibi Patriot Savunma Sistemi’nin üreticisi Raytheon’un CEO’su Thomas Kennedy, P&G Başkanı Jon Moeller, Boeing CEO’su Marc Allen, GE Healthcare CEO’su Kieran Murphy ve Elie Chaillot var. Organizasyonun ana sponsorları Türk Hava Yolları ve Boeing. Üç gün sürecek konferansta Türkiye-ABD ilişkilerinin bugünü ve geleceği değerlendirilecek.

9 PANEL DÜZENLENECEK

Konferansın konuşmaları ATC Başkanı James Jones, DEİK Başkanı Nail Olpak, TAIK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ve ATC CEO’su Howard Beasey tarafından gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Amacı Başkan Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 75 milyar dolarlık ticaret hedefinin hayata geçirilmesi için bir yol haritası çıkarmak olan konferansın son iki gününde her sektöre ilişkin fırsatlarla birlikte temel sorun ve çözümlerin tartışılacağı 9 panel düzenlenecek. Türk iş dünyası ile Amerikan iş dünyası temsilcileri de ikili iş görüşmelerinde bir araya gelecek.

15 Nisan Pazartesi günü politik oturum, savunma sanayi ve iş birliği olanaklarının konuşulacağı savunma paneli, ticaret, inşaat ve altyapı, siber güvenlik, çevre, enerji, AR-GE ve İnovasyon panelleri yer alacak.

16 Nisan Salı günü ekonomik oturum, askeri stratejiler, planlama ve politikalarının tartışılacağı savunma paneli ve 5G teknolojisinin ele alınacağı 5G paneli gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

TÜRKİYE-ABD TİCARET RAKAMLARI (TİCARET BAKANLIĞI-2018)

20.7 milyar $
İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi

8.3 milyar $
Türkiye’den ABD’ye yapılan ihracat

12.4 milyar $
Türkiye’nin ABD’den yaptığı ithalat

KONFERANSIN SPONSORLARI

Diamond: Türk Hava Yoları, Boeing

Platinum: Akbank, Borusan Mannesmann, Denizbank, DowAksa, Garanti, P&G, TEB,

Gold: Çalık, Doğuş, Elif Plastik, TAV, Turkcell, Turkish Aerospace, Yıldız Holding

Silver: Akfen, Breeding Henry Baysan PC, CimSA, Cuney Zapsu Danışmanlık, Eczacıbaşı Holding, Feka Construction, FNSS, GE, International Paper, Kale Aero, Kibar Holding, KordSA, Limak Holding, Lockheed Martin, Missouri Departmant of Economic Development, PepsiCo, SNC

Haberin Devamı

Sıcak temas

SİYASETİN ETKİSİ AZALMALI

KONFERANSIN önemini TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ’la konuştuk. Son dönemlerde iki ülke arasında yaşanan sıkıntıların geride kalması için bu konferansın çok önemli olduğunu söylüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerden sonra 4.5 yıllık seçimsiz bir dönemin başladığını söylemesini çok önemli bulduğunu ekleyen Yalçındağ, konuşmasında şunları vurgulayacağını söylüyor:

2 yıldır çok sık politika konuşmak zorunda kaldık. Şimdi iş konuşma zamanı. Siyasi politik açıdan problemler olsa da ticaretin hiç etkilenmediği ülkeler var. ABD ile de siyaset ile ticaret konularının uzak tutulmasını istiyoruz. Bu mesajı vermek için geldik.

Haberin Devamı

75 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi iki ülke başkanları tarafından konuldu. Biz bu hedefin nasıl gerçekleşeceği konusunda bir çalışma başlattık. Yol haritasını iki başkana sunacağız.

Demir çelik ve alüminyuma getirilen ek tarifeler bize yüzde 25 daha fazla uygulanıyor. Bu Brunson meselesinden gündeme gelmişti. Bu sorun bitti.

Türkiye’nin üretimine katkı yaptığı hakkedişi olan F35’leri alması gerekiyor. En kısa zamanda teslim edilmeli.

Yalçındağ’a göre S400 konusunda aslında Başkan Trump, Başkan Erdoğan’a hak veriyor. Yalçındağ şunları söylüyor:

“Bu önemli organizasyona General Dunford ve Sayın Hulusi Akar da katılıyor. Dolayısıyla savunma alanında S400, F35 ve diğer güvenlik konuları da tartışılacak. Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un konferansa katılımı da, Beyaz Saray tarafından konunun ne kadar ciddiye alındığını gösteriyor. Esas büyük sürpriz olarak Jared Kushner’in katılımını bekliyoruz. Bu da konferansa farklı bir ağırlık kazandıracak.”

 

Yazarın Tüm Yazıları