FETÖ’nün insan kaynağı nasıl kurutulur?

DİYECEKSİNİZ ki, “Hayır, kurutulamaz”. Doğrudur, her zaman inanan birileri çıkacak Fetullah Gülen’in mehdi olduğuna.

Haberin Devamı

Ancak o birileri, Fetullah Gülen’in düne kadar erişebildiği kaynakla kıyaslandığında marjinal, hatta önemsiz kalacaktır.

 

Önemli olan, Gülen’in ve daha sonra ortaya çıkabilecek öteki ‘kurtarıcı’ların eline o kaynağı vermemek.

 

Fetullah Gülen’i ortaya çıkaran ve onu bugünkü fenomen haline getiren şey, bizim Cumhuriyetimizin hataları ve eksikleridir. Gülen örgütüne en büyük desteği vermekle haklı olarak suçlanan Adalet ve Kalkınma Partisi de aynı hataların ve eksiklerin bir ürünüdür.

 

Bu teşhisi cesaretle ve adam gibi koyabilmeliyiz.

 

SOSYAL DEVLETİ BECEREMEDİK

 

Haberin Devamı

Resmi ideolojiye, o ideolojinin uygulanma biçimine, hele hele 28 Şubat’tan sonra girilen din düşmanı döneme değinmeyeceğim bile; sorun bizim 90 yılda hâlâ sosyal devleti becerememiş olmamızda.

 

Gülen örgütünün en büyük insan kaynağı eğitimde ve ‘hizmet’te. Hareket kendine boşuna ‘hizmet’ adını vermiyor; önce ‘hizmet’i sunuyor, sonra maddi manevi ‘himmet’i bekliyor çünkü.

 

‘Hizmet’ ne peki?

 

Eğitime, hatta kaliteli eğitime erişimi olamayan insanları eğitime ulaştırmak.

 

Devletin beceremediği ilk şey bu. Defalarca yazdım, bir daha yazayım: Birkaç hafta sonra okullar açılacak ve 1 milyonun biraz üzerinde çocuğumuz ilkokula başlayacak. Bu çocuklar 12 yıl sonra liseden mezun olduklarında içlerinden sadece yüzde 10’u dünyadaki yaşıtlarıyla yarışabilir seviyede olacaklar. O çocukların yüzde 25-30 kadarı ‘Türkiye için iyi’ diyebileceğimiz bir eğitim/bilgi seviyesinde olacak. Geri kalan yüzde 60’ın üzerindeki kısmı ise maalesef bu 12 yılın önemli bölümünü boşa geçirmiş olacak.

 

Haberin Devamı

EĞİTİME ERİŞİYORUZ, YA KALİTEYE?

 

Devletimiz 90 yıldan bu yana kaliteli eğitime her çocuğun erişimini sağlayabilmiş olsaydı, ne Fetullah Gülen’den ne de demokratikleşmeden söz edecektik bugün.

 

Evet tarihimizde ilk defa son 10 yıldır artık her çocuğumuz eğitime erişiyor, 12 yıllık zorunlu eğitimle birlikte liselerimizde de çağ nüfusunun neredeyse tamamı okula gider oldu.

 

Yani nihayet erişim sorununu çözdük. Ama bu tek başına anlamlı değil. Evet okul binalarımız var, yeterli dersliğimiz var, taşımalı eğitim işliyor vs ama o okullarda kaliteli eğitim de sunabilmeliyiz ve bunu başaramıyoruz.

 

İşte Fethullah Gülen bu başarısızlıktan besleniyor. Yıllardır ısrarla bu halkla ilişkiler kampanyasını yürütüyorlar: “Fetullahçıların okulları ve dershaneleri başarılı ve iyi öğrenci yetiştirir.”

 

Haberin Devamı

DİN HİZMETİ DE SUNAMADIK

 

Tabii örgüt sadece okul açmak ve bir nebze olsun kaliteli eğitim vermekle yetinmiyor; o öğrencilere (ki çoğunluğu Anadolulu muhafazakâr ailelerin çocukları zaten) barınma ve din hizmetini de sağlıyor.

 

Yurtlar açıyor, Işık Evleri açıyor, buralarda ‘abi’ler çocuklara hem ders çalıştırıyor hem namaz kıldırıyor, dini sohbet yapıyor.

 

Örgütün işi orada da bitmiyor. Elindeki muazzam insan kaynağına kariyer danışmanlığı da veriyor; kimini özel sektörde, kimini devlette işe yerleştiriyor, kimini alıp yurtdışında okutuyor, daha yüksek bir kariyere hazırlıyor.

 

İçinden yüksek devlet memuru da çıkıyor, işadamı da, akademisyen de, doktor da...

 

Haberin Devamı

Geçende AK Parti Malatya Milletvekili ve Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özkan’ın bir makalesinde gördüm, FETÖ o ölçüde kendine yeterli ve o ölçüde kendi başına bir devletti ki, örgüte ‘Fetullahistan’ dense yeri olacaktı.

 

AHBAP ÇAVUŞ KAPİTALİZMİ

 

Sadece eğitimden, sosyal devletten, din hizmetini bile sunamayan devletten söz etmiyoruz. Bunların üstüne bizde uygulanan çarpık ahbap çavuş kapitalizmini koyun; Gülenci işadamları ve müthiş mali kaynağın adresini bulursunuz. Buna devletimizin bizi kurallar dairesinde değil de hep gri alanlarda yaşatma, dolayısıyla her fırsatta her şey için torpil aramak zorunda bırakmasını ekleyin, FETÖ’nün devlet tarafından nasıl kayırıldığını da bulursunuz.
Bugün FETÖ’den kurtulmak ve yarın başka FETÖ’lerimiz olmasın istiyorsak, baştan sona düzeltmemiz gereken şeyler belli.

Yazarın Tüm Yazıları