Yıldızlararası müzik

Hafta sonu Christopher Nolan’ın uzun zamandır beklenen filmi ‘Interstellar’a gittim.

Haberin Devamı

Yıldızlararası müzik

Her ne kadar yakın arkadaşlarım filmi mutlaka IMAX formatlı bir ekranda izlemem gerektiğini söylese de, IMAX’lerde yer olmadığı için filmi standart salonda izlemeye razı oldum. Öncelikle tüm meraklı bakışları sakinleştirmek isterim, filmin hikayesine hiçbir şekilde girip kimselere filmi zehir etmek istemiyorum. Ancak filmin müzikleri de en az film kadar dikkat çekici olduğu için oradan sazı ele almak niyetindeyim.

Interstellar’ın müzikleri The Lion King, Gladiator, The Dark Night, Inception gibi daha sayamadığım sayısız birçok büyük filmin de müzikleri yapan Hans Zimmer imzasını taşıyor.

Haberin Devamı

Yıldızlararası müzik

Hans Zimmer,
Interstellar’in müzikleri hakkında verdiği röportajda filmin müziklerini nasıl yazdığını, en ince detayına kadar anlatmış. Bundan 2 sene önce bir gün Hans Zimmer, Christopher Nolan’dan daktiloyla yazılmış bir mektup almasıyla yıldızlararası yolculuğun ilk adımlarının atıldığını belirtiyor. Mektupta Nolan, bir baba ve evladı arasındaki ilişkiyi anlatan bir hikayeye yer verirken, Zimmer’den bu hikayeyi baz alarak bir beste yapmasını istiyor. Sonradan Hans Zimmer’in anlattığına göre Nolan meğer Hans Zimmer’i böyle bir konu hakkında beste yapmaya sevk etmekle tam da 12’den vuruyor. Hans Zimmer’in anlattığına göre bir önceki senenin yılbaşı arifesinde Londra’da Nolan ve Zimmer baş başa kaldıkları karlı bir günde dertleşmişler. Hayatın nasıl akıp gittiğini, çocuk sahibi olduktan sonra hayatın nasıl daha farklı bir amaçla ilerlediği hakkında konuştuklarını belirten Zimmer, Nolan’ın yazdığı bu mektubun tıpkı o günkü gibi hisler uyandırdığını belirtmiş.

Christopher Nolan’ın isteğini yerine getirip besteyi tamamlayınca Zimmer Nolan’dan besteyi eve gelip dinlemesini rica etmiş. Zimmer özellikle yaptığı besteyi ilk kez Nolan’a çalacağı gün ne kadar gergin olduğunu itiraf ettiğini söylemiş. Besteyi ilk kez çalarken, tepkisinden çekindiği için özellikle onunla göz göze gelmek istemediğini anlatmış.

Haberin Devamı

Yaklaşık 4 dakika olan eser bittikten sonra Christopher Nolan dinlediği besteden etkilenerek ‘artık gidip bitirecek bir filmim var’ diyor ve filmin de hangi duygu etrafında şekilleneceği hakkında net bir karar veriyor. Bu arada söz konusu Hans Zimmer’in bestelediği bu ilk şarkı filmin kapanış yazıları akarken çalan ilk eser olduğunu belirtmek isterim.

Yıldızlararası müzik

Nolan filmin senaryosunu hazırlayıp bir yandan da çekimleri yaparken, filmin üretim aşamasıyla paralel olarak Hans Zimmer de filmin müziklerini yazıyormuş. İki yıl boyunca filmin müziklerini bilgisayarında yapan Hans Zimmer, klavye ve synthesizer’da yaptığı bestelerle tatmin olmadığını için farklı enstrümanların arayışına girdiğini anlatmış. Bunun için Londra’daki
12th-century Temple Church’te bulunan 1926 yılına ait Harrison & Harrison marka kilise orgunu kullanmak istemiş. Aradığı sesi bulmak için Londra’ya giden Zimmer, yazdığı eserin kilisedeki enstrümandan nasıl duyulacağını bilmediği için büyük endişe duyduğunu gizlemezken, kilisenin müzik direktörü Roger Sayer ilk notayı çaldığında Chris ve Hans o an boşuna Londra’ya gelmediklerini, doğru sesi yakaladıklarını anlamışlar.

Haberin Devamı

Yıldızlararası müzik

Hans, Interstellar için bestelediği bu özel albüm için piyano ve kilise orgunun yanı sıra 34 yaylı çalgı, 24 de üflemeli çalgı daha kullanmış. Üflemeli ve yaylı çalgıların kayıtları Air Lyndhurst Hall’da tamamlanırken ayrıca bir de 60 kişilik çok sesli koro da kullanan Zimmer, bütün kayıtları geçtiğimiz sonbaharda tamamlamış. Interstellar’ın müzikleri için 19. yüzyılın romantikliği ile 20. yüzyılın minimalistliği arasında gidip gelen eşsiz bir albüm olduğunu söyleyen Hans Zimmer, yaptığı bu çalışmanın kendisi için son senelerde yaptığı en kişisel proje olduğunu da eklemiş.

Interstellar hala vizyondayken mutlaka kendinize zaman ayırıp bu filmi izleyin. Sizlerden tek ricam filmi özellikle fondaki müziklere daha çok kulak kabartarak izleyin, yıldızlararası yolculuk o zaman daha da gerçek olacak siz de göreceksiniz.

Haberin Devamı

GIORGIO MORODER’DEN 30 YIL SONRA SÜRPRİZ ALBÜM

Yıldızlararası müzik

1970’lerde Donna Summer ile disco dünyasını yaratanlardan olan efsanevi prodüktör, söz yazarı Giorgio Moroder’in yeni albümünün detayları su yüzüne çıkmaya başladı. Albüm kapağı geçtiğimiz günlerde yayınlanan ‘74 is the New 24’ önmüzdeki yıl büyük ses getireceğe benziyor.

Yıldızlararası müzik

Moroder’in 30 sene sonra yayınladığı ilk albüm olması sebebiyle büyük önem taşıyan ’74 Is The New 24’ 2015’in bahar aylarında piyasada olacak. Söz konusu albümde Britney Spears, Kylie Minogue, Sia, Charlie XCX, Mikky Ekko, Foxes’ın de yer alacağı resmen açıklanırken, albümle aynı ismi taşıyan ‘74 Is The New 24’ single’ının video klibi önceki gün yayınlandı.

Haberin Devamı

BAND AID 30 SENE SONRA EBOLA İÇİN SÖYLÜYOR

Yıldızlararası müzik

Bob Geldof
tarafından kurulan Band Aid, Etiyopya’daki açlıkla mücadele için 1984 senesinde yayınlanan ‘Do They Know It’s Christmas?’ single’ı 30 sene sonra 2014 senesinde yine bir başka fayda için yola çıktı. Son zamanlarda gündemden düşmeyen Ebola virüsünün açtığı yıkıma engel olmak için bu şarkının satışından elde edilen gelir Afrika’ya aktarılacak.

30 sene sonra yeniden düzenlenen ‘Do They Know It’s Christmas?’ da One Direction, Emeli Sande, Bastile, Elbow, Chris Martin, Bono, Clean Bandit, Ellie Goulding, Olly Murs, Rita Ora, Ed Sheeran, Sam Smith, Jessie Ware’in de içinde olduğu geniş bir vokal kadrosuyla seslendirildi. Bob Geldof şarkının vokal kadrosunu hazırlarken Adele’in de bu gruba dahil olmasını istediğini ancak kendisinden hiçbir yanıt alamadığını söylemesi, müzik dünyasına bomba gibi düştü. Adele tarafından açıklama gecikmezken, sanatçının şarkının kayıtlarına dahil olmamasına rağmen projeye maddi anlamda destek olacağı basın sözcüsü tarafından bildirildi. Şarkı dijital olarak satın alınabildiği gibi CD formatında single’ın bir de Underworld Remix versiyonu olduğunu belirtmem gerekli.

Yazarın Tüm Yazıları