Üç Özel Albümlük Büyük Çıkış: Berkay Özideş

Önceki hafta GTR Deneyevi’nde Berkay Özideş ile buluştuk. Yayınlamak üzere olduğu 3 albümlük çıkışını tek tek birlikte dinledik.

Haberin Devamı

Albümlere bir bütün olarak baktığımda Berkay Özideş  adeta koca bir müzik fabrikası gibi. Bu şarkılar çok uzun zamandır onunla birlikte olduğu için artık dinleyicilerle paylaşmak için oldukça sabırsızdı. ‘bunları yayınlamalıyım, sistemimden çıkartmalıyım ki yenilerine yer açılsın’ dedi şarkıların dinleme aralarında. Kaseti azıcık başa sarıp minik bir Berkay Özideş biyografisi alıyorum araya.

Kısa Kısa Berkay Özideş

Berkay Özideş küçük yaşlarından itibaren sporla büyüyen, aynı zamanda da müzik aşkını da ertelememiş birisi. Spor hayatı devam ederken yazdığı şarkıları hep bir kenarda kaydeden Berkay, yüksek öğrenimine Celal Bayar Spor Akademisi’nde başlamış. Müzik sevgisi durmamış daha da coşmuş, son sınıfta spor eğitimini bırakıp Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı Opera bölümü sınavlarına girip, yüksek eğitimini başarıyla tamamlamış.

Haberin Devamı

Üç Özel Albümlük Büyük Çıkış: Berkay Özideş

2011’de Can Gürzap ile ‘Kim Bu Adam?’ adlı tiyatro oyununda yer almış, aynı sene Enbe Orkestrası ile ‘Senden Kıymetli mi?’ parçasını seslendirmiş. 2012 yılında Kürşat Başar’ın yazdığı ‘Bizim Şarkımız’ müzikalinde Yeşim Salkım ile başrolleri paylaşan Berkay Özideş aynı müzikalin soundtrack’inde bulunan parçaların da birçoğunu seslendirmiş. 2015 senesinde sözü, müziği, bestesi ve düzenlemesi kendisine ait ‘Leyla’, hemen ardından ‘YYV’ ve ‘FSU’ single’larını GTR etiketiyle yayınlayan sanatçı bu sene Mart ayında ‘Deliler’ single’ıyla geri döndü. Ve bendeki dikkat ışığını yakan şarkısı da ‘Deliler’ oldu. Şimdi sıra 3 albümlük derin, detaylı müzik dolu bir yolculuğa.

Birinci Bölüm: Degeneration Of Rüya Ve Gerçek

Üç Özel Albümlük Büyük Çıkış: Berkay Özideş

17 Yaşında yazdığı, önceleri adı ‘Bakmakla Görmemek Arasında’ olan şarkı bu albümün ana kahramanı.  Seneler içinde gelişen teknolojiyle de şarkı bir anlamda evrimini yaşamış ve yayınlanan bu albümle de bu döngüsünü tamamlamış.

Haberin Devamı

Berkay söz konusu şarkının 2002 yılından itibaren değişimini, parçalanmasını, mutasyonunu her seferinde yeni bir versiyonla kaydetmiş. Üçlemenin ilk bölümü olarak adlandırdığı ‘Degeneration of Rüya ve Gerçek’ kendi deyimiyle aslında bir şarkının yozlaşmasının hikayesi.

2012 senesinde şarkının adını ‘Rüya ve Gerçek’ olarak değiştiren sanatçı bence birçok sanatçının yapmak istediği çok özel bir şansa sahip bu albümle. Aynı şarkı 13 farklı versiyonla bu albümde hayat bulurken, albümün son şarkısı ‘Supernova’  birçok müzik türünün sentezlendiği final versiyonu olarak albümü ve bu şarkının yaşam döngüsünü sonlandıran hali olarak albümde yerini almış.

Haberin Devamı

İkinci Bölüm: ''1999 2017''

Üç Özel Albümlük Büyük Çıkış: Berkay Özideş

Albümün başlığı aslında kendisini anlatır nitelikte. Sanatçı 1999-2017 seneleri arasında yazıp bestelediği şarkılarını bu albümde hikayeleştirmiş. Şarkıların tamamının söz, müzik, kayıt ve prodüksiyonunu kişisel ev stüdyosunda tamamlamış. Birçok tarzda müzik türünün yer aldığı ‘1999 2017’ albümünde soul, punk- rock, electronica, caz, pop, chill-out tarzlarına da değinen 3 ses kaydı ve 13 vokal ağırlıklı şarkı yer alıyor.

Yıldızlar: Cebinde Sakla Beni, Çiçekler, Terk Et Beni, Kuzular, Adım Mavi

Üçüncü Bölüm: ‘On Your Mars’

Üç Özel Albümlük Büyük Çıkış: Berkay Özideş

Üçlemenin finali ama bence en özel bölümü.

Enstrümantal 10 parçadan oluşan bu albüm Berkay Özideş’in de aslında daha güncel dönemini yansıtıyor. 3 albümü de stüdyoda dinlerken en çok üzerine konuşmak istediğim albüm ‘On Your Mars’ oldu. Özellikle şarkıların enstrümantal olması, altyapıların farklılığı ve türler arasındaki geçişleri üzerine uzun uzun konuşma isteği uyandırdı bende. Diğer iki albüme kıyasla nispeten biraz daha karanlık bir yanı var ‘ On Your Mars’ albümünün. Üçlemenin son halkası ‘On Your Mars’ı dinledikçe aklımda sanki bir film izliyormuşum gibi bir his beliriyor. Kim bilir ilerde belki bu şarkılar bir filme de fon oluşturur.

Haberin Devamı

Yıldızlar: Once Upon A Time, Damat Halayı, Story Of Nothing, Kalabalık, Lights On Lights Off

Red Bull Music Festival Eylül’de Istanbul’da!

Üç Özel Albümlük Büyük Çıkış: Berkay Özideş

Dünyanın 16 farklı şehrinde düzenlenen Red Bull Music Fesival bu sene İstanbul’da da müzikseverlere yepyeni deneyimler yaşatmaya hazırlanıyor. Dört farklı konseptte gerçekleşecek etkinliklerde 60 sanatçı sahne alacak. Avantajlı bilet dönemini kaçırmamak için elinizi çabuk tutmakta fayda var. Festivalin biletleri Mobilet aracılığıyla satışta.

Açılış düet gecesiyle: Round Robin

26 Eylül akşamı Red Bull Music Festival Avusturya Konsolosluğu’nun bahçesinde gerçekleşecek Round Robin konsepti ile başlayacak.  ZeN ve BaBa ZuLa’dan tanıdığımız Murat Ertel’in liderliğinde gerçekleşecek olan gecede 14 sanatçı ikili olarak doğaçlama sahne alacaklar.  

Haberin Devamı

Ah! Kosmos, Cahit Berkay (Moğollar), Dr. Das (Asian Dub Foundation), Gökçe Gürcay (Gevende), Eralp Güven (Islandman), Hans Joachim Irmler (Faust), Lydia Kavina, Şirin Pancaroğlu, Aybike Çelik Özbey (reptilians from andromeda), Okay Temiz, Hakan Vreskala gibi birçok isimin sahnede olacağı etkinlik 21.00’da başlayacak.

Canlı film konseri

Festivalin ikinci günü katılımcılarını B-movie akımına doğru bir yolculuğa çıkaracak. Gaye Su Akyol ve Bubituzak 27 Eylül Perşembe akşamı Kadıköy Sineması’nda müzik severler için çok özel bir konsere imza atacaklar. Art of B-Movies temasında Gaye Su Akyol ve Bubituzak ‘Yılmayan Şeytan’ filmi için yaptıkları yeni film müziklerini sahneleyecekler.  Konser sonrası Melikşah Altuntaş, Can Evrenol, Kunt Tulgar, Güven Erkin Erkal ile B-Movie’ler üzerine bir sohbet gerçekleştirilecek.

28 Eylül: East vs West Konsepti:

Festivalin 3. günü 28 Eylül Cuma günü East vs West konseptiyle çok özel bir program yer alıyor. Zorlu PSM’de Ezhel performansı, hip hop sahnesinden birçok ismin katılımıyla “Kamufle ve Dostları” performansı,  son yıllardaki en başarılı İngiliz kadın MC’lerinden Little Simz ve Amerikalı rap sanatçısı Zebra Katz  bu özel gecede sahne alacaklar.

20 Years of RBMA: A Celebration Konsepti:

20 Years of RBMA: A Celebration konseptine Beykoz Kundura Fabrikası 29 Eylül Cumartesi günü ev sahipliği yapacak.

Audio/visual sahnesinde; Pan Daijing Presents Fist Piece, The Bug feat. Miss Red, İpek Görgün ve Fennesz ortak performansı ile Dopplereffekt olacak.

Partinin Rave bölümünde; Robogeisha ve Seretan’ın performansı, Sassy J B2B Volcov, John Talabot, Talaboman, Barış K, Vladimir Ivkovic’in performansları sahne alacak.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları