Can Gox ile dün, bugün, yarın

Yaz sonuna doğru Can Gox ‘Unutama Beni’ single’ını yayınladı.

Haberin Devamı

Yazdan bu yana kendisiyle bir türlü röportaj yapma fırsatı bulamamıştım, yollarımız nihayet kesişti ve keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. 2013 senesinde yayınladığı ilk albümü ‘Yalnızım Ben’den beri yaptığı müziğe ince ince işleyen değerleri bir kere de kendi ağzından dinlemek istedim.

Sanatçının müzikal geçmişi ve geleceğinin detaylarına dair aşağıdaki satırlarda sizler için güzel bir söyleşi gerçekleştirdik:

Yakın zamanda yeni single’ınız ‘Unutama Beni’ yi yayınladınız. İlk albümden sonra yeni bir şarkı olarak cover bir şarkı seçme tercihiniz nasıl oluştu? Bu şarkının sizde özel bir yeri olsa gerek bunu sizden duymak isteriz.

Esmeray, sesi ve enerjisiyle beni çocukluğumda en çok etkileyen şarkıcılardan biriydi. Hatta rahmetli babamı (askerlik dönemini hatırlıyorum iş ve üniversite dolayısıyla gecikmiş bir askerlik yaşadı) askere uğurlarken bile “Gel teskere” üst üste şarkısı çalınmıştı. 7-8 yaşlarında bir erkek çocuğunda nasıl bir iz bırakmıştır siz düşünün artık!.

Haberin Devamı

Tercihimin oluşmasında belirttiğim nedenler dolayısıyla nasip oldu. Babamı askere Esmeray ile uğurladım. Şimdi “Unutma Beni” söylüyorum. Bu durumla gururlanıyorum ama bir yandan da canım yanıyor.

Can Gox ile dün, bugün, yarın


KAYBEDENLER KULÜBÜ, KUZEY GÜNEY VE İLK ALBÜM
Ben sizi ‘Kaybedenler Kulübü’ ile tanıdım. Sonrasında dizi müzikleriniz ve ilk albümünüzü yayınladınız. Şimdiyi konuşmadan önce biraz daha öncesine gidersek Can Gox’un geçmişini bilmek istesek neler anlatmak istersiniz? Müzik ile nasıl yolunuz birleşti?

Müzik ile amatörlük aşamasından sonra ilk tanışmam Hürriyet Gazetesinin 90’lı yıllarda  düzenlediği liseler arası müzik yarışmasında gitar çalmamla oldu. Daha sonrasında okul orkestrasında görev aldım, daha sonrasında Blues ve Rock’n Roll grubu olan Bluesmobil’de şarkıcı olarak görev aldım.

2000’lere doğru Bilgi Üniversitesi Caz Vokal bölümünde tam burslu olarak eğitim aldım. Ancak dönemin zorlukları ve ailesel sorumluluklar sonucunda 12 senelik küçük bir ara verdim şarkı söylemeye. Daha sonrası “Kaybedenler Kulübü”nün çekilmesi ile hayatımda iş dolayısıyla hobi olarak yer ayırdığım müziğin tekrar ağır basması ve işten ayrılarak tekrar şarkıcılığa dönmem. Sonra “Kuzey Güney” dizisinde Haydar Haydar’ın “Kaybedenler Kulübü”nün rüzgarı ile birleşmesi sonrası “Yalnızım Ben” albümü. Özet olarak budur sanırım.

Haberin Devamı

Aslında geçmişiniz tamamen müzik dolu geçmiş. Aktif olarak sahnelerde de yer almışsınız, üzerine burslu olarak Caz bölümüne de girmişsiniz, hatta kurumsal bir iş hayatınız bile olmuş. Bütün bunların üzerine ilk albümden sonra geldiğiniz bugünkü noktayı düşünürsek, albüm sonrası hayatınız nasıl değişti?

Bu soruyla sık sık karşılaşıyorum. Albümden sonra hayatımda bir şeyin değişmesine izin vermiyorum. Yani otobüste, metroda, minibüste, mahalle köftecisinde karşılaştığınız Can albüm satışı, Youtube tıklaması, popülerlik derecesi ne kadar artarsa artsın aynı şekilde hayatına devam edecek ve ediyor.

Tecrübe anlamında hem geçmişten gelen kazançlarınızı düşününce, hem de artık bilinen bir müzisyen olarak düşündüğümüzde, “şimdi olsa bunu öyle yapmazdım dediğiniz” bir müzik kararınız var mı?

Haberin Devamı

Var tabii ki ama bunu şu an söylemek istemiyorum (gülüyor).  Zamanı gelince açıklarım.

Can Gox’u 3 kelime ile özetlemek istesek neler olurdu bunlar?

Kötü gün dostu,  gönlüne güvenen ve insana insanlığı için değer veren.

Kendi şarkılarınızdan sizi söylerken en derinden etkileyen şarkınızı hangisidir?

“Sorma”.

Sanırım birçok kişi bu cümle ile karşılaşmıştır hayatında...

“Neden gittin diye sorma. Bırak artık beni yorma”

Can Gox ile dün, bugün, yarın

KADIKÖY SEVGİSİ VE MÜZİK
Kadıköy’ün sizin için değerinin büyük olduğunu öğrendim okuduklarımdan. Şimdiki jenerasyonu ve İstanbul’u düşünce Kadıköy sizce ne durumda?

Kadıköy son 10 senede farklılaştı. Biz Kadıköy ün mahalle havasını seviyorduk. Bu kadar hızlı gelişim ve yapılan yatırımları kaldırır mı? Kaldırmaz mı? Göreceğiz... Beklemekte yarar var ama şunu söyleyeyim işler genel olarak iyi gitmiyor.

Haberin Devamı

İnsanların müzik beğenisi ve buna bağlı tüketimler popülerlik üzerine çoğunlukla, bu belki de müzik sektörünün acıklı gerçeği. Siz ise aksine müziğin kendisiyle derdi olan birisiniz, bu durum sizin yeni müzik üretmenizi nasıl etkiliyor? Sizi daha da hırslandırıyor mu, kızdırıyor mu, duygu olarak da sizdeki etkisini merak ediyorum.

Hırslanmak, kızmak, kıskanmak falan böyle duygular benim duruşumda yok. Allah herkesin yolunu açık etsin. Ben doğru olduğuna inandığım şarkıları söylemeye gücüm ve gönlüm yettiğince devam edeceğim. Şarkıya, türküye, besteciye, güfteciye saygıda kusur etmeden söyleyeceğim şarkılar dostlar tarafından kabul görürse ne mutlu bana. En büyük karım bu olur hayatta.

Haberin Devamı

Can Gox’un dinlediği diğer sanatçılar kimlerdir?

Dinlediğim şarkıcılar Türkiye’de Hayko Cepkin, Mehmet Erdem, Kalben, Mabel Matiz, Set Band, Bağzı Şeyler, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Adamlar, Jehan Barbur, Hüsnü Arkan, Birsen Tezer, Arto Tunç, Erkan Oğur. Ayrıca Neşet Ertaş, Aşık Veysel, Mahsuni Şerif, Arif Sağ, Kani Karaca, Kazancı Bedih,  Alim Qasimov, Sexavet Memmedov, Cem Karaca, Erkut Taçkın, Selda Bağcan, Ferdi Özbeğen, Hakan Altun, Müslüm Gürses, Tanju Okan, ve sayamadığım birçok kişi idolümdür.

Son olarak biraz sizden ipucu almak isteriz, ufukta yeni bir albüm var mı?

Yeni albüm çalışması yapmıyorum. Yeni single yayınlayarak dostlarımın yanında olmayı düşünüyorum. Yani kısa aralıklarla yepyeni single’lar ve yeni kliplerle özletmeden sıcak iletişimde kalmak en iyi seçim gibi gözüküyor.

Can Gox ile dün, bugün, yarın
Fotoğraf: Müge KEKEÇ

Yazarın Tüm Yazıları