Bir şarkının köşesine oturdum ağladım

Bu yazının başlığını Ahmet Korukçu’nun albümünden aldım, kendisi müzik piyasasında yepyeni bir ses.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yazdan beri soundcloud üzerinden severek takip ettiğim Ahmet Korukçu’nun şarkıları bir araya gelip albüm oldu ve Nisan ayı itibariyle de nihayet piyasaya çıktı. Ben de bu fırsattan istifade kendisiyle röportaj yapmak, albümün detaylarını ve kendi hikâyesini sizlere ulaştırmak istedim.

“Bir Şarkının Köşesine Oturdum Ağladım” albüm için uzun ama çok dokunaklı bir çıkış ismi olmuş. Hikâyesi varsa sizden dinlemek isteriz.

İnsanın acizliğini, korunaksızlığını ve zaman zaman da güçsüzlüğünü gösterebilmesinin erdemliğine çok inanıyorum. Samimiyetin ve aşkın sadece koruma kalkanlarımızın yokluğunda var olması da bu yüzden. "Bir Şarkının Köşesine Oturdum Ağladım", bu inanca çok uyan, söze müzik yaptığım ilk çalışmalardan. Sevgili şair F. Gül Yanık ile yıllar önce şarkılar yapmaya başladığımızda söz-beste kimyamızın ilk tuttuğu şarkı da diyebilirim.

Haberin Devamı

Bir şarkının köşesine oturdum ağladım

12 şarkıdan oluşan albümün üretim süreci sanırım epey uzun bir döneme yayılmış. Şarkılar nasıl bir araya geldi ve albüme girdi, kimlerle çalıştınız, bize biraz albümün mutfak sürecini anlatır mısınız?

Aslında şarkıların yapımı albüm odaklı olmadı. Son birkaç senedir kaydettiğimiz şarkıların arasından seçtik. Genco Arı, Erhan Bayrak, Kıvanch K, Aytekin Kurt ve Duran Genç şarkılara en uygun düzenlemeleri giydirdiler. Albümün kayıt sürecinde, "şarkılarda insanlar ne sever" diye düşünmek yerine, kendi müzisyenliğimizi doyurmaya özen gösterdik.

“Annem bana hamileyken, karnına kasetçalar tutup bana müzik dinletirmiş”

Şarkılarınızın ilham kaynağı nedir?

Tanıyıp tanımadığım, kişisel alanıma giren her hikâyeden ilham alıyorum. İnsanları hissetmek ve bu hissettiklerimi müzikle tekrar ettiğimi düşünmek...

Albüm dijital olarak yayınlanmış, fiziksel olarak da yayınlanacak mı?

Evet, çok yakında tüm müzik marketlerde olacak.

‘Bir Şarkının Köşesine Oturdum Ağladım’ da birbirinden farklı türlerde şarkılar var. 90’lar havası çok yoğun hissediliyor, bence “Söylesene” ve “Kalbim Öyle Atma” albümün en orijinal şarkıları. Repertuarı nasıl hazırladınız?

Haberin Devamı

90'ların şarkılarıyla büyümüş biri olarak mutlaka etkilenmişimdir. O zamanki şarkıların duygu yoğunluğu bizim şarkılarla paralellik gösterdiğinden böyle oldu sanırım. Repertuarı hazırlarken duygu geçiren ve hissettiren şarkılar seçtik.

Bir şarkının köşesine oturdum ağladım

Müzik ne zamandan beri hayatınızda? Hatırladığınız müzikle alakalı ilk anınız nedir?

Annem bana hamileyken, karnına kasetçalar tutup bana müzik dinletirmiş. Küçüklüğümden beri piyano çalıyorum. İlk bestemi sanırım ilkokulda yapmıştım. Beslediğim tavşan ölünce çok üzülmüştüm ve piyanoda onun için hüzünlü bir melodisi olan, ancak sözü olmayan bir beste yaptığımı hatırlıyorum.

Sound’unu en çok sevdiğiniz yerli ve yabancı sanatçılar kimlerdir?

Haberin Devamı

Sound olarak Birsen Tezer, Genco Arı, Aeroplane, Daft Punk ve Sia seviyorum.

Bir şarkının köşesine oturdum ağladım

“Gel” şarkısında “küçük ölümlere yenilmeden gel” diyorsunuz. Buradaki metaforu merak ettim, özel değilse şarkının hikâyesini bizimle paylaşabilir misiniz?

"Küçük Ölüm" aslında Türk edebiyatında olduğu gibi çoğu dilde de "orgazm" anlamına gelir. (Örneğin Fransızca'da "petit mort", İngilizce'de "little death")

Albüm piyasaya çıkmadan önce geçtiğimiz yaz “Kal Yanımda” şarkısı “Kiraz Mevsimi” dizisinde yayınlanmış. Sanırım sonrasında da birçok diziden teklif almışsınız, bu şarkıyı albüm için mi yapmıştınız yoksa bu dizi için özel mi bestelemiştiniz?

Diziye uygun bir şarkı arandığını duyduğumuzda, F. Gül Yanık ve Genco Arı ile bu şarkı üzerinde çalışıyorduk. Dizi ekibine şarkıyı dinlettiğimizde çok heyecanlandılar ve almaya karar verdiler.

Haberin Devamı

Albümden iki şarkı seçseniz bunlar hangileri olurdu, neden?

"Gelmiyorsun"; bence bu şarkının kendiliğindenliği ve sadeliği anlatımını çok güçlü kılıyor.
"Söylesene"; bu şarkının sound’unu çok beğeniyorum. Aytekin Kurt ve Duran Genç'in dokunuşuyla şarkı demo halinden çok başka bir yere gitti.

Bir şarkının köşesine oturdum ağladım

İlk klip çalışması “Tövbeler Yetmez” e gelmiş. Bir sonraki klip çalışması için hayranlarınızdan ipuçları alıyor musunuz, beğeniler hangi şarkılarda yoğunlaşıyor?

Dinleyicilerimizden çok farklı talepler alıyoruz. Herkesin tuttuğu şarkı başka olduğundan şimdilik ikinci klip için bir karar veremedik; ancak, "Kalbim Öyle Atma" için bir animasyon üzerinde çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Ahmet Korukçu’nun bir şarkısını hangi sanatçı okusa bu sizi çok mutlu ederdi?

Şarkının yapımında duyguyu kaybetmeyen herkes okuyabilir. Belli birisi yok aklımda.

Yeni albümü çıkmış bir sanatçının gözünden, diğer bir deyişle bu süreci yeni deneyimlemiş biri olarak, Türkiye’de müzik piyasasına bir ürün çıkartmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye'deki müzik piyasasında herkese yer var bence. Sadece kalıplara karşı biraz savaş vermek gerekiyor. Bu yolda, piyasanın trendlerine uymaya çalışmak yerine kendi müzikal isteklerimizi tatmin etmenin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Uzun soluklu olabilmenin böyle olacağına inanıyorum.

Müzikal anlamda yola çıktığınız ilk günden şu an geldiğiniz noktayı düşünürseniz ilerisi için nasıl hayalleriniz var?

Müzik yaparken çok mutlu oluyorum. Odaklandığım tek şey bu. Yakın gelecekte dünya turnesinde şarkılarımı dinleyicilerimle beraber söylemek istiyorum.

Ahmet Korukçu hakkında daha fazla bilgi için https://twitter.com/AhmetKorukcu

HAFTA SONU ETKİNLİKLERİ SEZON KAPANIŞI RADYO EKSEN’DEN

Bir şarkının köşesine oturdum ağladım

Blur’un davulcusu Dave Rowntree’nin konuk Dj olacağı etkinlik 9 Mayıs Cumartesi gecesi Roxy’de!
9 Mayıs’ta yapılacak sezonun son Radyo Eksen Partisi’nde, Eksen DJ’leri Gülşah Güray, Güven Yıldız ve Gülşah Turgut’un yanı sıra, Blur elemanlarından, davulcu Dave Rowntree de konuk dj olarak Roxy’de olacak.
Nisan sonunda 12 yıldır beklenen yeni albümleri The Magic Whip’i yayınlayan Blur’un kurucularından, davulcu Dave Rowntree sevdiği şarkıları çalmak için 9 Mayıs’ta Radyo Eksen DJ’leriyle dj setinin başına geçecek.
9 Mayıs Cumartesi gecesi, saat 22.00 itibariyle Roxy’de unutulmaz bir gece yaşanacak.

PARKFEST İLE FESTİVAL SEZONU BAŞLIYOR

Bir şarkının köşesine oturdum ağladımPazar günü Anneler Günü telaşı bir yana İstanbul’da güzel bir Pazar günü geçirmek isteyenler için harika bir etkinlik var. Parkfest ile yılın ilk açıkhava festivali 10 Mayıs’ta Küçükçiftlik Park’ında gerçekleşecek.
The Dø, Kadebostrany, Princess Chelsea, Kalben, Nilipek ‘in sahne alacağı festivalde kaliteli müziğin yanı sıra moda ve alışveriş imkanı ile katılımcılara alternatif bir Pazar günü vadediyor.
Naçizane önerim, Kadebostany’i önceki sene Rock’n Coke’da izleyen birisi olarak mutlaka canlı izlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca bu senenin en iyi çıkışlarından biri olan Kalben’i eğer hala canlı izlemediyseniz bu Pazar sizin için en iyi seçenek Parkfest diyebilirim.

KARIŞIK KASET


En sevdiğim aydır Mayıs. Müzikal anlamda yepyeni şarkıların, konserlerin, albümlerin boy verdiği bir dönem olmasından ötürü hep favorimdir. Bu ay da her ay olduğu gibi yeni şarkılardan oluşan yepyeni bir Karışık Kaset listesi ile karşınızdayım. Ay boyunca ‘Karışık Kaset by Mayıs 2015’ listesini takip etmekte fayda var.
Keyifli dinlemeler…

1) Charlie Puth feat. Meghan Trainor – Marvin Gaye
2) Brandon Flowers – I Can Change
3) Disclosure - Bang That
4) Cheat Codes feat. Lostboycrow – Senses
5) Mumford & Sons – Wilder Mind
6) Best Coast – Feeling Ok
7) Tame Impela – Disciples
8) Twenty One Pilots – Lane Boy
9) Elijah Blake – Everyday
10) Avery Wilson – Put Me Down
11) The Hearts - Run Free
12) The Helio Sequence – Upward Mobility
13) The Moth & The Flame – Young & Unafraid
14) Arty – Stronger
15) Syn Cole – It’s You (Broiler remix)
16) Alesso – If It Wasn’t For You
17) Luxley – Spirit (Great Good Fine OK remix)
18) MADE IN HEIGHTS – Slow Burn
19) Lyves X Synkro – Body Close
20) Penguin Prison – Try To Lose
21) Django Django – Beginning To Fade
22) Pale Honey – Over Your Head
23) The Chemical Brothers – Go
24) Leon Bridges - River
25) Little Boots – Better In The Morning

Yazarın Tüm Yazıları