Bi Dans Etsek

Bedük 7. albümü ‘Bi Dans Etsek’i piyasaya süreli henüz birkaç gün oldu. Albüm yayınlandığından beri sabahlarım daha farklı, resmen günlük enerjimi Bedük’ün yeni şarkılarına borçluyum. Motivasyonu yüksek, nefis bir albüm olmuş.

Haberin Devamı

Bi Dans Etsek

Bundan 3 hafta önce Bedük’ü yeni stüdyosunda ziyaret etmiştim, albümden şarkıları kısa kısa dinleyip, detaylarını konuşmuştuk. Birçok ilkin yer aldığı, enerjisi yüksek ‘Bi Dans Etsek’ albümü üzerine Bedük ile samimi bir söyleşi gerçekleştirmiştik. Şimdi bu söyleşiyi sizlerle paylaşmanın zamanı geldi. Bedük ve yeni albümü ‘Bi Dans Etsek’ üzerine ilk ağızdan bilgiler için sizi buyurun böyle alalım; 

Yeni albüme başlarken nasıl bir konsept vardı aklınızda, ‘Bi Dans Etsek’in stüdyo sürecini sizden dinleyelim.

Kendime sıfırdan bir stüdyo kurdum. Bu stüdyonun gazıyla buradan bir albüm çıkartacağım dedim ve ‘Bi Dans Etsek’ öyle ortaya çıktı. Son albümüm ‘On’ 2013’te yayınlanmıştı, artık albüm vakti gelmişti. Bir konsept ile yola çıkmadım ama bu albümde farklı olarak birçok müzisyen arkadaşımla ortak işler yaptım. Bu sayede başka alanları da keşfetme şansım oldu. Efe Bahadır ile üç şarkı yaptık, Safa Hendem ile de bir parça yaptık hatta çıkış şarkısı oldu o.

Haberin Devamı

Bu albüm için 50-60 şarkı yaptım diyebilirim. Kimisinin üzerinden tekrar çalıştım ve bir albüm izlenimi ortaya çıktı ve albüme girecek şarkıları belirledim. 

Nasıl bir albüm bekliyor bizi?

Albümde 9 parça var. Dans edilesi bir albüm, bir tane MFÖ ‘Sude’ cover’ı var. 2 yıldır sahnelerde çalıyorduk. Şarkının kaydını yaptım onlara da gönderdim, Mazhar Alanson ve Özkan Uğur’un bestesi, ikisi de beğendik dediler, çok mutlu oldum tabii. 

Albümdeki şarkılardan sondan bir önceki şarkının adı ‘Gaipten’, sonuncu şarkının adı da  ‘Sesler’di, buradan yola çıkarak ben de albümün adını ‘Gaipten Sesler’ koymuştum. Ama daha sonra baktım albüm gerçek bir dans albümü oldu. İçinde farklı türlerde dans şarkılar var, içlerinden birinin adı da ‘Bi Dans Etsek’, albüme de son anda adını vermiş oldu. Bu albüm gerçekten herkesi dans ettirmek için yapıldı!

 FARKLI TARZLARA GÖZ KIRPIYORUM

 Türkiye'de pek de kolay olmayan bir müzik türünü temsil ediyorsunuz. Dans müziği için başladığın günden bugüne nasıl bir durumdayız sence?

Haberin Devamı

Öncelikli bir şeyi açığa kavuşturmak isterim, bu albüm bir elektronik müzik albümü değil. Ben hiç şimdiye kadar da elektronik müzik yapmış olmasam da genelde üstüme yapışmış bir durum bu. Yaptığım müzik bence pop müziğin göbeğinde ama yandan bakan bir müzik yapıyorum aslında. Ben müzik yapmaya başladığımdan beri elektronik dans müziği tüm dünyada pop müziği haline geldi.
 Bi Dans Etsek

Dünyada bütün festivallerde rock’n roll starları dj’ler oldu. Türkiye’de biraz daha yavaş ilerliyor bu işler. Ama Türkiye’de de farklı, bağımsız işler ortaya çıktı. Son senelerde var dikkatimi çeken, Yüz Yüzeyken Konuşuruz, Adamlar, Son Feci Bisiklet gibi çok güzel, değişik işler yapan gruplar var. Türkiye’de de müzik bence pop çizgisinden açılmaya başladı, yavaş yavaş da olsa bizde de bir dengeye gelecek diye düşünüyorum. 

Haberin Devamı

DAHA FEMİNEN BİR ALBÜM OLDU

 'Bi Dans Etsek' önceki albümlerden hangi açıdan sizce daha farklı?

Çok daha fazla farklı tarzlara göz kırmıyorum. İçinde kaşık ve zil de var,  Ankara oyun havasına da göz kırpan şarkı da var, klarnet de var. Yeni stüdyomda kayıt imkanım daha iyi olduğu için çok güzel perküsyon kayıtları yaptım. Bu albümün kaydı canlı enstrüman bakımından oldukça zengin bir albüm oldu. Tek başıma yapmadığım, arkadaşlarımın da desteğini aldığım, çok güzel enerjiyle yaptığım bir albüm oldu.

Eski albümlerim daha maskülendi, bu albümüm daha feminen oldu. Feminen derken yani daha şık bir albüm oldu. Hatta tam plaklık bir albüm oldu!

 Albümdeki 'Sude' cover’ı ilginç bir seçim olmuş, nereden aklına geldi?
 Bi Dans Etsek

Haberin Devamı

 Kendimi MFÖ’ye çok yakın hissediyorum. Bana göre MFÖ şimdi çıkan bir grup olsaydı bu ayar müzikler yapardı. Bana önceden hep derlerdi, İngilizce şarkılar yaparken ‘neden İngilizce şarkılar yapıyorsun?’ diye, ben de ‘müziğin bir dili yok, bana ne hissettiriyorsa o’ derdim. Sude’nin dili bile yok, bana çok iyi uyuyor (gülüyor). 

Konu cover’dan açılmışken merak ediyorum, önceden cover’ladığınız ama yayınlamadığın başka hangi şarkılar var?

Eagle Eye Cherry’nin ‘Save Tonight’ şarkısını çok istemişimdir cover’lamak, belki ileride yaparım. Cake’in ‘Never There’ şarkısını kendi sesime çok uygun buluyorum, onu da bir gün yapmak çok isterim. 

Bi Dans Etsek

Aslında Blur’un ‘Song 2’ şarkısını bir önceki albümde yapmıştım. Şarkının sözlerini Türkçe’ye çevirmiştim, fonetik olarak da çok iyi olmuştu. Ama maalesef şarkının haklarını vermiyorlarmış, albüme ekleyememiştim. O şarkı için yazdığım sözler o kadar güzel olmuştu ki, ben de başka şarkıda kullandım o sözleri ‘Koyver Kendini’ oldu o sözler. Bunu da ilk defa burada söylemiş oldum. 

Haberin Devamı

Albümler için en merak ettiğim şey; nerde kesiyorsunuz ve ‘tamam bu albüm’ diyorsunuz?

Sağlığım bozulduğu zaman tamam diyorum (gülüyor).

 'Bi Dans Etsek' albümünün kaydı için bitiş anı ne zamandı? Hangi şarkı albüme son olarak girdi?

Normalde sekiz şarkı yapacaktım albümü. Mastering’e gönderiyordum şarkıları, şöyle bir bakayım dedim öbür yaptıklarımdan neler var, eksik bir şey kalmış olmasın. Bir şarkının iki dörtlüğü vardı, onunla uğraşmaya başladım ve ‘Sesler’ adında bir outro şarkı çıktı ortaya. O da albüme giren son şarkı oldu.

 ‘BERABER’ ŞARKISI ÇOK ÖZEL

 Albümde sizi en çok etkileyen şarkı veya şarkılar hangisi?

‘Beraber’ şarkısı çok özel, trompetle açılıyor şarkı sonra farklı bir ritim ile gidiyor. Çok içten hislerle yazdım o şarkıyı. ‘Camdan Hikayeler’ ve ‘Sesler’ de beni çok etkiledi.  

 Yeni yaptığınız şarkıları ilk kime dinletiyorsunuz?

Normalde tamamen bitene kadar kimseye dinletmemeye gayret gösteriyorum. İnsan kulağı bir şarkıyı ilk halinde duyduğunda alışıyor ilk haline. Sonra üstüne kuş da kondursan, o ilkinde kalıyor aklı. Sonra bu beni de etkiliyor şarkıların üretiminde. O yüzden yaptığım şarkıları sadece teknik anlamda yorum alabileceğim müzisyen arkadaşlarıma dinletiyorum.

Şu an piyasaya çıkan bir sanatçı olsanız ne yapardınız? Nasıl bir yol izlerdiniz?

Öncelikle sözlere, ikinci olarak da groove’a önem verirdim. Bu ikisi bence başarının büyük bölümü, daha sonra da tanıtım için internete ağırlık verirdim. Bol bol konser verirdim ki öyle de yapmıştım ilk çıktığımda, yine aynı şekilde yapardım. Ne olursa olsun küçüklü, büyüklü mekânlarda bir sürü konserler verirdim.

 Bi Dans Etsek

Son zamanlarda neler dinliyorsunuz, albüme hazırlığına etkisi oldu mu bunların?

Nora Jones, Amy Winehouse, 70’lerden funk albümler dinliyorum. Albüm de o yüzden daha funk bir albüm oldu diyebilirim.

İtiraf edeyim Justin Bieber son zamanlarda güzel şarkılar yapmaya başladı. Diplo ve Skrillex ile yaptığı ‘Where Are Ü Now?’ ve yeni çıkarttığı ‘What Do You Mean?’ çok hoşuma gidiyor. Son Feci Bisiklet, Adamlar, Yüzyüzeyken Konuşuruz’u severek dinliyorum.

‘Bi Dans Etsek’i üç kelime ile açıklasanız neler olurdu bunlar?

Müzikalitesi daha ağır bastığı için müzikal, eğlenceli ve dans!

Yakın zamanda nasıl projelerde göreceğiz Bedük’ü.

14 Kasım’da Zorlu PSM’de çok özel bir lansman partimiz olacak. Daha önce Zorlu PSM’de hiç yapılmamış bir şey yapacağız. Ayakta, sahnede hep birlikte ‘Bi Dans Etsek’ albümü ile eğleneceğiz, çok güzel bir gece olacak, şu an bu proje için harıl harıl çalışıyoruz.


Yazarın Tüm Yazıları