2014'ün en iyi yabancı albümleri

2014’te hangi albümler çıktı, bunlardan hangileri en çok dinlendi diye araştırma yaparken resmen başım döndü. O kadar çok yeni albüm ve uzun zamandır beklenip piyasaya çıkan albüm varmış ki, aralarından 25 tanesini seçmek gerçekten çok zor oldu. İlk 25 albümü sıralarken sene boyunca hazırladığım Karışık Kaset listeleri ve dünya listelerini göz önüne aldım.

Haberin Devamı

2014’ün bana göre en iyi yabancı albümleri karşınızda;

25. MJ-XSCAPE

2014ün en iyi yabancı albümleri

Michael Jackson- Xscape 2014’ün bahar habercilerinden biriydi. L.A Reid’in önderliğinde yapılan albüm, müzik piyasasının en önemli prodüktörleri tarafından titizlikle hazırlanmış. Albümün en önemli tarafı 8 şarkının tamamının yepyeni şarkılardan oluşmuş olması. Reid MJ’ın ölümünden sonra vasiyetinde yer alan ve ona devredilen MJ arşivlerinin hakları sayesinde, sanatçının sağlığında kaydedip albüme dönüştürmediği demo kayıtlarlaXscape’i yaratmış.

Kilit Şarkılar: Love Never Felt So Good, A Place With No Name, Chicago, Loving You

Haberin Devamı

24. NICKI MINAJ - THE PINKPRINT

2014ün en iyi yabancı albümleri

Bu seneyi Nicki Minaj’ın yeni albümüyle kapatıyor sayılırız. Sene sonunda çıkan albümler değerlendirilirken hangi seneye dahil oluyor biraz benim de herkes gibi kafam karışıyor.

Nicki Minaj yeni albümünün kapağındaki parmak iziyle deyim yerindeyse hip & hop türü için unutulmayacak bir çalışmaya imza atmış. Sanatçı yeni albümünde birçok önemli prodüktörün yanı sıra Ariana Grande, Beyonce, Drake, lil Wayne, Chris Brown, Jessie Ware gibi birçok isimle de düet yapmış.

Kilit Şarkılar: All Things Go, I Lied, The Crying Game, The Night Is Still Young, Grand Piano, Bed Of Lies

23. FLYLEAF - BETWEEN THE STARS

2014ün en iyi yabancı albümleri

Beni takip edenler Flyleaf’i ne kadar çok sevdiğimi az çok bilirler. 3 güzel albümden sonra grubun vokali Lacey Strum ekipten ayrılma kararı alıp benim gibi bütün hayranlarını şok etmişti.Yine de Flyleaf grup olarak yoluna devam etme kararlılığı göstererek Kristen May ile anlaşıp yoluna devam etti.

Haberin Devamı

Grup geçen sene önce Kristen ile birlikte‘Who We Are’ adlı bir EP yayınlayıp, ardından da yeni albüm için stüdyoya girmişti. Belki de grup için yepyeni sayfalar açacak yeni albümleri ‘Between The Stars’ ı geçtiğimiz Ekim ayında yayınladılar. Elbette yeni vokal Kristen May grubun eski vokali Lacey Strum ile kıyaslanamaz ama ‘Between The Stars’ ile Flyleaf kaldığı yerden hızla yoluna devam edecek gibi görünüyor.

Kilit Şarkılar:Set Me On Fire, Magnetic, Platonic, Head Underwater, Sober Serenade, Marionette, City Kids, Home

22.HOZIER- HOZIER

2014ün en iyi yabancı albümleri

Hozier ‘Take Me To Church’ ile bu senenin en çok dinlenen single’larından biri olmayı başardı. Şarkı aynı zamanda Grammy’de yılın şarkısı olarak aday gösterildi. Söz konusu şarkının klibi LGBT hakları bakımından da dikkat çekici bir mesaja sahip olduğunu için 2014’ün en çok paylaşılan videolarından biri oldu.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Take Me To Church, Cherry Wine, Angel Of Small Death & The Codeine Scene, From Eden, Someone New, Sedated, To Be Alone, Work Song

21. ROYAL BLOOD - ROYAL BLOOD

2014ün en iyi yabancı albümleri

Bu sene herkes Royal Blood ve çıkış albümlerini konuştu. İngiltere Brighton’dan çıkma grubun verdiği bütün konserleri kapalı gişeydi. Albümdeki şarkılar biraz birbirini andırsa da, Royal Blood’ı ilk dinlediğimde bende uyandırdığı his Jack White’ın biraz daha bağıran hali şeklindeydi.Kendi adlarını taşıyan albümleri piyasaya çıktığı ilk hafta yakaladığı ciddi satış grafiği ve nerdeyse bütün müzik eleştirmenlerinden aldığı pozitif eleştiriler grubun doğru yolda olduğunun kanıtı diyebiliriz.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Figure It Out, Out Of The Blood, Ten Tonne Skeleton, Little Monster, Come On Over

20. IMOGEN HEAP – SPARKS

2014ün en iyi yabancı albümleri

Imogen Heap 3 senedir dünyayı geze geze yaptığı albümünü nihayet bu sene yayınladı. Aslında ‘Sparks’ biraz daha geç çıkacaktı ancak Imogen daha fazla dayanamayıp albümü kendi plak şirketinden yayınlamaya karar verdi.

Her zaman olduğu gibi yine tüm teknolojik yetkinliklerin kullanıldığı, türünün belki de tek örneği bir albüm yarattı. Sparks’ın kapağındaki ayak izlerini de tüm hayranlarından topladığı resimlerle düzenledi. Hep orijinal ve üretken olan Immi önümüzdeki sene anne olacağı için bir süre yeni bir albüm çalışması yapamayacak gibi duruyor.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Run-Time, The Beast, You Know Where To Find Me, Entanglement, Cycle Song, Neglected Space, Climb to Sakteng

19. PHARRELL WILLIAMS – GIRL

2014ün en iyi yabancı albümleri

Pharrell Williams, Daft Punk ve Robin Thicke ile geçtiğimiz sene yaptığı başarılı çalışmalar sonrasında kendi albümü ‘GIRL’ ile 2014 senesine de damgasını vurdu. Özellikle ‘Happy’single’ıyla 7’den 70’e ulaşan sanatçı, Voice’un 7. sezonunda da jüri olarak yer aldı. Yani 2014 kimin senesiydi derseniz bence Pharrell en önlerde bu listeye girer.

Kilit Şarkılar: Happy, Come And Get It Bae, Hunter, Gust Of Wind, Brand New, Gust Of Wind

18.KIASMOS – KIASMOS

2014ün en iyi yabancı albümleri

İzlandalı Olafur Arnalds’ın elektronik projesi Kiasmos nihayet bu sene albümlendi. Janus Rasmussen ile birlikte oluşturdukları Kiasmos bu sene hem de Aralık ayında Salon sahnesinde unutulmayacak bir performans verdi. İkili Kiasmos’u tamamen eğlenmek için yarattıklarını belirtirken, aslında albüm yapmak gibi bir niyetleri olmasa da seneler içinde biriken çalışmalarını kayıt altına alırken ilk albümlerini oluşturmuşlar.

Kilit Şarkılar:Lit, Looped, Swayed, Thrown, Bent

17. LILLY ALLEN – SHEEZUS

2014ün en iyi yabancı albümleri

Her ne kadar 2. albümünden sonra müziğe ara veriyorum diye açıklamalar yapsa da Lily Allen sağ gösterip sol vurdu ve dopdolu bir albümle geri geldi. Sheezus’tan ilk olarak ‘Hard Out Here’ single’ı ile dönüş yapan Allen, ikinci olarak albümle aynı isimdeki Sheezus ‘u yayınladı.

Kilit Şarkılar: Hard Out There, Air Balloon, Sheezus, URL Badman, Who Do You Love Me?, Insincerely Yours, Our Time

16.MAROON 5 – V

2014ün en iyi yabancı albümleri

Maroon 5, 5. albümleri olan ‘V’ i Eylül ayının başında yayınladılar. Albümde Gwen Stefani ile düet olan ‘My Heart Is Open’ Sia Furler’in de imzasını taşıyor. Adam Levine’in sesine uzun süre dinleyince tahammül edemesem de, dinledikçe dinleyesim gelen bir albüm olmuş.

Kilit Şarkılar: Maps, Feelings, Animals, It Was Always You, Sugar, In Your Pocket, New Love

15.TOVE LO - QUEEN OF THE CLOUDS

2014ün en iyi yabancı albümleri

İsveç’ten çıkan yılın en başarılı pop yıldızlarından biri Tove Lo. Bir partide tanıştığı İngiliz bir yapımcı ile müzik dünyasına adım atan sanatçı, başlarda başka sanatçılara şarkı verse de, kendi şarkılarını kendisinin söylediği bir düzende daha mutlu olduğunu fark etmiş. Yaşadığı ayrılığı ‘Queen Of The Clouds’ da 3 farklı fazda anlatan sanatçı Katy Perry’nin Avustralya turnesinde de ön grup olarak sahne alacak.

Kilit Şarkılar:Habits (Stay High), The Way That I Am, Run On Love, My Gun, Talking Body

14.TORI AMOS - UNREPENDENT GERALDINES

2014ün en iyi yabancı albümleri

Bu senenin en güzel yanlarından biri de Tori Amos’un nihayet eski albümleri tadında bir albümle yeniden müzik rafları doldurmuş olması. 14. Stüdyo albümü olan ‘Unrepentant Geraldines’ sayesinde bu yaz İstanbul’da da canlı izleme şansını bulduğumuz sanatçı harika bir açık hava konserine imza attı. Turnesi kapsamında her gittiği şehirde ‘iieee’yi söyleyip İstanbul’da playlist’ini değiştirse de, 2 saate yakın Tori’yi sahnede piyanosuyla başbaşa izlemek inanılmaz keyifliydi.

Kilit Şarkılar: Weather Man, Promises, Invisible Boy, Wild Way, 16 Shades Of Blue, Oysters

13.SIA - 1000 FORMS OF FEAR

2014ün en iyi yabancı albümleri

Sia’nın 6. albümü ‘1000 Forms Of Fear’ ı hayranları için yayınlamış diyebiliriz. Sahne korkusu olan sanatçı son albümünden sonra bir daha sahne almamak adına sadece başka sanatçılara vermek üzere şarkı yaparak hayatına devam edebileceğine karar vermiş. Sia, bu kararıyla her ne kadar eskiye nazaran daha huzurlu olduğunu belirtse de, hayranlarına da haksızlık etmek istememiş. Yeni albümü 1000 Forms Of Fear’ın hiçbir tanıtım aktivitesinde yer almayacağını ve tek bir konser vermeyeceğini plak şirketiyle baştan anlaşarak kaydetmiş. Albümün çıkış şarkısı ‘Chandelier’ i aslında başlangıçta Rihanna için yazmış olsa da, kendisi için anlamı büyük olduğu için son anda bu albümde yer almasını istemiş.

Kilit Şarkılar: Chandelier, Eye Of The Needle, Elastic Heart, Big Girls Cry, Animals

12. COLDPLAY - GHOST STORIES

2014ün en iyi yabancı albümleri

2014 senesi piyasaya çıkan albümler bakımından gerçekten çok verimli bir seneydi. Birçok beklenen albümün çıkış tarihi bu seneye denk geldi. Yenilikler denemekten hiç çekinmeyen Coldplay 6. stüdyo albümü ‘Ghost Stories’ i 2014’ün en iyi işlerinden biri. Paul Epworth’ün prodüktörlüğünü üstlendiği albümde, grup önceki albüm üretme süreçlerinden farklı olarak bu sefer oluşturdukları melodiler üzerine şarkılarını yazmışlar.

Avicii’nin prodüktörlüğünde yaptıkları ‘A Sky Full Of Stars’ bu senenin teması olacak kadar güzel bir şarkı diyebilirim. Keşke artık Coldplay İstanbul’da konser verse, hepimiz rahatlasak.

Kilit Şarkılar:Ink, Always In My Head, Another’s Arm, Midnight, A Sky Full Of Stars

11. JESSIE WARE - TOUGH LOVE

2014ün en iyi yabancı albümleri

Jessie Ware’in ikinci albümünü gerçekten uzun süredir bekliyordum. Beklediğime de değidi. Jessica Ware, bu sene kendime başucu albümü yaptım diyebileceğim bir çalışma ile geri döndü. ‘Tough Love’ dan ilk single albümle aynı adı taşıyan şarkı olurken, ikinci single Ed Sheeran ile ortak yaptıkları ‘Say You Love Me’ oldu.

Kilit Şarkılar : Tough Love, Say You Love Me, Keep Me lying, Champagne Kisses, Want Your Feeling, Cruel, Kind Of..Sometimes..Maybe

10. TAYLOR SWIFT – 1989

2014ün en iyi yabancı albümleri

1989, Taylor Swift’in artık pop müzik alanında da kendine yer açtığı albümdür. 1989 ile tekrardan doğduğunu iddia eden sanatçı, bu albümle birlikte büyüdüğü şehirden New York’a taşındı.

Swift, Pop müziğine büyük bir ivmeyle daldığı bu yeni albümle birlikte Britney Spears’ın albüm satma rekorunu da geçmiş oldu. Birçok prodüktörle çalıştığı 1989’da Imogen Heap ile bir şarkı yapması her anlamda Taylor Swift’i benim için daha da önemli bir isim haline getirdi.

Kilit Şarkılar:Bad Blood, Clean, I Know Places, Blank Space, Welcome To New York, Shake It Off

9.LYKKE LI - I NEVER LEARN

2014ün en iyi yabancı albümleri

Lykke Li’nin 3. albümü ‘I Never Learn’ 2014’e imza atan albümlerden biri. Kendi yaşadıklarından yola çıkarak yazdığı 3. albümle birlikte bir dönemin sonuna geldiğini belirten İskandinavyalı sanatçı, yeni albüm turnesi kapsamında bu sene Babylon’da iki akşam sahne aldı. Biletleri günler öncesinden tükenen konser gerçekten bu sene izlediğim en iyi canlı performanslardan biriydi.

Kilit Şarkılar: Love Me Like I’m Not Made Of Stone, Gunshot, Sleeping Alone, I Never Learn, No Rest For The Wicked

8. ERLEND OYE – LEGAO

2014ün en iyi yabancı albümleri

Kings Of Convenience’dan Erlend Oye ikinci solo albümü Legao’yı Ekim ayında piyasaya sürdü. Portekizce ‘mutlu, harika’anlamına gelen Legao’nun kayıtlarını İzlanda’da tamamlanmış. Koyu bir romantik olduğunu her defasında belirten Erlend, her ne kadar sonsuz aşka inanmasa da şarkılarında bu imkansızlığa yer vermekten büyük keyif aldığını belirtmiş.

Erlend, yaptığı bir röportajda yeni albümünün en iyi İzlanda’da araba kullanırken dinlenebileceğini söylemiş. Yeni yıl dilek dilemek için harika bir fırsat, 2015’te İzlanda’yı görmek bu albümle mümkün olur umarım.

Kilit Şarkılar: Peng Pong, Lies Become Part Of Who You Are, Fence Me In, Say Goodbye

Who Do You Report To, Whistler

7.CARIBOU - OUR LOVE

2014ün en iyi yabancı albümleri

Kanadalı sanatçının 6. albümü Ekim ayında piyasaya çıktı. Pitchfork dahil birçok müzik medyasında olumlu eleştiriler alan ‘Our Love’ yılın en iyi elektronik albümlerinden biriydi. Caribou albümü geçtiğimiz Mayıs ayı gibi tamamladığını belirtirken, özellikle albümün açılış şarkısı olan ‘ Can’t Do Without You’ yu neredeyse albümün bitişine doğru tamamlamış. Geceleri yatmadan önce çoğu zaman stüdyoya koşarak girip aklındakini kaydettiğini anlatan Caribou, ‘Our Love’ için yayınlandıktan sonra ‘albüm benden çıkıp müzikseverlere ulaştığındaki bana verdiği his tahmin ettiğimden de daha muhteşem oldu’ diye belirtmiş.

Kilit Şarkılar: Can’t Do Without You, Silver, Our Love, All I Ever Need, Second Chance

6. ED SHEERAN – X

2014ün en iyi yabancı albümleri

Ed Sheeran ikinci albümü için yine dört işlemden gitmiş. Sheeran albümün adını ‘X’ koyarken acaba bu albümle kendi şöhretini katlayacak ve 2014’ün belki den en çok satan ilk 5 albümünden biri olacağını biliyor muydu?

Ed Sheeran’ın ikinci albümün hazırlık ve yayınlandığı dönemi anlatan bir belgeselini izlemiştim. İngiltere’deki hayran kitlesini bir yana, artık dünyaca bilinen ve sevilen bir şarkıcı olduğu çok açık olan bu genç sanatçı aslında hala Londra’daki hayatına devam etmeye de gayret gösteren birisi. Belgeselin en çok Ed’in arkadaşlarıyla olan ilişkisini ve onları nasıl önemsediği bölümünü hatırlıyorum, bu mütevazi hali bunca şöhretle zor olsa gerek diye düşünmüştüm. Ed Sheeran’ın bundan sonraki albüm çalışmaları nasıl olur bilmiyorum ama ‘X’ geri dönüp baktığında müzik kariyerinde ona büyük katkı sağlayan bir çalışma olarak anılacağına eminim.

Kilit Şarkılar: Thinking Out Loud, Don’t, Sing, The Man, One, Runaway


5.MORRISSEY- WORLD PEACE IS NONE OF YOUR BUSSINESS

2014ün en iyi yabancı albümleri

Son 5 senedir kendisine uygun bir plak şirketi bulamadığı için dertli olan Morrissey nihayet bu isteğine kavuşup Harvest Records’tan yeni albümünü yayınladı. Albümü yayınladı yayınlamasına ama birkaç ay içinde plak şirketiyle aralarında anlaşmazlıklar çıktı. Morrissey yeni albümü için söz verilen tanıtımların yapılmaması ve ilgisiz bir duruş sergilemelerini internet üzerinden eleştirince plak şirketi Morrissey ile yollarını ayırdı. Moz bu durum karşısında yine de albümü için elinden geleni yapmaya devam edip, turnesine devam etti. 17 Aralık akşamı İstanbul’da da sahne alan sanatçı hepimizi mest etti.

Kilit Şarkılar: Istanbul, One Of Our Own, Art Hounds, World Peace Is None Of Your Business

Neal Cassady Drops Dead, The Bullfighter Dies, Kiss Me A Lot

4.SAM SMITH - IN THE LONELY HOUR

2014ün en iyi yabancı albümleri

Sam Smith gerçek bir azim hikayesi. 10 yaşından beri şarkı söylemeye aşık olan Sam’in arkasında da çok bilinçli bir ailesi var. Çocukluğundan beri annesi ve babası her fırsatta Sam’in şarkı söylemesi için çabalarken maddi anlamda da birçok zorluklar yaşamışlar. Sam Smith’in annesi oğlunun müzik kariyeri için çok fazla mesai harcadığı gerekçesiyle işinden bile olmuş.

Disclosure’un ‘Latch’ şarkısıyla sesini ilk duyduğumuz Sam Smith, Naughty Boy’un ‘La La La’ single’ı ile iyice bilinirliğini arttırmıştı. Ardından da kendi solo albümü In The Lonely Hour’u yayınlayınca Amerika’da 23 senedir en çok albüm satan İngiliz sanatçı ünvanını da kapmış oldu.

Kilit Şarkılar: Stay With Me, I’m Not The Only One, I’ve Told You Now, Lay Me Down

3. DOUGLAS DARE – WHELM

2014ün en iyi yabancı albümleri

Douglas Dare ve albümü Whelm Bu senenin benim için en büyük keşfidir. Her sene bu tarzda bir iki sanatçı ve yeni albüme denk geliyorum ama birçoğu popülerleşmeden sönüp gidiyor. Ama Douglas Dare bu seneyi çok iyi değerlendiren başarılı bir müzisyen. Üstelik 10 Nisan 2015’te kendisini Salon IKSV’de canlı canlı izleme şansına da sahibiz. Tür bakımından Olafur Arnalds’a benzetilmesi gayet doğal çünkü 2013 senesinde Olafur’un plak şirketinden yayınladığı ‘Seven Hours’ EP’si sonrasında birlikte turnelemişti.

2014 senesinde yayınladığı ilk albümü ‘Whelm’ nerdeyse büyün albüm listelerinde ilk 10’da yer alıyor.

Kilit Şarkılar: Nile, Clockwork, Caroline, Whelm, Unrest, Lungful, Swim

2. SOHN – TREMORS

2014ün en iyi yabancı albümleri

2014’ün bir diğer Oscar’lara doyamayacak albümü daha karşınızda. Christopher Taylor nam-ı diğer SOHN Tremors ile bu sene o kadar çok favori gösterildi ki, Itunes Festival’da da sahne aldı. Elektronik müziği kendince bir türde ifade eden SOHN, canlı performanslarını her şeyden çok önemsiyor. 2014’te kendisini izlemek kısmet olmadı, 2015 için umudum büyük.

Kilit Şarkılar: Artifice, Bloodflows, Tempest, The Wheel, Tremors, Lights, Lessons

1.BANKS – GODDESS

2014ün en iyi yabancı albümleri

Benim için senenin en iyi albümü olan ‘Goddess’ bu sene çıkmasını en çok beklediğim albümdü. Banks’i duyduğum günden sonra nerdeyse albümü çıkana kadar gün saydım. Jullian Banks 15 yaşından beri şarkı yazan, duygularını müzikle yapan birisi. ‘Before Ever I Met You’ şarkısını bir arkadaşının soundcloud’a yüklemesiyle deyim yerindeyse hayatı değişen Banks birçok prodüktörün ilgisini çekmeyi başarmış, hatta Goddess’te desteklerinden de faydalanmış.

Önce EP’ler yayınlayıp ardından da ‘Goddess’ i yayınlayan Banks 2014 boyunca nerdeyse bütün konserlerini kapalı gişe verdi. Henüz Türkiye’de bir konser ihtimali ufukta görünmese de kendisini canlı izlemek 2015 için en büyük hayallerimden biri.

Kilit Şarkılar: Brain, Goddess, Drowning, Alibi, Waiting Game, This is What It Feels Like, Beggin For Thread

KARIŞIK KASET

Bu yazının Karışık Kaset listesi bunca albümün sıralamasından sonra haliyle çok özel oldu.

Tüm sene boyunca her ay yayınladığım Karışık Kaset listelerini tek bir listede topladım. Karışık Kaset Best of 2014 adıyla da Spotify’da oluşturduğum liste yaklaşık 600 şarkıdan oluşuyor. Dönüp baktığınızda 2014’ü hatırlamak için nefis bir arşiv çalışması oldu, takip etmenizi tavsiye ederim.

Yazarın Tüm Yazıları