Sanayinin geleceği nasıl planlanacak?

Orhangazi’de tarımla birlikte en önemli değer sanayi.

Haberin Devamı

Özellikle sanayide otomotiv yan sanayi Orhangazi’nin en önemli sanayi yapılanması olarak biliniyor. Asil Çelik hem otomotiv hem de çelik sektörünün ihtiyaçlarını karşılayan dev firma.
Componenta ise dökümde tüm otomotiv sektörü için en önemli üretim merkezi. Buna karşılık Aka, Polifleks ve Kırpart otomotiv yan sanayinin önemli kuruluşları arasında yer alıyor.
Geçmişten bugüne gelen tekstil ve gıda sanayi de ilçenin güçlü taraflarından birisi. Ancak en önemlisi otomotiv yan sanayi.
***
Orhangazi sanayisi 40 yılı aşkın süredir her zaman yükseliş göstererek bugünlere geldi. Hem üretim kapasitesi, hem de istihdam rakamları ile ilçenin en önemli gelir kapısı konumuna kadar yükseldi. Ancak artık durum değişti. Yeni sanayi alanlarının olmaması, buna karşılık artan ihtiyaçlar, Türkiye ve dünyanın artık teknolojisini yenilemesi, geliştirmesi ile birlikte Orhangazi sanayisinin de bu değişime ayak uydurması gelişmeleri yakından takip edip buna göre vaziyet alması da şart.
Elbetteki özel sektör kendi içinde özellikle Arge çalışmaları ile bu konularda gelişimini sürdürüyor. Aynı zamanda tesislerini yeni teknolojiye göre dizayn edip bu gelişime ayak uyduruyor. Fakat ülke olarak artık yeni teknolojiler, yeni gelişimlere açık bir yapıya kavuştuğumuz için bu konuda da yenilikler şart. Örneğin, yerli otomobil konusunda Türkiye’de sevindirici gelişmeler yaşanıyor.
Yerli otomobil üretimi ile ilgili yan sanayi oluşumlarının Orhangazi bölgesinde olmaması için de hiç bir neden yok. Türkiye’de yerli otomobil için ortaya çıkan üretici firmalar da daha önce belirlenmişti. Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turcell ve Zorlu Holding. Bu grubun içinde Orhangazi’de tesisi bulunan Kıraça Holding’e bağlı Kırpart fabrikası da bulunuyor. Bu grubun yerli otomobil üretimi ile ilgili özellikle yan sanayi konusunda Kıraça Holding Orhangazi için bir şans olabilir.
Zaten otomotiv yan sanayi üretimi yapan Kırpart fabrikası, hem büyüyüp gelişerek hem de yerli otomobil için üreteceği yeni yan sanayi ürünleri ile ilçeye büyük katkı sağlayabilir.
***
Bu noktada sadece özel sektörden beklentiler yerine, devlet olarak da yatırımcının önünü açacak adımlar da atılması gerekiyor.
Her ne kadar devlet politikası olarak bu konuda iyi şeyler olsa da, özellikle yerel yönetimlerin bu hususlarda daha aktif olması, böyle konularda planlaması olan özel sektörü teşvik edecek adımlar atması, özel sektörün işini kolaylaştıracak bir politika yürütmesi gerekiyor.
Orhangazi, geçmişte özellikle sanayi yatırımları hususunda yerel yöneticiler eli ile büyük fırsatlar kaçırmış, bir çok önemli yatırım da başka bölgelere kaçmıştı.
Bugünkü yerel yönetim işte geçmişin aksine bu tür yatırımlara kucak açabilecek, onların işini kolaylaştıracak adımlar atabilecek bir yapıya sahip. Bu konularda diğer ilçe dinamikleri ile uyumu da son derece iyi. Bu konuda da aynı uyumu göstereceklerine de inanıyorum.
Lojistik olarak da son derece uygun bir coğrafyada yer alan Orhangazi, sanayisini geleceğe taşımak, daha da güçlendirmek, yeniliklere ayak uyduracak duruma gelmesi konusunda her şartı taşıyor. Bundan sonrası özel sektöre ve onları destekleyecek yerel idarecilere kalmış.

Yazarın Tüm Yazıları