Salı sallanır

Ankara sözüdür. Meclis’te grup toplantıları salı günü yapılır ve gündemi sallar.

Haberin Devamı

Geçen salı gününü sallayan isim MHP Lideri Devlet Bahçeli idi.

O andan itibaren de Cumhur İttifakı yerelde niye olmadı, bundan sonra ne olacak, başka işbirlikleri gündeme gelecek mi soruları Ankara’nın en önemli gündemi.

AK PARTİ’NİN YOL HARİTASI

EN FAZLA İKİ İSTİFA

AK Parti, Bahçeli’nin “Zoraki görüşmeler bitti” dediği gün harekete geçti.

23 Ekim Salı gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıda bir dizi karar alındı.

En fazla iki milletvekili belediye başkanı adayı gösterilecek. Bu kontenjan sadece Ankara ve İstanbul için kullanılacak.
Cumhurbaşkanı TBMM’deki aritmetik nedeniyle “İki kişi dışında vekil istifası olmayacak” dedi.

Milli ve manevi hassasiyetleri AK Parti’ye uyan, ama AK Partili olmayan bazı isimler de tercih edilebilecek. (İzmir’de İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener gibi)

MHP ile tansiyon karşıdan bir hamle gelmedikçe yükseltilmeyecek.

Haberin Devamı

Yasa teklifi Meclis’e gönderilecek, geçerse geçecek, geçmezse kararname yöntemine başvurulacak.

Gelelim AK Parti kulislerinde Ankara ve İstanbul için konuşulanlara...

Edindiğim bilgiye göre İstanbul için ilk sırada Binali Yıldırım var. Üst düzey bir kaynağım “İstanbul’da Binali Yıldırım yoklamalarda birinci çıkıyor, diğer isimler kamuoyunda konuşulan isimler” dedi.

Ankara için gündemdeki isim Mehmet Özhaseki. Süleyman Soylu’nun da ismi geçiyor. 

MHP’YE GÖRE ÜÇ KRİTİK NEDEN

TUHAF GELECEK AMA

MHP Lideri Devlet Bahçeli başkanlığında yapılan değerlendirme toplantılarında yerelde işbirliğinin AK Parti tarafından istenmediği tespiti yapıldı ve gerekçesi üç maddede toplandı.

AK Parti içinde MHP’yi hazmedemeyen grup (AK Partili 6 isim) Erdoğan’ı ikna etti. MHP’li kaynağım “Kimse MHP bozdu diyemez, MHP Lideri sadece malumu ilan etti” dedi.

İkinci neden Ak Parti’nin oy kaygısı. 24 Haziran’da AK Parti’den MHP’ye oy kaydı, AK Parti yerel seçimde de benzer bir tablo yaşanmasından çekiniyor.

Üçüncü nedeni anlatan kaynağım “Sana tuhaf gelebilir ama...” diyerek başladı; Bahçeli’nin rahip Brunson’ın ülkesine dönmesine neden olan süreçteki sert tepkilerine dikkat çekti. Üst düzey yetkili “Biz bir ay önceden biliyorduk, pazarlık vardı. AK Parti, Bahçeli’nin tepkisinden rahatsız oldu ya da ABD’den bizimle ilgili bir telkin geldi” dedi.

MELİH GÖKÇEK HAMLESİ

Bu yazının yazılmakta olduğu dakikalar itibariyle resmi teklif henüz yapılmadı. Ancak edindiğim bilgiye göre üst düzey bir MHP’li isim Melih Gökçek ile resmi olmayan bir konuşma yaptı. Gökçek’e “Gel adayımız ol ya da AK Parti seni aday göstersin, biz de destekleyelim” dedi. Teklif resmi olmadığı için Gökçek’ten de net bir açıklama olmadı. Ama Gökçek’in yakın çevresine “Beni onore ettiler, resmi teklif yok ki reddedeyim, ben AK Partiliyim” dediği belirtiliyor.

Haberin Devamı

CHP’DE BAHÇELİ UYARISI

BAHÇELİ’Yİ İNCİTMEYİN

Geçen hafta CHP ve MHP arasındaki gerginlik, çirkin üslup çok konuşuldu. CHP Lideri Kılıçdaroğlu da o üsluptan rahatsız. Engin Altay’ın MHP Lideri için kullandığı “şamar oğlanı” ifadesinin ardından grup başkanvekillerini çağırdı ve “Sayın Bahçeli’yi üzecek, incitecek tek bir söz duymayacağım” dedi.


İNCE’YE PRİM VERİLMEMELİ

Gelelim CHP’deki hazırlıklara... Millet İttifakı’nın yerelde devamı için resmi görüşme yok. Ama Meral Akşener’in deyimiyle “arkadaşça konuşmalar” sürüyor.

Bir yandan da genel merkez Muharrem İnce’nin açıklamalarını takip ediyor.

İnce
’nin “Gel bakalım Muharrem ile kaybettik, önseçim için sandık kurulursa İstanbul’a adayım” açıklaması için üst düzey CHP’li isimler “Artık Muharrem İnce’nin dayatmalarına prim verilmemeli” yorumunu yapıyor.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’nun ise İnce’nin adaylığına sıcak bakmadığı bilgisi var.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Yazarın Tüm Yazıları