Salgında artış var, dikkat

Covid-19’da yeni bir dalga kapıda açıklaması önce Prof. Dr. Uğur Şahin’den geldi. Sonra Çin’in, Omikron varyantlarının yol açtığı salgının önünü alamadığı haberleri yansıdı. Salgının Türkiye’de de artış göstermesi deyim yerindeyse salgından bıkan dünyanın sinirlerini altüst etti.

Haberin Devamı

‘BEN ÇOK İYİYİM’ KISMI BİR GÜN SÜRDÜ

Pozitif olduğumu öğrendiğimin ertesi günü şen şakrak bir yazı kaleme almıştım. Yazmaz olaydım... Ertesi gün görünmez, kocaman bir balta vücudumu âdeta küçük parçalara ayırdı. Kemiklerin acısı katlanılmaz haldeydi. Gece ise evin içinde konuşan insanların sesine uyandım. Evde konuşan insan yoktu. Yüksek ateş halüsinasyona neden olmuştu. Bu durum iki gün sürdü. Şimdi negatife döndüm. Ancak işin kötü yanı kalça protez ameliyatından çıkan ve kronik hastalığı olan anneme de ne yazık ki COVID’i bulaştırmışım... Yaşlılar, kronik hastalar, hele de bir yeni ameliyat atlatmış olanlar için ne kadar zor bir süreç olduğunu birebir yaşıyorum. Bir süredir Ankara Şehir Hastanesi’ndeyim. Bazı çevreler eleştirse de Ankara için bu hastanenin ne kadar büyük bir şans olduğunu görüyorum. Şimdi gelelim COVID’de son duruma.. Ankara Şehir Hastanesi Genel Hastane Başhekimi Doç. Dr. İhsan Ateş ile yaptığım sohbeti sizlerle paylaşacağım. Uyarıları lütfen dikkate alın. Başhekim Ateş’in tespitlerini, açıklamalarını madde madde sizlere aktarıyorum:

Haberin Devamı

Salgında artış var, dikkat

VAKA ORANI TÜM DÜNYADA ARTMAYA BAŞLADI

“Vaka oranı tüm dünyada artmaya başladı. Pandeminin ilk dönemlerinden daha fazla oranda kişinin COVID–19 enfeksiyonunu belirtisiz geçirdiğini düşünüyoruz. Çünkü ülkemizde ve dünyada çok ciddi oranda COVID–19 enfeksiyonu geçiren ve aşı olan insan mevcut.

COVID–19 geçirdiğinizde ya da aşı olduğunuzda bu hastalığı belirtisiz geçirme oranı artar.

Son dönemde gördüğümüz vakalarda, eğer son aşılama süresinden enfekte olduğu döneme kadar uzun bir süre geçmişse, 2–3 gün süren yüksek ateş, yaygın eklem ağrısı ve 2–3 günlük işgücü kaybı meydana geliyor. (İşte bu benim)

Aşı tarihinden enfekte olduğu döneme kısa süre geçmiş ise hafif semptomlarla atlatılabiliyor.

YOĞUN BAKIMLARDA VE HASTANEYE YATIŞLARDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Aşının koruyuculuğunun devam etmesi için aşının tipine bağlı olarak belirli dönemlerde hatırlatma dozu yapmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Şu anda hastanelerimizde yoğun bakımlarda COVID–19 enfeksiyonuna bağlı olarak yatan hasta sayısı, pandemi başlangıcından bugüne kadar olan süreçteki en düşük düzeyde.

Son 2–3 haftadır tüm dünyada artışa geçen ve ülkemizde de artış göstermeye başlayan vakalara bağlı olarak çok düşük oranda da olsa hastane yatışları ve yoğun bakıma gidişlerde artış olacak.

Ama bu oran pandeminin ilk dönemlerinde olduğu gibi ciddi bir artışla sonuçlanmayacak.

SONBAHAR VE KIŞ AYLARINDA HATIRLATMA DOZLARI YOLDA

Pandemi bitmedi, halen devam ediyor. Üstelik pandemide süreç mevsimden bağımsız bir şekilde devam ediyor.

Pandemi ortadan kalkana kadar, kişinin eşlik eden hastalıkları, yaşı, COVID–19 enfeksiyonunu geçirip geçirmediği ve yapılan aşıları göz önünde bulundurularak hatırlatma dozları yapılmalı.

Haberin Devamı

BELİRTİLERDE DEĞİŞİKLİK VAR MI

Belirtilerde belirgin bir değişiklik yok. Halsizlik, kırgınlık, ateş yüksekliği ve kas iskelet sistem ağrıları temel belirtiler olarak devam ediyor.

Kişilerin, gerek hastalığı daha önce geçirmiş olmasına gerekse aşılanmaya bağlı olarak bağışıklık sistemi bu virüsü tanımış. Dolayısıyla virüsle ilk karşılaşanlardan farklı olarak hastalığı hafif semptomlarla, akciğer etkilenmeden geçirmek daha büyük olası.

ÇOCUKLARI NASIL ETKİLİYOR

Çocuklarda eski varyantlarda olduğu gibi son varyantlarda da erişkinlere kıyasla etkilenim daha düşük oranda.

Ama bildiğimiz gibi çocuklarda virüsle karşılaştıktan kısa süre sonra, çok nadir de olsa karşılaştığımız ve MIS–C dediğimiz bir COVID–19 komplikasyonu var. Bu nedenle çocukları mümkün mertebe bulaştan korumak iyi olacak.

Haberin Devamı

YENİDEN KAPANIR MIYIZ

Vaka sayılarındaki artışın yeniden kapanmalara neden olacağını düşünmüyorum.

Pandemi ve hızlı bulaş devam ettiği için riskli gruptaki vatandaşlarımızı korumak adına daha temkinli olunabilir. Bundan dolayı tam kapanma olmasa da virüsün kolay bulaşacağı kalabalık ortamlar için yeniden tedbirler alınabilir.

NE YAPMALIYIZ

Maske her yerde zorunlu olmayabilir. Fakat enfeksiyon bulaşının hızlı ve kolay olabileceği riskli yerler için tekrar gündeme getirilebilir.

Önerim net... Enfeksiyon tekrar hızla yayılıyor. Büyük oranda hafif semptomlarla ve hastaneye yansımadan geçiyor.

Fakat COVID–19 enfeksiyonu hafif geçse de daha sonrasında farkında olmadığımız bazı komplikasyonlara neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Ayrıca ciddi hastalıkları olan, ileri yaş ve bağışıklık sistemi zayıf vatandaşlarımız için halen hastane yatışına ve ölüme neden olabilir.

Mümkün mertebe maske, mesafe ve hijyene dikkat edelim.

Aşılarımızın hatırlatma dozlarını yapalım.

TEŞEKKÜRLER

Başta Ankara Şehir Hastanesi Genel Hastane Başhekimi Doç. Dr. İhsan Ateş olmak üzere gece gündüz çalışan güler yüzlü ekibine teşekkür ederim. Hastaneye gelen ziyaretçilere ise bir tavsiyem var. Lütfen maske takın.

 

Yazarın Tüm Yazıları