Nokta operasyonlar kararının perde arkası

TERÖR örgütü PKK’nın üst düzey yöneticisi Cemil Bayık’ın en yakın adamlarından olan ve İçişleri Bakanlığı’nın arananlar listesinde kırmızı kategoride yer alan Rıza Altun ve adamlarına Kandil’de MİT ve TSK ortak operasyon düzenledi. Adamlarının etkisiz hale getirildiği, Altun’un ise ağır yaralı olduğu ortaya çıktı. Önce nokta operasyon aşamasına nasıl gelindiğine bakacağız.

Haberin Devamı

PKK ile uzun bir süredir içeride ve dışarıda mücadele yürütülüyor. Geçen sonbahar aylarında, yani yaklaşık altı ay önce, mücadelenin geldiği nokta devletin en üst düzey kurullarında ayrıntılı biçimde değerlendirildi. İlgili kurumlar sunumlarını yaptılar. PKK ile mücadelede önemli bir aşamaya gelindiği tespiti yapıldı. Örgütün gövdesinin kırıldığı belirtildi. Ancak örgütün özellikle aldığı dış destek göz önünde bulundurulursa gövdesini tamir etme imkânı olduğunun altı çizildi. Terör örgütünün halihazırda Suriye’den, Irak’tan, İran’dan, son aylarda büyük düşüş kaydedilse de Türkiye’den adam aldığına dikkat çekildi. Yeri gelmişken rakamlarla son durumu da aktaralım.

TERÖR ÖRGÜTÜ PKK’YA KATILIM

2016: 701 kişi

2017: 161 kişi

2018: 136 kişi

2019: 25 kişi (ocak ayından itibaren)

Haberin Devamı

Örgüte katılımın 2010’lu yılların başında pik yaptığının da altını çizelim. Örneğin 2013 yılında 2 bin 597, 2014 yılında 5 bin 556, 2015 yılında ise 3 bin 882. Kısacası özellikle son iki yılda Türkiye’den katılım en düşük seviyeye inmiş durumda. Bunda hem terörle mücadelenin hem de yürütülen politikaların büyük rolü olduğu malum.

Toplantılara dönecek olursak, “Terör örgütünün arazide etkinliği kırıldı” denildi, ağırlıklı olarak Kandil’de saklanan örgütün sözde lider ve üst düzey yönetim kadrosuna odaklanılmasına karar verildi. Bu kapsamda terör örgütünün yürütme konseyi başkanlığına yönelik nokta operasyonlar düzenlenmesine karar verildi. Konu hem Milli Güvenlik Kurulu’nda hem Bakanlar Kurulu’nda görüşüldü.

Çalışma yöntemi de değişti, gelişti. MİT ve TSK arasındaki koordinasyon arttı. MİT eskiden koordinatı tespit edip, sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne iletiyordu. Artık daha hızlı çalışılıyor. Eşzamanlı çalışma yöntemine geçildi. Buna göre koordinat verildiği anda F-16’lar havalanıyor.

Tabii bu aşamaya gelinceye kadar hassas ve uzun bir ön çalışma yürütülüyor. Terör örgütünün konuşlandığı Kandil üzerinde 24 saat boyunca günlerce gözetleme yapılıyor. Birçok gelişmiş araçla sinyal toplanıyor, bu sinyaller değerlendiriliyor. Nokta operasyonların zorluğuna gelince... Güvenlik birimlerinin tespitine göre Kandil birbirine tünellerle bağlanmış mağaralardan oluşuyor. Birden fazla giriş ve çıkış noktası var. Takip edilen hedef bir girişten mağaraya girip, günler sonra bir başkasından çıkabiliyor. Kaynaklar yürütülmekte olan terörle mücadele konsepti sebebiyle örgütün üst düzey isimlerinin çok sınırlı bir hayat yaşadıklarını ve günlerce mağaralarda saklandıklarını belirtiyor.

Haberin Devamı

VE SEÇİM GELDİ 

ADAYLAR projelerini açıkladı, birbirlerini hedef aldı. Liderler meydanlara çıktı, tansiyonu yükselttiler. Kısacası herkes söyleyeceğini söyledi. Şimdi herkes susacak, seçmen konuşacak. Tüm tartışmalara 31 Mart Pazar günü seçmen nokta koyacak. Seçim sonrası Türkiye ana meselelerine dönecek. Çok kritik konular; ekonomi, S-400’ler, Türkiye-ABD ilişkileri, Suriye başlıkları ana gündem maddeleri olacak. 

 

Yazarın Tüm Yazıları