Göç endişesi

Zaten 2.2 milyon Afgan, Afganistan’a komşu ülkelerde yaşıyor. Taliban’ın kontrolü ele geçirmesiyle binlercesi kaçmaya çalışıyor. Tüm dünyanın endişesi düzensiz göç... Türkiye’nin de...

Haberin Devamı

Bu yüzden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel’e kadar yaptığı görüşmelerde düzensiz göç konusuna öncelik veriyor, kitlesel göçe karşı uyarıda bulunuyor. Türkiye’de Suriye’den gelenler nedeniyle bu konuda zaten sorunlar yaşanıyor. İşin ekonomik boyutu da düşünülürse Türkiye’nin kitlesel bir göçe dayanmasını beklemek hem gerçekçi değil hem de büyük bir haksızlık. Tam da böyle bir ortamda İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace’ın Mail On Sunday için kaleme aldığı makale ve o makalenin aktarılış biçimi tartışma yarattı. Savunma Bakanı makalesinde, “İngiltere’ye getirmekle yükümlü olduğumuz Afganlar için Afganistan dışındaki bölgede bir dizi merkez kuracağız” dedi. Ancak bu sözler yabancı basın kuruluşları tarafından İngiltere’nin Türkiye ve Pakistan gibi ülkelere merkez kuracağı şeklinde yansıdı. Önce Dışişleri Bakanlığı ardından İletişim Başkanlığı açıklama yaparak haberi yalanladılar. Şu tespitleri yapmakta fayda var:

Haberin Devamı

Siyasiler bazen açık açık söyleyemedikleri hedeflerini, taleplerini basına sızdırırlar. İngiltere’nin aklında Türkiye’de merkez kurmak var idiyse yanıtını aldı. Ankara açık açık “Böyle bir talep yok, böyle bir talep iletilse de kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

Afganistan’da yaşananlar kimsenin hoşuna gitmiyor. Ancak bu, ülkelerin düzensiz göçe kapı açması anlamına gelmez.

Türkiye de vatandaşları da yıllardır göç yükünü çekiyor. Biraz da taşın altına elini başkaları soksun. Mesela ülkeleri bu hale getirenler...

YİNE YENİDEN S-400 KRİZİ Mİ?

ABD-Türkiye ilişkilerinin sorunlu başlıklarından biri Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400’ler. Bu nedenle ABD, Türkiye’ye “hafif düzeyde” ifadesiyle adlandırabileceğimiz yaptırımları devreye soktu. Türkiye ve ABD arasında bu yaptırımların kaldırılması konusunda görüşmeler yapıldı. Ancak iki taraf bir uzlaşmaya varamadı. Henüz bu sorun çözülememişken, Rus askeri ihracat şirketi Rosoboronexport’un Genel Direktörü Aleksandr Miheyev’in basına yansıyan açıklamaları tartışma yarattı. Rosoboronexport’un Genel Direktörü Miheyev, açıklamasında Türkiye’ye yapılması planlanan ikinci parti S-400 sevkiyatına yönelik anlaşmanın yakında imzalanacağını duyurdu. Bu açıklama “Türkiye-ABD ilişkileri ne olur, yaptırımlar ne seviyeye yükseltilir?” sorularını da beraberinde getirdi. Bu yazının yazılmakta olduğu saatlerde Türkiye’den resmi bir açıklama yapılmamıştı. Ancak güvenlik kaynaklarıyla yaptığım görüşmelere dayanarak şu bilgileri paylaşabilirim:

Haberin Devamı

Rusya ile görüşmelerde yeni bir durum yok.

Rusya’dan böyle bir açıklamanın neden yapıldığı anlaşılmadı.

Rusya’nın algı operasyonu yaptığı görüşü ağırlık kazandı.

Ankara, tüm dünya ve Türkiye’de salgın nedeniyle ekonomik sorunlar yaşanırken ve ABD ile sorunlu başlıklar henüz çözülememişken, S-400 gerilimini tırmandırmaktan yana değil.

OKULLAR AÇILIRKEN...

Yüz yüze eğitim 6 Eylül günü başlayacak. Her ne kadar iki yıldır uzaktan eğitim sürse de, veli olarak hepimiz biliyoruz ki uzaktan eğitim, yüz yüze eğitimin yerini tutmuyor. İki yılları neredeyse kayıp... Başta veliler olmak üzere hepimizin bu ülkenin çocukları için yapmamız gereken, okulların açık kalmasını sağlamak... Bunun için de virüse karşı toplumsal bağışıklığın kazanılması gerekiyor. O nedenle:

Hiç aşı olmayan 18 milyon var.

Haberin Devamı

Hastanelerde yatanların çoğunu aşısızlar oluşturuyor.

Sonbahar geliyor ve okullar açılıyor.

Ekonomi bir kapanmayı daha kaldırmayabilir.

Hem kendi sağlığınız ve geleceğiniz hem de çocuklarımızın geleceği için aşı olun.

PEKİ AMA O ÜSLUP DOĞRU MU?

AK Parti Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz’ın aracının polis tarafından durdurulması tartışılıyor. Plaka kaydı olmasına rağmen durdurulduğu iddiası, videoya çekilmesi sorunlu. Polislerle ilgili soruşturma açıldı. Ancak sorun sadece bu mu? İlk anlardan itibaren Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz’ın da üslubunda sorun yok mu? Daha farklı yaklaşsa, o çirkin ifadeleri kullanmak yerine arabadan inip kendisini tanıtsa ve ılımlı bir üslupla konuşsaydı, ne olurdu? Video sosyal medya gündemine oturmazdı, milletvekili de tepki görmezdi.

Yazarın Tüm Yazıları