Cumhur İttifakı’ndan sürpriz hamleler yolda

AK Parti, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile neredeyse bütün mesaisini deprem bölgesine ve çalışmalarına ayırdı.

Haberin Devamı

Bir yandan da 14 Mayıs’taki seçimler için hassas bir çalışma yürütülüyor. Kulislerde konuşulan, üzerinde beyin fırtınası yapılan bilgileri şöyle paylaşabilirim:

- HÜDA-PAR’a belli bir kontenjan verilmesi gündemde.

- MHP’nin bu duruma hiçbir itirazı yok, MHP’deki genel hava da “Aslolan seçimi kazanmak” şeklinde.

- Yeniden Refah Partisi ile görüşmeler sürüyor. Yakında bir uzlaşmaya varılması bekleniyor.

- MHP ile AK Parti arasında ortak liste görüşmeleri başlamadı. MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin çok sayıda ilde ortak liste ile seçime girmeye soğuk baktığı belirtiliyor.

- Ancak bazı özel illerde özel adaylar belirlenebileceği belirtiliyor.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceliği deprem bölgesi ve Türkiye’yi olası felaketlere karşı hazırlamak. Bunun için de dört bir koldan çalışma talimatını zaten verdi.

Haberin Devamı

- Ancak yeni dönemde bazı sürprizlerin de olabileceği konuşuluyor. AK Parti listelerinde sürpriz isimlerin, yeni yüzlerin görüleceği bilgisi var.

- Strateji ekibinde, partide, kampanya ofisinde yapılan beyin fırtınalarında cumhurbaşkanı yardımcılarının sayısının Türkiye’nin öncelikli ihtiyacı doğrultusunda artırılabileceği değerlendiriliyor.

- Bu kapsamda bir cumhurbaşkanı yardımcısının Türkiye’nin stratejik konumu nedeniyle güvenlikten sorumlu olabileceği, diğerinin ise ekonominin başına gelebileceği belirtiliyor. Konuşulan isimler arasında Hakan Fidan ve İbrahim Kalın var. Ekonomi için ise AK Parti içinden ve dışından duyduğum isim Mehmet Şimşek. Cumhurbaşkanı henüz bu konuda son sözünü söylememiş. Ancak yapılan değerlendirmeler bu adımların olumlu olacağı yönünde.

MİLLET İTTİFAKI VE HDP MESELESİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, “CHP ile HDP görüşebilir ama masada olamazlar, müzakere olmaz” sözlerine Selahattin Demirtaş’ın yazdığı mektup, “Acaba yeni bir kriz yolda mı?” sorusunu akıllara getirdi. Ancak masayı oluşturan iki büyük parti bu konuda bir kriz beklemiyor.

KILIÇDAROĞLU DESTEK İSTEMEK İÇİN 15 GÜN İÇİNDE HDP’YE GİDECEK

- CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun önümüzdeki 15 günlük süreçte HDP’ye gitmesi ve HDP’den destek istemesi bekleniyor. Üst düzey bir CHP’li yetkili “Müzakere değil, ancak destek için gidilir” dedi.

Haberin Devamı

- HDP’nin bazı taleplerine karşı ise arka kapı diplomasisinin işleyebileceğini söyleyen yetkili, “Sorun demokrat isimlerle çözülür” dedi.

- CHP’ye göre zaten Millet İttifakı’nın ortakları ve yol haritası belli. Mutabakatlara göre HDP’nin masaya oturması da, bakan göstermesi de bu anlaşmalara göre mümkün görünmüyor.

- Ancak CHP’liler tüm politika metin ve sistem önerilerinin zaten HDP dahil tüm siyasi partilere daha demokratik politika yapma imkânı getirdiğine dikkat çekiyor.

İYİ PARTİ’YE GÖRE MUTABAKATIN DIŞINA ÇIKILAMAZ

- İYİ Parti’ye göre de Millet İttifakı’nın mutabakatının bu saatten sonra dışına çıkılması mümkün değil.

- İYİ Parti, HDP’nin açıklamalarını “Kendi değerlendirmeleri, herkes kendine göre değerlendirme yapabilir” şeklinde yorumluyor.

Haberin Devamı

- Müzakere isteğine “Evet” denemeyeceğinin ise altı çiziliyor. Gerekçe olarak da 6’lı Masa’nın hukuku gösteriliyor.

BARİ KADINLAR GÜNÜ’NDE OLMASIN

YILDA sadece bir kere kutlanan bir gün Kadınlar Günü... Bari o bir tek günde daha ılımlı olunsa! Kimse kızmasın, kimse gücenmesin. Kadınlar Günü’nde bibergazına, sert müdahaleye ne gerek var? İşin uzmanları çok gerekiyorsa konuşarak da bazı önlemler alabilirdi. Gelelim, 14 Mayıs seçimlerine giderken, siyasi partilerden kadınların beklentilerine. Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü o beklentileri şöyler sıraladı:

- Öncelikle deprem bölgesinde hijyen kitlerine erişimde yaşanan sorunlar, yalnız kadınlar için barınma sorunun giderememe, annelik görevlerini eksiklikler yerine getirmede zorlanma gibi durumlar malum.

Haberin Devamı

- Bu eksiklerin yanı sıra, cinsel istismar gibi konular da sorun olarak karşımıza çıktı.

- Oysa ki karar mekanizmalarında kadınlar olsaydı, farklı bakış açılarıyla çözüm üretecekler ve yaralar daha hızlı sarılacaktı.

- Bu nedenle önünüzdeki genel seçimlerde eşitliğin hayata geçmesini sağlayacak oranda kadınların aday yapılması gerekiyor.

- Kurulacak kabinede bakanlık sayısında nazar boncuğu tarzında sadece aile değil, icracı bakanlıkların da kadınlara verilebilmesi gerekir.

- Bürokraside de kadın sayısı artırılmalı. Bu eşitliğin sağlanması konusunda hükümetler pozitif ayrımcılık yapabilirler.

- Anayasa’nın 10. Maddesi fiilen işletilmeli, kadınların istihdamda sürdürülebilir olması açısından bakım yükü sorunu giderilmeli.

Haberin Devamı

- Deprem felaketini yaşayan bölgelerde hayatın eşit şekilde devam etmesi kadınların, yaşlıların, engellilerin ve çocukların insan onuruna yakışır şekilde yaşam sürmeleri için kolları sıvayacak siyasilerin kadın olması çok büyük vizyon sağlayacaktır.

- Felaket bölgesindeki illerde kadın milletvekili sayısı ‘sayısal çoğunluğa’ ulaşmalıdır.

Konu kadınlar ve çocuklar olunca, bu köşenin takipçileri bakış açımı bilirler. Kesinlikle daha çok kadın milletvekili, daha çok bürokrat ve daha çok bakana ihtiyaç var. Kadınlarımız bilim-teknoloji bakanlığını da, Merkez Bankası başkanlığını da, milletvekilliğini de yapar... Hem de çok güzel yapar!

Yazarın Tüm Yazıları