Altılı masayı bir de ben yazayım dedim

CHP’nin vizyon belgesinin yankıları sürerken; 6’lı masada kriz haberleri ya da yorumları yaygın. Altı farklı siyasi partinin bir araya gelmesi kolay değil.

Haberin Devamı

 Ancak hepsinin yetkilileri şuna dikkat çekiyor: “6 farklı partiyiz, arada görüş ayrılıkları olur. Bunları kriz olarak adlandırmak doğru değil. Kriz olsa masadan uzlaşmayla bu metinler çıkmazdı.” Şimdi gelelim işin bam teline... Yani adaylık konusuna, adayın nasıl belirleneceğine, masaya kimlerin gelebileceğine, hatta masa dışındaki aktörlere... İddia çok! Ayrıca liderlerin her sözü de kimi zaman ayrı bir tartışma konusu oluyor, kimi zaman ise ayrı bir tartışma konusu olarak yansıtılıyor. Bu yüzden 6’lı masa ve masa dışı aktörlerle ilgili kulis bilgilerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bakın Millet İttifakı’nın önde gelen isimleri neler, aktörlerin en yakınları neler söylüyor:

“- Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı olmak her siyasinin hayalini süsler.

Haberin Devamı

- Hayallerin yanında siyasetin reel politiğini ise akıllı siyasetçiler her daim hesap eder.

- Masaya her liderin bir isim önerisiyle gitmesi bekleniyor.

- Her siyasi parti de kendi genel başkanının aday olmasını ister.

CHP’NİN ADAYI KILIÇDAROĞLU

- CHP’nin adayı olağanüstü bir durum yaşanmazsa kesin ve net CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu.

- Masaya Meral Akşener ya da diğer liderler de bir isim ya da kendi isimlerini getirebilir.

- Masa gerekirse 24 saat oturur, tartışır, uzlaşma arar. Bu saatten sonra gelinen noktada o masadan bir şekilde uzlaşma çıkar. Neden mi?

1- Bozanın masanın altında kalma riski var.

2- Kriz var diyenler, hikâyelerinin sonunda yeni bir liderler zirvesi görüyor. Yani kriz yok, arada sorunlar yaşanması normal.

İTTİFAK MI KOALİSYON MU, ADAY KİM? SORULARIN YANITLARI OCAK AYINDA

- Beklenti, adayın ocak ayında netleşmesi. Önümüzdeki süreçte 6’lı masa toplantılarına Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi ev sahipliği yapacak. İki toplantının aralık ayında tamamlanması hedefleniyor. Ocak ayında ise Saadet Partisi’nin ev sahipliğini yapacağı toplantı kilit toplantı olarak yorumlanıyor.

- Mansur Yavaş ya da Ekrem İmamoğlu aday mı? Kılıçdaroğlu’nun adaylığı söz konusu iken ikisinin de böyle bir niyeti yok.

KILIÇDAROĞLU ADAYSA İMAMOĞLU ARKASINDA

Haberin Devamı

- Ekrem İmamoğlu, Kılıçdaroğlu’nun aday olması durumunda arkasında duracak. Yani aday değil. Bunun tek istisnası olağanüstü bir durum yaşanması ve Kılıçdaroğlu’nun aday olmaması. İmamaoğlu’nun sadece Kılıçdaroğlu’nun aday olmaması durumunda yeni konjonktürü değerlendirmeye alması bekleniyor.

- Gelelim İYİ Parti lideri Meral Akşener’in partisinin grup toplantısında söylediği “Benimle bu kutlu mücadeleye var mısınız?” sözlerine... Bunun liderlik çıkışı olmadığı belirtiliyor. Kongreye giden İYİ Parti’de, Akşener’in süreçle ilgili birlik ve beraberlik için destek istediğine dikkat çekiliyor.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI İÇİN ANKARA KALESİ’NİN ALTINA YAPTIRILAN SIĞINAK

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin, 2. Dünya Savaşı’nda aldığı tedbirler doğrultusunda Ankara Kalesi’nin altına bir sığınak inşa ettiğini biliyor muydunuz?

1200 metrekare alana kurulan bu sığınak, o dönem hükümet ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin emniyet içerisinde çalışabilmesi için yapılmış.

Altılı masayı bir de ben yazayım dedim

 

- 3 bin 600 kişinin kısa süreli, 1200 kişinin ise uzun süreli her türlü ihtiyacını karşılayacağı şekilde dizayn edilmiş.

- Kapısı yıllardır kapalı olan Kalealtı Sığınağı, 11 Şubat 2022’de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun verdiği destekle AFAD tarafından Altındağ Belediyesi’ne devredildi.

Altılı masayı bir de ben yazayım dedim

Geçen cuma günü Hürriyet Ankara’nın ‘Altındağ’ı Keşfet’ turu için tarihi Ankara Kalesi’ndeydik. Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, Kalealtı Sığınağı ile ilgili şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

- 2. Dünya Savaşı yıllarında özellikle askeri komuta kademesinin çalışmalarını sürdürebilmesi adına tedbir amaçlı olarak Ankara Kalesi eteklerinde yapılan sığınak, hiçbir zaman kullanılmadı.

- İçerisinde yemekhane, yatakhane, toplantı odaları gibi alanların bulunduğu sığınak, aslına uygun olarak korunarak müzeye dönüştürülecek.

- Proje kapsamında bölgeye bir de sanat merkezi kazandırılacak.

RENGÂRENK SİYASET

ANKARA’nın grisinde rengârenk vekilleri iki gündür okuyorsunuz. Tahminimin ötesinde renkli isim çıkınca iki sayfa yetmedi. Konuştuklarıma da ayıp etmek istemedim. O yüzden ara ara köşemden de sizlerle paylaşacağım:

Altılı masayı bir de ben yazayım dedim

 

DÜNYACA ÜNLÜ MOTOSİKLET YARIŞÇISININ HAYALİ FORMULA 1 PİLOTU YETİŞTİRMEK

Haberin Devamı

Türkiye’nin de dünyanın da tanıdığı isim, motosiklet yarışçısı. Artık milletvekili... Kenan Sofuoğlu; siyasette spor yapan isim görmemekten hayalkırıklığı yaşıyor, “Sporcu kimliğimle Ankara’da sıkıldığım ya da yalnız kaldığımı hissetiğim zamanlar oldu diyebilirim. Oysa spor ruh sağlığınıza pozitif yönde katkı yapar” ifadeleriyle hislerini anlattı. Hobisi hem yine sporla ilgili hem de içinde şimdiden fenomen olmuş oğlu Zayn’in spor eğitimi var:

- “Zayn’in daha 1 yaşındayken motora ve otomobile olan tutkusunu hissettim. Fark ettiğim diğer şey ise yaşına göre denge ve koordinasyonunun çok iyi olmasıydı. Yürümeyi ve bisiklete binmeyi aynı anda öğrendi.

Altılı masayı bir de ben yazayım dedim

- Ben daha onun şaşkınlığını yaşarken 18 aylıkken motosiklet kullanmaya başladı. Milli sporcularla antrenman yaparken sürekli kendisi de gelmek istiyordu.

‘OĞLUMUN FORMULA 1 PİLOTU OLACAĞINA GÖNÜLDEN İNANIYORUM’

- Hayalim ve hedefim formula 1 sporcusu yetiştirebilmek.

- Oğlum Zayn şu anda buna çok meraklı ve istekli. Yaşına uygun güvenli araçları var. Bizler mola verdiğimiz zaman, Zayn piste çıkıyor ve her geçen gün daha iyi dereceler elde ediyor.

- Formula 1 yarışları motor sporlarında dünyanın en büyük organizasyonlarından biri. Türkiye’nin de artık bir sporcusu olması gerekiyor. Bir değil hatta birkaç tane olmalı. Zayn’in bu ilgisi ve sevgisi devam eder ise, arkamızda da Türk milletinin desteği sürerse Formula 1 pilotu olacağına gönülden inanıyorum.”

Altılı masayı bir de ben yazayım dedim

Yazarın Tüm Yazıları