2018’den bugüne MHP’nin ‘askıda ekmek’ projesi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘askıda ekmek’ kampanyası aslında yeni değil.

Haberin Devamı

2018 yılının Haziran ayında ekmek fiyatlarındaki artış üzerine MHP Genel Başkanı zammın insani ve vicdani olmadığını söyleyerek, “Ankara’da, özellikle de Çankaya’dan başlamak üzere ‘askıda ekmek’ projesini başlatıyorum” demişti. Bugün o kampanya yeniden gündemde. Peki ama neden ihtiyaç duyuldu? MHP, ekonomide işlerin yolunda olmadığı yönünde bir imada mı bulundu? Bu durum AK Parti kanadında bir rahatsızlık mı yarattı? Soruların yanıtlarını MHP kulislerinde aradım. İşte yanıtları:

Kampanya eski kampanyanın devamıdır. Ekonomik sıkıntıdan dolayı başlatılmadı. Osmanlı’nın en şaşalı döneminde bu tip yardımlar yapılıyordu. Refah dönemlerinde de âdettir.

2018’den bugüne MHP’nin ‘askıda ekmek’ projesi

Haberin Devamı

Buradan bir çıkarım yapıp bunu siyasete alet etmek yanlıştır.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bir şey söyleyecekse açık ve net söyler. Ekonomi ile ilgili bir görüşü var ise onu da ima etmeden açıkça dile getirir.

AK Partili yetkililerden MHP’ye bu konuda bir rahatsızlık iletilmedi.

MISIR İLE GÖRÜŞMELER NASIL GİDİYOR?

Bir süredir Türkiye ve Mısır istihbarat örgütleri üst düzeyde görüşmeler yapıyor. Görüşmelerin ana amacı Doğu Akdeniz konusunda uzlaşmaya varabilmek. Ana amaç gerçekleşirse, iki ülke ilişkilerin normalleşmesi açısından da karşılıklı adımlar atacaktır. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın, “Mısır, pozitif bir gündemle hareket etme iradesi ortaya koyarsa Türkiye bunu karşılıksız bırakmaz. Doğu Akdeniz konusunda birlikte hareket etme zemini oluşursa Türkiye buna ancak olumlu bakar” açıklaması da olası bir anlaşma sonrası normalleşmenin adım adım gelebileceğine dair önemli bir mesaj olarak yorumlandı. Geçen hafta sosyal medyada ve bazı sitelerde yer alan “Kahire yönetimi, tüm medya kuruluşlarına Türkiye ve Türk yetkililere yönelik olumsuz, saldırgan tüm yayınların sonlandırılması talimatını verdi” ifadesini görünce kaynaklarımı aradım. Kaynaklarım iki ülkenin istihbarat örgütleri arasındaki görüşmelerin olumlu bir şekilde sürdüğünü söylediler. Çizdikleri çerçeveyi sizlerle şöyle paylaşabilirim:

Haberin Devamı

Görüşmelerin ana boyutu Doğu Akdeniz. Türkiye ile Mısır arasında yapılacak olası bir anlaşma Mısır’a geniş bir alan tanıyor. Bunu daha evvel bu köşeden, “Türkiye’nin Mısır’a teklifi üç Kıbrıs adası büyüklüğünde bir alan” olarak duyurmuştum. Görüşmelerin gidişatı hakkında devlet başkanları da bilgilendiriliyor.

Doğu Akdeniz’de iki ülke arasında olası bir anlaşma ve yakınlaşma, normalleşmeye neden olacak diğer adımları da beraberinde getirecektir.

Mısır her ne kadar Birleşik Arap Emirlikleri’nden para desteği alsa da hem Mısır’da, hem de diğer Arap ülkelerinde Birleşik Arap Emirlikleri’ne karşı tepki var. Bu tepki, bölgenin bir numaralığına soyunmasından, İsrail ve ABD desteği ile daha fazla güç kazanmış olmasından kaynaklanıyor. Mısır özelinde ise bu iki maddeye önemli bir tespiti daha eklemek gerekiyor. Ortadoğu’nun tüm sorunlarında başrol oyuncusu olan Mısır’ın tarihsel ağırlığının yerinde artık yeller eser olması. Kısacası Mısır, bölgede ve dünyada eski ağırlığını kaybetmekten rahatsız.

Yazarın Tüm Yazıları