Hakan Gence

İsviçre çakısı gibi her derde deva yatak odaları

1 Ocak 2011
Evin en önemli bölümlerinden biri kuşkusuz günün tüm yorgunluğunu atmanızı ve kendinizle başbaşa kalmanızı sağlayan yatak odaları. Çoğu evde depolama ihtiyacını da bu oda karşılıyor. O halde yatak odalarından en fonksiyonel şekilde yararlanmak gerek. İşte yöntemleri... Yatak odasına mobilyaları yerleştirirken alanı fonksiyonel olarak kullanabilmenizi sağlayacak bazı kriterlere dikkat etmek gerekiyor. İdeal ölçülerde yatak boyu kendi boyunuzun 20 santim uzunu. Bu alan uyurken size kımıldayacak kadar boşluk sağlıyor. Elbette yatağın yerden yüksekliği bacak boyunuza göre değişebilir. En ergonomik ölçü 55-60 santim yüksekliğindeki yataklar olarak kabul ediliyor.
Odalarda dolap kapaklarının açılması için alan bırakmaya da özen göstermelisiniz. Dolap önünde dururken erişim için ekstra 30 santim hesaplamak da faydalı. Eşinizle yatak rahatlığı konusunda tercihiniz aynıysa, bir şilte kullanılması yeterli olabilir. Eğer seçimleriniz farklıysa; örneğin biriniz yumuşak diğeriniz sert yatak seviyorsa iki farklı şilte bir yatak iskeletinde kullanılabilir. İki şilte kullanıldığında yatağı bir bütün gibi göstermek için tek bir yatak koruyucu kullanmak yeterli.

YETERLİ ALAN VARSA ODA YARATIN

Sabahları ne giyeceğine karar veremeyenlerin en büyük çözümü doğru tipte saklama çözümlerini bilmek. Sepet, çekmece, kanca, raf, askı ve başka tertibatlar, hem açık hem de kapalı saklama çözümlerini kişiye özel hale getirmek için kullanılabiliyor.
Çekmece, dolap, dolap kapakları ve kapılarda da düzenleme ve alanı en iyi şekilde kullanmak için dolap içi çözümler uygulamak mümkün. Eğer yeterli alanınız varsa ayrı bir giyinme odası yaratabilirsiniz. İşe giysi ve aksesuvarlarınızı depolamanıza ve giysi denemenize yetecek yer ayırarak başlayabilirsiniz. Giydiklerinizi üstünüzde görmek için bir boy aynası ve giyinirken oturabileceğiniz bir yer planlamayı da unutmayın.

ODALARA TÜYOLAR

* Yatak odasında yatağın etrafındaki alanları iyi değerlendirmek gerek. Uyandığınızda ihtiyaç duyacağınız eşyalarınızı yerleştirebileceğiniz bir ünite ve yeterli aydınlatmanız olduğundan emin olun.
* Başucunda tabure ya da sandalye kullanabilirsiniz. Bu sayede farklı bir görüntü yaratıp ekstra sandalyelerinizi fonksiyonel olarak kullanabilirsiniz.
* Tekerlekli başucu masaları çok pratik. Böylelikle depolama ünitenizi gerektiğinde başka yere taşıyabilirsiniz. Odanın temizliği sırasında da kolaylık sağlar.
* Şifonyerler katlanabilen eşyaları saklamak için iyi bir çözüm.
* Açık depolama ünitelerinin kullanılması da kolaylık sağlar. Bu alanları istediğinizde kapatabilmek için perdeler imdada yetişebilir.

ÇARŞIDAN BİLDİRİYORUM
Çok işlevli akıllı ürünler

Ikea’da yatak odalarını daha fonksiyonel kullanmak için birçok akıllı ürün seçeneği bulabilirsiniz. Bunlardan 365+ isimli yorgan, yazın ince, kışın kalın tarafı ya da çok soğuklarda iki taraf birbirine çıtçıtlanarak kullanılabiliyor. Nemi çekiyor. Ektorp Bromma puflar, fazla eşyalarınızı da depolayabilen bir sehpa işlevi görüyor. Brallis, beş farklı giysiyi ve aksesuvarı aynı anda asarak yer kazanmanızı sağlıyor. Minnen büyüyebilen yatak, uzayan boyutlarıyla hızla gelişen çocuklar için ideal. Brimnes yatak, ortasındaki saklama bölmesi sayesinde komodin yeri olmayan yatak odalarında eşyalara yer açıyor.

DEKO-ÖNERİ

Büyük banyolar dergi ve kitap okunacak alanlar olarak da kullanılabilir. Bunun için buhar ve neme dayanıklı özel kumaşlar tercih edebilirsiniz. Plastik bir mobilyayı ve tik ağacından koltukları da banyolara yerleştirmek mümkün.

İNİYOR
* Rengarenk küp şeklindeki sehpalar

ÇIKIYOR
* Eski model üçlü, beşli şamdanlar

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ
Derin Sarıyer (Tasarımcı)


* İşten eve döndüğümde üstüne kolay ulaşmam gereken eşyalarımı yerleştirdiğim komodinim
* Kitap odamdaki kanepem
* Giyinirken iPod’dan şarkı dinlememi sağlayan hoparlör
* Salonda depolama görevi de gören sehpam
* Farklı iki şarap bardağından oluşan kapı zilim
Yazının Devamını Oku

Bir dönemin ünlü kulübü Laila lüks mobilya mağazası oldu

25 Aralık 2010
Kuruçeşme’de 600 yıllık bir Bizans yapısı uzun uğraşlar ve restorasyon sonucu bir mobilya mağazasına dönüştü. Adı Nicol. Bu bin 500 metrekarelik yapıda mobilya, cam ve seramik objeler, battaniyeler, masa örtüleri, fenerler, vazolar, mumlar, çerçeveler ve kokular bulmak mümkün. Yaklaşık bin tane farklı ürün var. İşte eskiden Laila’ya ev sahipliği yapan bu yeni mobilya mabedinin hikayesi

Görenleri büyülen mekanın tarihi yüzyıllar öncesine uzanıyor. Kuruçeşme’deki bu yapı darphane, kuyum atölyesi ve çarşı olarak kullanıldı. Sonraları Ermeni bir banker tarafından satın alındı. Bir zamanlar bahçesinde para basımhanesi ve suyla çalışan bir asansör de vardı. Sonradan şarap evi ve restorana, son olarak da bir zamanların meşhur gece kulübü Laila’ya dönüştü. Ve Binanın son sakini Nicol Mobilya’nın sahibi Ayşe Nur Yılmaz, buraya geliş hikayelerini şöyle anlatıyor: “Yaklaşık 40 yıldır Delta Mobilya olarak ofis mobilyaları üretiyoruz. Uzun süredir ev mobilyasına girmek istiyorduk. Takip ettiğim tasarımcıların ürünlerini Türkiye’ye getirmeyi hep istedim. Ancak bunların sergileneceği yer bir alışveriş merkezi veya bir villa olmamalıydı. Öyle bir mekan olmalıydı ki, değerli tasarımlara daha fazla değer katmalıydı.
Buradan her geçişimizde, ‘Şurayı kiralasak’ diye konuşurduk. 2008’de ‘kiralık’ olduğunu öğrendik ve hemen ortaklarıyla görüştük. Fakat ikinci derecede tarihi eser olması ve önceleri binaya muhtelif zararlar verilmesi sebebiyle çok uzun zaman izin alabilmek için uğraştık. Sonrasında da esas dokusunu ortaya çıkarmayı arzu ettik. Anıtlar ve Boğaziçi İmar’ın onayları doğrultusunda restorasyona başladık. Bu süreçte burayı satın aldık. Restorasyon çok zahmetli oldu. Çünkü bizden önce harap edilmiş ve metruk halde bırakılmış olan mekanın her metrekaresi orijinaline uygun hale getirildi. Mimar Nuşen Şekeral iki buçuk yıl yaklaşık 300 kişilik bir ekiple çalıştı.”

HAMAM TASARIM MERKEZİ OLACAK

Yılmaz, mağazaya zafer anlamına gelen ‘Nike’ sözcüğünden türeyen Nicol adını verdi. Burada farklı marka ve tasarımcıların ürünlerini bulmak mümkün. Mesela Vladimir Kagan, Ralph Pucci, Paul Mathieu, Jens Risom... Bütün objeleri Ayşe Nur Yılmaz kendi seçiyor. Ortak bir tarza sahip zamansız tasarımlar olmalarına dikkat ediyor. Ayrıca Alp Nuhoğlu’nun tasarım direktörlüğünde Tanju Özelgin, Arif Özden, Defne Koz ve Aziz Sarıyer, buraya özel ürünler için çalışıyor. Mobilya fiyatları 600 Euro’dan başlıyor. Objeler de 15-1000 Euro arasında. Firma Ortaköy’de Mimar Sinan’ın yapıtlarından Hüsrev Kethuda Hamamı’nın da restorasyonunu yapıyor. Burası yakında tasarım merkezi olarak hayata geçecek.

DÜNYA STARLARI EVLERİNDE ONUN TASARIMLARINI KULLANIYOR

Nicol’de satılan tek yerli ürün Barlas Baylar’a ait. Baylar’ın mobilyalarının en önemli özelliklerinden biri dünya starlarınca kullanılması: Beyonce ve Jay-Z, Cindy Crawford, Tom Ford, Jennifer Aniston, Tyra Banks, Sienna Miller, Jude Law, Gwyneth Paltrow ve Guess’in sahibi George Marciano ilk akla gelenler. Ayşe Nur Yılmaz, tasarımcı Baylar’a ulaşmak için uzun süre uğraştıklarını anlatıyor: “Ailesini uzun yıllardır tanıyor olmamıza rağmen, ABD’deki başarısı ve talep nedeniyle fazla yoğundu. Pek çok sefer konuşmamıza ve yazışmamıza rağmen onun programına uymamız iki seneyi buldu. Son olarak geçen Nisan’daki New York seyahatimde buluştuk ve anlaşmaya vardık. Baylar çoğunlukla masif kullanıyor. Ahşabı çok sevdiğim ve masifteki tokluk hissinden etkilendiğim için Baylar’ın tasarımlarını çok beğendim. Ürünlerinde bronz ve nikeli de kullanıyor. Bunların hemen hemen tamamını evinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Modern ya da klasik fark etmez. Baylar’ın tasarladığı avizeler de mobilyalarla aynı özelliklere sahip.”
Nicol’de bulunan Baylar’ın ‘Rose table’ masasının en büyük özelliği bronz pençe formundaki ayağının üç metre uzunluğundaki masif tablayı taşıması. ‘Hudson sofa’ olarak adlandırdığımız yine bronz ayak detayları olan ahşap bir kanepesi ve kardeşi Baran Baylar’a ait Mother avizesi de var.

DEKO-ÖNERİ

Loft evlerin en önemli özelliği, mekanı odalara ayıran duvarların olmayışı ve tavanların yüksekliği. Eğer loft dairede yaşıyorsanız fonksiyonel ve ergonomik tasarımlar tercih etmeniz yaşamınızı kolaylaştırır. Giysi dolaplarınızı tavana kadar ve sürgülü modellerden seçerseniz alan kazanabilir, aynalı dolaplarla mekana derinlik katabilirsiniz. Yatak odası olarak kullanacağınız bölümleri hareketli paravanlarla kapatmak da iyi bir çözüm. Duvara yaptıracağınız gömme yataklar da kullanışlı olur. Yatağınızın başına çeşitli raflar sabitleyerek, komodin olarak kullanabilirsiniz.

DEKO-IN
* iPhone’la çalışan müzik sistemleri

DEKO-OUT
* Eski model CD çalarlar

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ
Metin Arolat


* Evimdeki küçük spor kompleksindeki malzemeler
* Acil durumlarda dağınıklıkları toplayan tekerlekli ve altı çekmeceli sehpa
* Ablamın yaptığı tablolar
* Giyinme odamdaki dolaplar
* Terasımdaki şezlonglar
Yazının Devamını Oku

Stil sahibi zamansız ürünler

18 Aralık 2010
Habitat 1964’te İngiltere’de ilk mağazasını açtıktan sonra hızla tüm dünyaya yayıldı. Modern ev mobilyası ve aksesuvarının dünyadaki öncülerinden kabul ediliyor. Türkiye’deki ikinci mağazalarını da geçen hafta Kanyon’da açtılar. Bin metrekarelik mağazada 3 bin 500’e yakın çeşitte 40 bin ürün satışa sunuldu. Bu vesilesiyle Türkiye’ye gelen markanın kreatif direktörü Theo Williams’la dekorasyon trendlerini konuştuk

İngiliz kökenli Habitat markasının global şöhrete ulaşmasının sırrı ne?
- Habitat’ta herkes için bir şey var. Başarımız tasarımdaki bu eşsizliğe ve dünyanın dört bir yanındaki tedarikçilerimizden en iyi materyalleri ve nihai ürünleri temin etmeye yönelik çalışma biçimimize dayanıyor. Stil sahibi zamansız ürünleri güncel trendlerle harmanlıyoruz.

Ev dekorasyon ürünlerinde moda ne kadar sürede değişir?
- Moda sadece renk ve desen değil, biçim olarak da sürekli değişiyor. Yılda iki sezonumuz var: İlkbahar- yaz ve sonbahar-kış. Böylece renk ve desenlerimizi modaya göre güncelleme fırsatı buluyoruz. Ancak bunlar çekirdek ürünlerimiz üzerine ilave ediliyor. Çekirdek ürünlerimiz şık ve modası geçmeyen, ömrü modadan uzun ürünler. Koleksiyonlarımız müşterilerimize evlerinin görünümünü son moda trend ve renkleri taşıyan tekstil ve aydınlatma ürünleri ve dekoratif aksesuvarlarla güncelleme olanağı veriyor. İçindeki her şeyi değiştirmeden evinizi güncel hale getirebilirsiniz.

EKLEKTİK KARIŞIM MODASI

Farklı ülkelerdeki kültürel farklılıkları nasıl yönetiyorsunuz?
- Faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde, düzenli olarak bir araya geldiğimiz perakende ofislerimiz var. Bu ofisler kendi pazarlarında tutulan renkler, trendler ve malzemeler konusunda bize bilgi veriyor. Tasarımcı ekibimiz de düzenli seyahat ederek kültürel etkinliklere katılıyor.

Biraz da bu seneki dekorasyon modasından bahsedebilir miyiz?
- Bizim için 2011’de benzersizlik ve eklektik bir karışım geçerli. İngiltere’nin ilham verdiği nostaljik duygular modern bir hale dönüştürülüyor. Avrupa’dansa Akdeniz koyu renkler, dokuma ve pişmiş toprak gibi dokunsal özelliğe sahip malzemelerle ilham veriyor.

Mobilyalarda ve objelerde yeni teknolojiler neler?
- Sürdürülebilir malzemeler ve daha çevre dostu ürünler. Örneğin enerji verimliliği daha yüksek ampuller ve aydınlatma teknolojisi kullanmayı planlıyoruz.

ÖZEL BÖLÜMLER TASARLADILAR

Habitat, yeni mağazası için ‘This is my Habitat’ adlı özel bir sergi hazırladı. Sergi için Begüm Kütük&Erdil Yaşaroğlu, Bennu Gerede, Bettina Machler, İnci Türkay, Murat Pilevneli, Sibel Kutman ve Ümit Ünal, Habitat ürünleriyle beğenilerine göre özel köşeler tasarladı. Ocak sonuna kadar görülebilecek sergideki ünlüler işlerini anlattı:
Murat Pilevneli: Mevsim kış, ben de iç mekan bitkileriyle bir kış bahçesi tasarladım. Muntazam olmasın, yaşanmış ve sıcak olsun istedim. Yoksa güncel tarzda asker gibi tek tip, heykelsi bitkiler, saksılarla işi yapar, siyah giyer, jöle sürer, gururla pozumu verebilirdim ama ben olmazdı!
Bennu Gerede: Seçim yaparken şarap bardaklarına kadar kendi ofis ortamımı yansıtmaya çalıştım. Aydınlatmada en çok önem verdiğim şey ambiyans ışığı. Işık seçimimi az ve öz tuttum, ruhumu yansıtmak için yeterli olacaktı.
İnci Türkay: Habitat, bir organizmanın yaşadığı ve geliştiği yer. Demek ki, bir insanın yaşamına gelişimine katkıda bulunacak bir sürü çılgın ve eğlenceli fikir var içeride. Tasarım, dekorasyon ve ev için idealize edilebilecek her şey beni çok heyecanlandırır. Hele işin içine çocuk girince daha da keyifli olur. Habitat’taki en güzel taraf koleksiyonun tasarımcıların yazdığı hikâyeleri çocukların yaşam alanlarına yansıtması.

DEKO-ÖNERİ
Doğayla dost evler


Evlerinizi geri dönüşüm sistemiyle işlenip yeniden kullanılabilen ürünlerle dekore edebilirsiniz. Üstelik estetik ve konforu sağlamak da mümkün. Mimaride doğa dostu bir yaşam sürmek için önce enerji kaynaklarını doğru kullanmak gerek. Bunun bir en kolay çözümü, güneş enerjisinden yararlanmak. Günümüzde bir evin aydınlanma, ısınma ve sıcak su gibi ihtiyaçlarının tümü güneş enerjisiyle sağlanabilir.

ÇIKIYOR
* Üzerine tebeşirle not yazılan kara tahtalar

İNİYOR
* Mantar panolar

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ
Emre Ergani (İşletmeci)

* Televizyon koltuğum
* Çalışma masam
* Projeksiyon cihazım
* Bilardo masam
Yazının Devamını Oku

Mobilyaya mobilya demem üç işe birden yaramayınca

11 Aralık 2010
Danimarkalı mobilya markası BoConcept, Türkiye’deki ilk mağazasını Etiler’de açtı. Sade çizgiler ve farklı tasarımlar vaat eden markanın tasarımcısı Morten Georgsen Odense’yle buluştum. İşte dünyada 340 mağazası bulunan mağazanın tasarımcısından en yeni mobilya trendleri Tasarım artık korkulan bir şey olmaktan çıkıyor. Heykelsi ürünler yerini kullanışlı mobilyalara ve objelere bırakıyor. Diğer taraftan da artık iyi tasarım daha çok kişiye ulaşıyor. Köşeli, uzanıp televizyon izlenebilecek masalara ilgi her geçen gün artıyor. Sehpa ve masalarda da amaç aynı anda pek çok işe yaraması. Artık içi açılan masalar, depolama ürünü olarak da kullanılıyor. Aynı zamanda, kaldırılan yan kanatlarında yemek yendiği gibi bilgisayar konulup çalışılabiliyor. Veya büyük bir televizyon sehpası düşünün. Artık böyle bir tasarım hem odayı ikiye bölüyor hem de televizyonluk olarak kullanılabiliyor.
Şehirleşme dünyadaki en büyük trendlerden biri. Çoğu ev artık en fazla 90 metrekare. Özellikle ABD ve Japonya’da evler gitgide küçülüyor.
Türkiye’de de rezidans, stüdyo daire ve loftlar artıyor. Bu yüzden esnek mobilya dönemi başlıyor. Örneğin yüksek bir tavana sahipsiniz salonunuzdaki saklama ünitelerini dik koyabilir, sonrasında geniş eve taşınırsanız bunları yan yana kullanıp değerlendirebilirsiniz. Veya bazı koltuklarda mobilyaları bir arada kullanabileceğiniz gibi isterseniz parçalara ayırarak evin farklı alanlarında değerlendirebilirsiniz.

DOĞAL ÜRÜNLER VE AÇIK RENKLER

Avrupa ve ABD, krizin etkisiyle daha doğal ürünleri tercih etmeye başlıyor. Deri malzemeler de hayatımıza giriyor. Açık renkler tercih ediliyor. Ahşap ürünlerde de açık renk hakimiyeti var. Alüminyum, farklı metal alaşımlarda yükseliyor. Mobilyalar elektronik ürünlere de benzemeye başlıyor. Gelişen teknolojiyle birlikte elektronik ve mobilyalar iç içe.

En iyi biyolojik gölet Türkiye’de

Sinpaş GYO’nun, su ve yeşille içiçe tabiat harikası Phuket Adası Laguna bölgesindeki doğal lagünlerden esinlenerek hayata geçirdiği lagün projesi, tasarımı ve uygulamasıyla ‘2010 Firestone PondGard Biyolojik Gölet Yarışması’nda birinci oldu. Sinpaş GYO Genel Müdür Yardımcısı mimar Haydar Özel projeyi anlattı

Gölet fikri nasıl ortaya çıktı?
- Sinpaş GYO olarak İstanbul Samandıra’da 182 dönüm arazi üzerinde projelendirdiğimiz, villalardan oluşan Sinpaş Lagün Projesi tasarım sürecinde; her villanın mutlaka göletlerle buluşması ve cephesi olmasını amaçladık. Lagün projemize su ve yeşille içiçe bir tabiat harikası olan Phuket Adası Laguna bölgesindeki doğal lagünler esin kaynağı oldu. Onlardan yola çıkarak oluşturduğumuz projeyi, ekolojik katkılarıyla son dönemde çok fazla gündeme gelen ve Avrupa’nın birçok ülkesinde de uygulanan biyolojik gölet olarak uygulamak istedik.
Tam olarak nedir biyolojik gölet?
- Kimyasal bir temizlik yapmaya gerek kalmadan, suyun bitkiler ve ortamdaki bakteriler yoluyla temizlenmesiyle ortaya çıkan ekolojik oluşumlar. Biyolojik gölet oluştururken amaç; doğadaki dengeyi bozmadan sudaki yosun konsantrasyonunu mikroorganizmalar yoluyla azaltmak ve fosforu dengelemek. İsteğe göre yüzlerce metrekareden binlerce metrekareye kadar hazırlanabilen göletler, her türlü hava şartına dayanabiliyor. Özellikle gölde kullanılan estetik unsurlar görsel bir zenginlik de katıyor.
Bulunduğu ortama nasıl bir fayda sağlıyor?
- Ters yıkama olmaması sayesinde su kaybedilmiyor, kimyasal havuzlardaki gibi su dışarı atılmıyor. Tamamen doğal yollarla hijyenin sağlandığı gölette mevcut suyun değiştirilmesine gerek kalmıyor. Biyolojik göletlerin en önemli özelliklerinden biri de insan vücuduna zarar verecek kimyasallar barındırmaması ve tamamen doğal bir suda yüzme imkanı sağlaması. İstenen boy ve şekilde yapılabilmesi, bitkili veya bitkisiz kullanım kolaylığı sağlayan biyolojik gölet sistemi yıllar geçmesine rağmen eskimiyor ve bozulmuyor.

ÇARŞIDAN BİLDİRİYORUM

BİR SÜRÜ ALTERNATİF VAR
Mudo Concept’te yılbaşında her yaşa, zevke göre dekorasyon objesi bulabilirsiniz. Seçenekler arasında nostaljik tasarımlı pikaplardan puro kutularına, dekoratif mumluklardan gümüş şamdanlara kadar alternatifler var. Ayrıca yoğun programınızın arasında hediye alışverişine nasıl çıkacağınızı düşünüyorsanız imdadınıza www.mudo.com.tr yetişiyor.

İNDİRİM ZAMANI
Dünyaca ünlü Amerikan mobilyalarını tek çatı altında toplayan Nişantaşı Chelsea mağazası yüzde 60’a varan indirime girdi. Markada koltuktan kanapeye, aksesuvardan aydınlatmaya pek çok seçenek bulabilirsiniz.

UYGUN FİYATLI YENİ YIL SOFRASI
Tchibo özel günlere yakışan sofralar kurmanız için yeni bir tema hazırladı. Yılbaşı temasının ismi de ‘Zarif Yılbaşı Sofrası’. İyi bir yılbaşı sofrası için her türlü ayrıntının düşünüldüğü yeni temada yemek takımlarından kristal kadehlere, gümüş kaplama çatal-bıçak takımlarından şamdanlara, masa örtülerinden peçete halkalarına, dekoratif çam ağacından ışıldayan dallara, vazodan mumluğa kadar birçok ürünü bir arada bulmak mümkün. Fiyatlar 9,95 liradan başlıyor.

DEKO-ÖNERİ
İki yüzlü aynalar

Aynaların dekoratif yönlerinden biri de zarfları. Türkiye’de de oldukça yaygın olan uygulamada, ayna kullanıldıktan sonra duvara ters asılabiliyor. Hem ayna, hem de dekoratif bir obje oluyor. Aynanın arkasını çevirince zarfıyla karşılaşıyorsunuz. En çok bilinen ve modası geçmeyeni gümüşler. Klasik tarzdaki evlerde birkaç boyu alt alta asılarak kullanılıyor. Ayna zarflarında sedef ve telkári işlemeler de zarif görüntüler oluşturuyor.

ÇIKIYOR
* Renkli büyük vazo objeler
İNİYOR
* Taşlı fotoğraf çerçeveleri

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ
CEM MİRAP


* Kitap okuma koltuğum...
* Avusturalya’dan aldığım Didgeridoo çalgım...
* Eşimle dünyanın çeşitli yerlerinden aldığımız modern çizgi roman kahramanı ve robot heykellerimiz...
* Japon Samuray kılıcım...
* Aile fotoğraflarım...
Yazının Devamını Oku

Bacasız şömineler

4 Aralık 2010
Kış geldi. Evlerde şömine başı dinlenmelerinin ya da partilerinin tam vakti. Eğer evinizde bacamız yok ayrıca duman, koku ve toz istemiyorsanız imdadınıza sıvı yakıtla yanan, baca gerektirmeyen dolayısıyla mekanda istenilen her yere kurulabilen yeni nesil şömineler yetişiyor Yeni nesil şöminelerin geçmişi tüm dünyada sadece birkaç yıl öncesine dayanıyor. Bu şöminelerin üretimine, yenilenebilir enerji kaynağı bio-ethanol yakıtının farklı katkı maddeleriyle desteklenip şöminelere uygulanmasıyla başlandı. Bu madde sayesinde şöminelerde dumansız, kokusuz, gerçek ve kızıl bir alev görüntüsü elde ediliyor.
Temiz yanma özelliğiyle bacasız olarak evin her noktasında uygulanabiliyor. Özellikle salonlar, çalışma odaları, yatak odaları, kış bahçeleri gibi iç mekanların yanı sıra havuz başları, teraslar ve bahçelerde de kullanılıyor. Çeşitli materyallerden üretilen ayaklı, duvara asılan birçok modelini bulmak mümkün. En çok modern, minimalist tarzlı, klasik şömine kalıplarını zorlayan tasarımlar tercih ediliyor. Üstelik temizlikleri de çok kolay. Evinizdeki mobilyayı temizler gibi nemli bir bezle ara sıra silmeniz yeterli.

ASIL AMAÇ ISINMAK DEĞİL GÖRSELLİK

Decofire’ın Genel Müdürü Bilge Sesli, bacası uygun normlarda yapılmamış şömine kullananların bile yeni bacasız konseptlere geçebileceğini söylüyor: “Bunun için yanma haznesi satın almanız yeterli.” Hürsan A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Cem Araptarlı’ysa bu şöminelerin odunlu bir şömineden alınan ısı kadar sıcaklık vermediğini söylüyor: “Etanollü şömineler büyüklüğüyle doğru orantılı olarak bulunduğu mekanlara belirli oranda ısı veriyor. Aslında bu şöminelerin esas kullanım amaçları görsellik.”

TABLO GİBİ DUVARA ASILABİLİYOR

Decofire Genel Müdürü Bilge Sesli, şöminelerin kurulumlarının modellere göre değiştiğini söylüyor: “Duvar modellerini kısa sürede bir tablo gibi duvara asabilir, ankastre modelleriyse uygun ölçülerde yer hazırlanarak duvara gömebilir veya etrafını kapatabilirsiniz. Dış mekanda ya da mekan içerisinde yer alan ayaklı modellerse modüler parçaların birleştirilmesiyle kolayca kurulabilir.”

ALIRKEN BUNLARA DİKKAT

* Şöminelerin uluslararası kalite belgelendirme kuruluşlarının normlarına uygun olup olmadığı sorgulanmalı.
* Merdiven altı diye tabir edilen mühendislik hesaplamalardan yoksun ürünlere karşı dikkatli ve bilinçli olunmalı.
* Şöminenizi yabancı firmaların kataloglarından değil birebir ürünü alacağınız firma tarafından yapılmış modellerden seçmenizde de fayda var.

ÇARŞIDAN BİLDİRİYORUM

Sade ve fonksiyonel
Danimarkalı mobilya markası BoConcept, ilk mağazasını Etiler’de açtı. Markada yemek odasından yatak odasına kadar her ihtiyaca yönelik mobilya ve aksesuarları bulmak mümkün. İddiaları, İstanbul’daki evlere şık ve modern dekorasyon çözümleri sunmak. Tasarımlarının çoğu küçük alanlarda rahatlıkla kullanılacak sade çizgilere sahip ve fonksiyonel.

Su geçirmez aydınlatmalar
Kablosuz LED ampulün yaratıcısı Fransız Smart & Green, bu teknolojiyi tasarımla buluşturuyor. Ve ilginç aydınlatmalar üretiyor. Markanın kablosuz su geçirmez ve darbelere dayanıklı modelleri, gövdeleriyle evlerde, bahçelerde hatta havuzlarda rahatlıkla kullanılıyor. 20 saatlik şarj ömrü de kolaylık sağlıyor. Uzaktan kumandası sayesinde farklı renk ayarları yapılabiliyor.

Yılbaşı sofralarına alternatifler
Bernardo’nun İtalya, Polonya ve Almanya’dan ithal, sofra takımları, farklı tasarımlarda hazırlanan kadeh setleri ve çatal-bıçak takımları yılbaşı sofraları için ideal. Bu takımları uygun fiyatlarla 17 ildeki 51 Bernardo Mağazası’nda bulabilirsiniz.

DEKO-ÖNERİ
Raylı kolaylık


Hızlı moda kavramı hayatımıza girdikçe ve her gün eve elimizde torbalarla döndükçe şu soru kaçınılmaz oluyor: İyi de ben bunları nereye koyacağım? Çözüm kolay. Bir odanızı açık dolaba dönüştürebileceğiniz gibi, yatak odası ve koridor gibi alanları farklı yöntemlerle gardıroba çevirebilirsiniz. Örneğin raylı dolaplar bulundukları alanın bir parçasıymış görünümü veriyor. Kapakları odalarınızda yer kaplamadan açılıp kapanıyor. Ayrıca zemin ve tavanın arasına uygulandığı için deprem esnasında dolabın öne devrilme riski ortadan kalkıyor. Eskiden raylı dolapları tüm kıyafetlerini aynı anda görmeyi sevenler tercih etmezdi ama kapak enleri iki metreye yaklaştığı için aynı anda maksimum kıyafet görülüyor, aç-kapa-ara sıkıntısı bitiyor. Raylı dolaplarda dikkate alınması gereken en önemli kısım, kapak sistemi. En uzun ömürlü olacağını düşündüğünüzü satın alın.

ÇIKIYOR
* Deri ve büyük ahşap sehpalar

İNİYOR
* Cam sehpalar

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ
BORA KOZANOĞLU

* Kitap okumak için Tardu Kuman tasarımı olan tren raylarından yapılmış sallanan koltuğumu tercih ediyorum
* Klasik ve flamenko gitarlarımın sehpaları ve notalarımı sakladığım kütüphanem de benim için önemli
* Playstation 3 ve surrond ses sistemim olmazsa olmazlarımdan
* İçinde onlarca özel ve kokulu mum olan köşem
* Arkadaşımın Afrika’dan getirdiği iki kocaman ağaç
Yazının Devamını Oku

Tarzınızı isminden tanıyın

27 Kasım 2010
Dekorasyon terimleri çoğumuzun aklını karıştırıyor. Evinize yeni mevsimle yeni bir hava vermek isterseniz her kafadan bir ses çıkıyor. Kimi “provence’ı dene”, kimi “country moda” diyor. Hepsinin bir dekorasyon tarzı, stili olduğu anlaşılıyor ama bu terimler aslında ne anlama geliyor? İşte merak edenlere mini bir dekorasyon sözlüğü Art Deco: Fransa kökenli bir sanat akımı. 1920’lerden sonra mimaride sıklıkla karşımıza çıkmaya başladı. Bu tarzda gotik süsleme öğelerinin yanı sıra geometrik desenler bulunuyor. Yuvarlak köşeler ve keskin çizgileri de unutmamalı. Sanayileşme süreciyle el işinin yerini bu dekorasyon stilinde fonksiyonel, işlevsel mobilyalar alıyor. Ar deko diye okunuyor.
Art Nouveau: Zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların ve bitkisel desenlerin sıklıkla kullanıldığı bir stil. Duvar kağıtlarında bile karşımıza çıkabiliyor. Objelerde yumuşak çizgiler var. Uzun saçlı ve elbiseli kadın figürleri sık kullanılıyor. Doğanın ilham verdiği mobilyalarda meşe, sandal ve tik ağaçları tercih ediliyor. Ar nuvo diye okunuyor.
Provence: Güney Fransa’nın lavanta tarlalarını andırıyor. Sıcak ve sade evleri sevenlere hitap ediyor. Temelini doğal ve açık renk mobilyalar oluşturuyor. Ağırlıklı olarak beyaz var. Eskitme mobilyalara vintage objeler eşlik ediyor. Ferforjeleri de unutmamalı. Provans diye okunuyor.
Country: Amerika’daki çiftlik evlerinden ilham alıyor. Şehir hayatının karmaşasından uzaklaşmak isteyenlere sesleniyor. Ahşap ve hasır gibi doğal malzemelerle yapılan mobilyalar ön planda. Açık renkler, özellikle beyaz tercih ediliyor. Koltuk kumaşlarında çiçek desenleri bahar havasını evlere taşıyor. Büyük dolap ve yemek masaları da olmazsa olmazlarından.
Eklektik: Yaratıcılığınızı her şeyden önde tutuyor. Eklektik tarzda bir ev tasarlamak için öncelikle farklı objeleri göze hoş gelecek şekilde buluşturmalı. Renk uyumu çok önemli. Ana renklerle kontrast renkler bir arada olmalı. Aksesuvar ve objelerde de zıtlık yaratmak, gelenekselle moderni iyi harmanlamak şart.
Zen: Uzakdoğu ve Asya stili olarak da biliniyor. Temelinde huzur, sakin bir yaşam ve sadelik var. Buradan yola çıkarak sade ve minimalist mobilyalar evleri süslüyor. Az renk kullanılıyor. Budist tapınaklarının kum, çakıl, kaya ve bazen çimen gibi doğal unsurlarıyla Japon kayalık bahçeleri yapılabiliyor. Bunların dinginlik ve huzur verdiğine inanılıyor. Dar alanları daha ferah gösteriyor. Üstelik su gerektirmiyor.

ÇARŞIDAN BİLDİRİYORUM

Dünya markaları satılıyor
İCA mağazalarında satılan aksesuvarlar tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Şeffaf ve parlak vazolar evlere zarif bir hava verirken şamdanlar ve içlerine yerleştirilen mumlar odalara güzel ışık yayıyor. Flamant marka tasarımlar sıcak, bohem ve nostaljik. Austin’deyse Amerikan tarzını yansıtan dekoratif objeler, vazo, ayna ve mobilyalar var. İCA Etiler’de ayrıca Ralph Lauren Home, Calvin Klein Home, Missoni Home, Selva ve Stanley’nin ürünleri var. www.ica.com.tr

Dekorasyon iPad’e girdi
Praktiker, iPhone ve iPad menülerindeki hızlı erişim hizmeti sayesinde artık tek bir tıkla yanınızda. Markanın kataloğuna istediğiniz zaman ulaşabilir ve internetten alışveriş yapabilirsiniz.

Tasarım kapılar
Kale çelik kapılar güvenlikle tasarımı birleştiriyor. Kapılar, yedi santim kalınlığında, ağır darbelere dayanıklı çelik gövdesine ilave olarak dört milli dört kademeli sürgü sistemi ve ses-ısı yalıtım dolgusuyla üretiliyor.

DEKO-ÖNERİ

Evin her bölümünde rahatlıkla kullanabileceğiniz aynaların vazgeçilmez olduğu yer, banyolar. Banyodaki ayna kendinizi görmekten daha fazla işe de yarayabilir. Küçük ve iç karartıcı bir banyoyu, bir duvarını tamamen aynayla kaplayarak, ferah bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Işık aynalardan yansıyacağı için banyonuz daha aydınlık olacaktır. Banyo aynalarının tek sorunu buharlar. Bunu önlemek için özel solüsyonlar kullanabilirsiniz. Saç kurutma makinesini birkaç dakika aynaya tutarak da buhardan kurtulabilirsiniz.

İNİYOR
* Dekoratif parçalı aynalarla duvarlara şekil yapmak

ÇIKIYOR
* Sticker kullanmak

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ
ŞARKICI BARBAROS

* 50 seneyi geçkin ömrü olan plakçalar ve radyomdan vazgeçemem.
* Paris tablolarına arada göz atıp kendimi iyi hissediyorum.
* Üstünde şarkı sözleri yazdığım, benimle beraber evde her yeri dolaşan portatif masam çok önemli.
* Çizgi roman koleksiyonum ve en sevdiğim kitaplarımın bulunduğu kitaplığa kafamı dağıtmak istediğimde başvuruyorum.
Yazının Devamını Oku

Dağ manzaralı duvar kağıdına meşe ağacından doğal parkeler

20 Kasım 2010
Yaşamımımızın her alanını kuşatan teknoloji, evlerde doğal bir şeyler görme ihtiyacını artırıyor. Elbette zeminler de bu trendden nasibini alıyor. Parkeler yeni estetik görünüşleri ve dokularıyla evleri kaplıyor. Zeminlerde resimler ve kişiye özel farklı renkler karşımıza çıkıyor Ahşap ve dolayısıyla parke; yüzlerce yıldır zemin malzemesi olarak tüm mekanlarda kullanılıyor. Ama modern ahşap kurutma teknikleri ve cila teknolojileri parke kullanımını daha kolay ve daha yaygın hale getirdi. Doğal şıklığı ve sıcaklığının yanı sıra, nemi dengelemesi, serbest iyonları toplaması ve akustik özellikleri sayesinde ilgi görüyor.
Evlerde özellikle açık renk ve yumuşak tonlar tercih ediliyor. Lamine parkede yüzeye özel efektler uygulanarak dokuları belirginleştirilen ya da eskitilmiş görünümü verilen ve özellikle meşe ağacına uygulanan ürünler yaygın. Özel serilerde kişiye özel uygulamalarla da evlere renk veriliyor. Örneğin parkelere resimler yapılabiliyor. Mesela salonunuzun zemininde sizi zıplayan bir çocuk deseni karşılıyor. Ya da duvar kağıdı rengi ve desenine uygun parkeyle evin havası yenileniyor.

TEMİZLEMESİ KOLAY

Dendro Parke Genel Müdürü Yardımcısı Serdar Saylan; iyi bir lamine parkenin uygun koşullarda kullanıldığında en az 30-40 yıl sorun çıkarmadığını söylüyor: “Laminat parkeninse en az 10-15 yıllık kullanım ömrü var. Yüzde 30-60 arası bağıl nem, parke için ideal koşullar. Nem oranının bu değerlerin altına düşmesi veya üstüne çıkması parkede deformasyonlar yaratabiliyor.”
Saylan, parke temizlemenin de oldukça kolay olduğunu belirtiyor: “Günlük temizlikte kuru paspas ve elektrik süpürgesi iyi bir tercih. Detaylı temizlikteyse elektrikli süpürge ve hafif nemli paspas kullanabilirsiniz. Ev tipi temizlik malzemeleri parke temizliğinde yeterli. Ancak amonyaklı temizleyicilerden uzak durmanızda fayda var. Genel olarak parkenin en büyük düşmanları kum ve su. Ama parkenin doğrudan dış mekanla bağlandığı yerlerde kaliteli bir paspasla kum ve çamuru engellemek mümkün. Ayrıca parkenin asla doğrudan ıslanmasına izin vermemeli. Sıvıyla temas ettiyse de, hızla sıvıyı silmek lazım.”

IŞIK ALMAYAN MEKANLARA AÇIK RENK PARKE

Parke seçerken öncelikle evinizin dekorasyon tarzına karar vermelisiniz. Seçtiğiniz parke veya duvar renkleri kişiliğinizi ve beğeninizi yansıtır. Ancak mekanın ne kadar aydınlık olduğu da dikkate almalı. Fazla ışık almayan mekanlarda açık renk parkeler kullanmak aydınlık ve ferah gösterir. Fazlasıyla ışık alan güney cepheli mekanlardaysa koyu renk ürünleri tercih edebilirsiniz. Büyük mekanlara uygulanan tek parçalı ürünler daha şık bir görüntü verir. Aynı tip ürünleri küçük alanlara uyguladığınızda mekanı olduğundan küçük algılayabilirsiniz. Parke uygulaması öncesinde evinizin kapı ve pencere gibi unsurlarının tamamlanmış; boya veya duvar kağıdı işlerinin de bitirilmiş veya sadece son kat boyasının kalmış olması gerek.

DEKO-ÖNERİ
Evlere kozmetik dokunuş

Evi güzelleştirmek, havasını değiştirmek için kullanılan kozmetik ürünler; yani kokulu mumlar, jeller, aromatik yağlar, tütsüler ve spreyler, kötü koku moleküllerini yok ettiği gibi dekorasyonu da zenginleştiriyor. Mekana hoş bir koku yaymak için kullanılan en eski yöntemlerden biri tütsü. Hindistan’dan ithal edilenleri artık seyyar satıcılarda bile bulmak mümkün. Aromatik ev mumlarının diğerlerinden farkı aydınlatma değil kokuları için tercih edilmeleri. Pek çok markanın farklı ebatlarda ürünlerini bulabilirsiniz. Sprey oda kokuları diğerleri kadar kalıcı değil. İhtiyaç anında sıkıldığında hızlı ve etkin bir sonuç alınıyor. Yatak odası, tuvalet ve çocuk odası için çeşitleri var. Halı, perde, çarşaf ve giysi gibi tekstil ürünlerinin üstüne de sıkılabiliyor. Elektrikli veya pilli cihazlar, istenilen dakikaya ayarlanıyor ve bütün gün evinizin hoş kokmasını sağlıyor. Spreylere göre daha uzun ömürlü. Hiç kapatmazsanız bir ay kadar dayanıyor.

IN
* Geometrik desenli modeller ve pelüşe benzer büyük tüylü shaggy halılar

OUT
* Otantik kilimler

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ

ŞARKICI TAN
* Okumama yardımcı aydınlatma elemanlarım
* Müziklerimi yarattığım çalışma masam
* Çalışmalarımı yaptığım laptop’um
* Rahatlamamı sağlayan masaj koltuklarım
* Arkadaşlarımla yemek yediğim ahşap masam
Yazının Devamını Oku

Yabancı sanıyorduk bıyıklı çıktılar

30 Ekim 2010
Geçen hafta arkadaşımla piyasadaki tasarım objelerini konuşurken konu The Woo markasından açıldı. İkimiz de markanın nereli olduğunu merak ettik. Kısa bir araştırmayla karşımıza markanın Türk olduğu çıktı. Sonra farkettik ki aslında yabancı sandığımız, aldıkları isimlerle yabancı mobilya şirketlerini çağırtıran ama Türk kökenli bir hayli mobilya firması var. Bu firmalar en az yabancı markalar kadar iyi tasarımlara imza atıyor

Laz olmaları sadece tesadüfLAZZONI MOBİLYA

Markanın kuruluşu: Artvin Arhavili bir ailenin markası. 60 yıl önce, Osman Kababulut’un temellerini attığı firma, kapı ve pencere doğramaları üretimiyle yola çıktı. 1963’den itibaren modüler mutfak üretimine başladı. 2001’de ev mobilyaları üretimine girdi. Aynı yıl Ankara Siteler ve İstanbul Masko’daki mağazaları hizmete açıldı. Lazzoni markasının tescili 2003’de alındı. Ankara Akyurt’ta 24 bin metrekarelik kapalı alana sahip fabrikası 2006’da faaliyete geçti.
Neden bu ismi aldı: Ailenin Arhavili ve Laz olması, uzun yıllardır firma ismi konusunda çeşitli söylentilere neden olsa da, bu sadece hoş bir tesadüf. İsmi, ilk ürünlerinin tasarımlarını yapan İtalyan bir tasarımcıdan geliyor. Marka ev mobilyaları üretme kararı aldığında, tasarımın ne kadar önemli olduğunun bilinciyle, İtalya’nın en ünlü isimleriyle çalıştı. İlk koleksiyonunda ağırlıklı olarak Lazzoni imzalı tasarımlarıyla ilgi görünce bu isimle şirketleşti.
Ürün yelpazesi: Oturma gruplarından yatak odalarına, yemek odalarından duvar ünitelerine ve aksesuvarlara kadar, ev mobilyası anlamında aklınıza gelebilecek her ürünü bulabilirsiniz. Ayrıca Onni markasında lakeli ve klasik tarza sahip ürünler, Lazzoni Accessories da aksesuvarlar satılıyor.
Tasarım tarzı: Altı kişilik bir tasarım ekibi görev yapıyor. Kısa bir süre önce de İtalyan tasarımcı Adirano Giannini’yle de anlaşma yaptılar. Ürünlerinin çizgisi sade ve modern. “Moda gelip geçer, ama tarz kalıcıdır” diyorlar. Ergonomi ve işlevselliğe önem veriyorlar.
En ilgi gören üç ürünü: Dudi köşe koltuğu. Genelde deri olarak çalışılan ama farklı kumaş seçenekleri de bulunan bu ürünün en ayırt edici özelliği, eşit ölçülere sahip iki parçadan oluşması. Bu özelliğiyle yerleşim ve kullanım açısından avantaj sağlıyor. Obez yemek grubu ismini geniş ve kıvrımlı forma sahip masa ayaklarından alıyor. Piramit yatak en çok tercih edilen yatak başlıklarından biri. Piramit formundaki deri yatak başlığının estetik bir çizgisi var.
Şubeleri: Yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere toplam 26 mağazası var.

Kur yapan mobilyalarTHE WOO

Yazının Devamını Oku