Kedilerimi ormana attılar

Belediyenin barınağında tüm aşılarını yaptırdığım, çip taktırdığım, evimde baktığım, zaman zaman bahçede dolaşıp yine eve dönen kedilerim, site sakinlerince yakalanarak ormanlık alana atıldı. Hukuki bir yol izlemek ve mümkünse sorumlulara cezai müeyyide uygulanmasını istiyorum.

Haberin Devamı

 Merhaba, önemli bir konuda bilgi ve deneyiminize başvurmak istiyorum.
Ben İstanbul’un Çekmeköy ilçesine bağlı Ömerli’de oturuyorum. Şehirden uzak, Şile otobanının ikiye ayırdığı, bir tarafında gerçek köy hayatının sürdüğü, diğer tarafında da küçüklü büyüklü sitelerin ve eğitim kurumlarının olduğu bir bölge burası...
Ben ve ailem, 8 yıl bizimle olan kedimizin kaybından sonra, annelerinin terasımıza getirdiği dört yavruyu sahiplendik. Anneyi Çekmeköy Belediyesi Hayvan Barınağı’nda kısırlaştırdık, çip taktırdık, aşılattık.
Çoğunlukla evde, iyi havalarda ise bahçede hayatlarını sürdürüyorlardı. Ancak mart ayında miyavlayan ve teraslarını kirleten kedilerden rahatsız olan bazı site sakinlerince site içerisinde haberimiz olmadan kapar kurulmuş. İki kedimiz yakalanmış ve otobanın diğer tarafındaki barınağın yanında bulunan ormanlık araziye atılmış.
Büyük üzüntü içindeyiz. Kardeşlerini göremeyen evdeki diğer iki kedi şaşkınlık içinde dolanıp duruyor.
Sizden şunu öğrenmek istiyorum:
Kedicikler belediye tarafından benim üzerime kayıt edildikleri halde, benden habersiz yakalanıp atıldıkları için bu eylemi gerçekleştiren insanlara karşı medeni, hukuksal bir yol izlemek, mümkünse cezai müeyyide uygulanmasını sağlamak istiyorum.
Bunun için neler yapabilirim? Derin sevgimize yapılan bu davranış gerçekten düşüncesizce ve yaralayıcı.
Beni bilgilendirip yönlendirirseniz çok sevinirim.
◊ Yasemin M. 

Haberin Devamı

YANIT

Bu konuda size şu anda geçerli olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği’nde yer alan maddeleri hatırlatabilirim. Bu maddeler ışığında şikayette bulunabilirsiniz.
- Sahipsiz hayvanların toplatılmasını eğitimli ve ehil kişilerin oluşturduğu “belediye toplama ekibinin” yapacağına ilişkin yönetmelik maddesi: Bu belediye ekibi dışında hiçbir kurum veya kişi sahipsiz hayvanları toplayamaz, bulunduğu yerden alamaz, başka bir yere götüremez. - Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar şu esaslara göre toplatılır: Belediyelerde sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması için, ihtiyacı karşılayacak ehil kişilerden oluşacak, dönemsel olarak sorumlu veteriner hekimce eğitime tabi tutulmuş bir toplama ekibi kurulur.
- Toplanılan sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar şu esaslara göre bakılır: Geçici bakım evlerinde 10 gün süre ile gerekli duyurular yapıldığı halde sahiplendirilemeyen hayvanlar, kontrolleri, aşıları ve tıbbi müdahaleler ile kısırlaştırılmaları yapıldıktan ve operasyon yaraları kapandıktan en az 7 gün sonra kayıt altına alınıp, müdahale görmüş olduklarını gösteren işaretleri üzerlerinde olacak şekilde veteriner hekimin onayıyla alındıkları ortama geri bırakılır.
Bu ortamlarda belediyeler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde besleme odakları kurar ve hayvanların beslenmesine yardımcı olur. Hayvanlar, hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılamaz.
- Ormanlara köpek ya da kedi atan belediyeleri şikayet edebilirsiniz.
Bu maddelere aykırı davrananlara hayvan başına 526 TL idari para cezası uygulanır. Ancak bunun uygulanabilmesi için mutlaka şikayet etmek gerekir.
Ne yazık ki halen hayvanlara eziyet edenlere, öldüren ya da kötü davrananlara para cezası dışında bir ceza uygulanamıyor. Bizim de tüm çabamız, Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki cezaların yalnızca para cezasıyla sınırlı kalmayıp, daha ağır hapis cezalarıyla sonuçlandırılmasıdır.

Haberin Devamı

AKDENiZ FOKLARINI KURTARALIM

Merhaba Feyza Hanım... Akkuyu Nükleer Santral projesi dünyada sadece 600 tane kalan Akdeniz fokunu tehdit ediyor.
Mersin Akkuyu’da yapılmak istenen nükleer santral, taşıdığı risklerle sadece insan yaşamına zarar vermeyecek. Proje gerçekleşirse, soğutma suyu kullanımı bölgede başta caretta caretta’lar ve Akdeniz fokları olmak üzere tüm deniz yaşamını tehdit edecek.
Projenin ÇED raporuna yaptığımız itiraz sonucu yayımlanan bilirkişi raporu, endişelerimizde ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor. Türkiye, uluslararası sözleşmeler ile korumakla yükümlü olduğu ve dünyada sadece dört bölgede yaşayan Akdeniz foklarını santrali inşa edecek şirketin insafına bırakıyor.
Kampanyayı imzalayın, soyu tükenme tehlikesi altındaki Akdeniz foklarını birlikte koruyalım.
Bunun için Greenpeace sitesine giriş yapıp konuyu inceleyebilirsiniz.
Greenpeace Akdeniz: turkey@act.greenpeace.org
◊ Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Deniz Bayram

Yazarın Tüm Yazıları