İşitme engelim aşk yaşamama da engel midir?

24 yaşında işitme engelli bir gencim. Bu yaşıma kadar kız arkadaşım olmadı, cinsel birliktelik yaşamadım. Bunun işitme sorunumdan kaynaklandığını düşünüyorum. Ne yapmam, bunu nasıl aşmam gerek bilmiyorum.

Haberin Devamı

Sevgili Güzin Abla, bir konuda sizden tavsiye isteyeceğim.
Kendimden kısaca bahsetmek istiyorum. 24 yaşında, işitme engelli bir gencim. Hayatım boyunca hiç sevgili, aşk nedir bilmedim, şu yaşıma geldim, bir kızla el ele gezmedim.
Kısacası cinsel deneyimi olmayan bir gencim.
Fakat şöyle de bir durum var, durumumu bilen arkadaşlarım bunu saçma buluyor, cinsel birliktelik yaşamam konusunda bana baskı yapıyor. Bunu hiçbir şekilde kabul etmiyorum. Fakat çevremde gülünç duruma düşürülüyorum.
Sizce yaptığım bir yanlış var mıdır? Acaba işitme sorunumdan dolayı kızlar benden uzak duruyor olabilir mi? Biliyorsunuz zaten ülkemizde engellilerin cinsel yaşamlarının olmadığı, olamayacağı, evlilik dahi yapamayacakları gibi bir önyargı hakim.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
◊ RUMUZ: ENGELLİ GENÇ

YANIT

Haberin Devamı

Sevgili oğlum, ne yazık ki bazı insanlar zaman zaman engellileri dışlama hatasına, daha doğrusu ayıbına düşebiliyor. Ama Türkiye yine de bu konuda uygar bir tablo çizmekte. Yasalarımız, büyük işyerlerinde mutlaka engelli vatandaşların istihdam edilmesini şart koşuyor örneğin.
Eğitim konusunda da, engelli çocuklarımızın güzel bir gelecek sağlamalarına yönelik çeşitli kurumlar bulunuyor. Ama tabii yeterli değil. Bana kalırsa en önemlisi -senin de anlatmaya çalıştığın gibi- insanların engelli vatandaşların en doğal davranışlarını bile tereddütle karşılaması, özel yaşamlarına karışması ve onları yönlendirmeyi görev edinmeleri.
Tabii ki kendi isteğin dışında kimseyle beraber olmayacaksın.
Tabii ki sırf seni zorladıkları için sevmediğin, istemediğin biriyle ilişkiye girmeyeceksin. Ve tabii ki karşına sevdiğin, seveceğin ve seni sevecek biri çıkacak, onunla mutluluğu yakalayacaksın.
Kulaklarının duymaması, sevilip beğenilmen, yakınlık görmen açısından asla bir engel değil. Bana kalırsa bu yaşına kadar kızlara yakınlaşamamanın, arkadaşlık kuramamanın tek nedeni senin çekingenliğin.
Kendini farklı gördüğün için sıkılıyor, kimselere yaklaşmak istemiyorsun. Karşı tarafın seni reddetmesinden korkuyorsun.
Ama bil ki reddedilme, hiçbir engeli olmayanların da karşılaşabileceği bir durum.
Bunu sana bunca yıllık tecrübemle söyleyebilirim.
O yüzden sevgili oğlum, önce kendine güvenmeyi öğrenmeli, ondan sonra da kimsenin sözüne takılıp kalmadan kendi bildiğin yolda yürümelisin.

Yazarın Tüm Yazıları