Hayvanlara eziyet etmek suçtur

Hayvan hakları savunucuları, Uludere’de katırları öldürenler ve bir köpeğe işkence edenler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Haberin Devamı

Bundan bir süre önce Uludere’de katırların öldürülmesine yönelik tepkiler sürerken, bu kez de askerlerin bir köpeğe yaptığı işkence görüntüleri ortaya çıktı.
Olaylara tepkisiz kalmayan hayvan hakları savunucuları, dernek ve platformlar hem köpeğe işkence edilmesiyle ilgili sorumluların cezalandırılması için hem de katırların öldürülmesiyle ilgili suç duyurusunda bulundu.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14. Maddesi uyarınca hayvanlara işkence yapmanın yasak olduğunu hatırlatan Derin Ekoloji Derneği, Dört Ayaklı Şehir, Hayvan Hakları Koruma ve Geliştirme Derneği, Yeryüzüne Özgürlük Derneği ve Yunuslara Özgürlük Platformu tarafından; Uludere’de askerlerce kurşunlanarak öldürülen ve yaralanan katırlarla ve köpeğe yapılan eziyetle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.
Ve gerekli idari soruşturmanın başlatılması istendi.
Hayvan hakları savunucularının hazırladığı suç duyurusunda ayrıca, yaralı katırlara tıbbî yardım ulaştırılmaması ve Hayvanları Koruma Kanunu’na göre “güçten düşmüş hayvan” olarak tanımlanan katırların korunması için yetkililerin görevlerini yerine getirmemiş olmaları nedeniyle yaralı katırları günler boyunca tıbbî yardım almadan beklettikleri konusuna da yer veriliyor.

ABD VE ALMANYA’DA YAPTIRIMLAR AĞIR

ABD’de beş yaşındaki köpeğinin kafatasını çekiçle ezen Dennis Robenson’a 7 yıl hapis cezası istenmiş daha sonra bu 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Berlin’de ise kedisini beşinci kattan atarak öldüren kişi hakkında Sulh Hukuk Mahkemesi yedi ay hapis cezası vermişti.
Türkiye’de ise hayvana işkence kabahat olarak görülüyor, işkence ve öldürmenin cezası ise 499 TL.
http://www.derinekoloji.org/
@DerinEkoloji

Yazarın Tüm Yazıları