Hayvan Hakları Kanunu acilen değişsin

Hayvanlara karşı suç işleyen kişilere sadece idari para cezası verilebiliyor. Biz hayvanları koruyan bir yasanın yürürlüğe girmesini istiyoruz.

Haberin Devamı

Hayvan Hakları Kanunu acilen değişsin

Üstteki fotoğraf, bizim için bu dünyanın en güzel karesi.
Korkunç bir insan bizden bunu aldı, alabildi. Bir insanın, bizim oğlumuzla büyüyeceklerini hayal ettiğim köpeklerimiz Django’muz ve Pamuk’umuzu elimizden almaya, onları vahşice katletmeye ne hakkı var? Ve maalesef en acıklısı, nasıl bunun hak ettiği ölçüde bir cezası olmaz...
Türk Ceza Kanunu’nda hayvanlara karşı işlenen suçlar, “Mala zarar verme” başlığı altında yer alıyor. Yani TCK hayvanları can olarak değil, mal olarak görüyor. Hayvanlara karşı suç işleyen kişilere sadece idari para cezası verilebiliyor.
Dilerim ki, Django ve Pamuk’un kaybı, hayvan dostlarımızın haklarının gerçekten korunduğu bir yasanın yürürlüğe girmesine vesile olur. Biz bunun için elimizden geleni yapacağız ama bunun için siz hayvan dostlarının da yardımına ihtiyacımız olacak.
Son günlerde sıkça tartışılan ancak henüz bir sonuca varılamamış olan hayvan haklarının gerçekten korunduğu bir yasa teklifinin kabul edilmesi için hep birlikte çalışmalıyız.
Kuşkusuz ki Django ve Pamuk geri gelmeyecek, tıpkı sayısız masum dostumuz gibi... Ama en azından bu yasa çıkarsa artık hayvanlara yapılanların bir cinayet, yapanların da cani ve katil olduğu kabul edilir.
Aile olarak biz hayatımızı hep hayvanlarla güzelleştirdik. Her zaman her yerde hayvan hakları için savunucu olduk ve bugün son nefesimize kadar bu adam başta olmak üzere tüm hayvan dostlarımızın hakkı için mücadele edeceğimize söz veriyoruz.
#djangobozburun adlı kampanyamızın teslim edileceği kurum:
- TBMM
- Başbakanlık
- Orman ve Su İşleri Bakanlığı
Tanem Sivar Dirvana ve Edhem Dirvana

Haberin Devamı

YANIT

Bu ve son zamanlarda televizyon ve basında hemen her gün gördüğümüz vahşi hayvan cinayetleri bize Hayvan Hakları Kanunu’nda artık mutlaka ciddi bir değişiklik yapılması gerektiğini işaret ediyor.
Bu değişiklik hayvanlara eziyet eden, onları öldüren ya da tecavüz edenlere karşı uygulanacak ciddi cezalar olarak ele alınmalı. Bugünkü durumda hayvana yapılan eziyet ya da cinayetler, sadece kabahatler kanununa göre cezalandırılıyor.
Bu da birkaç yüz liralık komik para cezalarını geçmiyor.
Çünkü hayvanlar halihazırdaki yasalara göre, sokakta bulunan eşya şeklinde telakki ediliyor.
Bu yüzden verilen ceza da, sokaktaki mala verilen zarar kapsamında ele alınıyor. Bu açıdan yasa mutlaka değişmeli. Ancak yeni Hayvan Hakları Yasası’na getirilmesi söz konusu olan denek olarak kullanılmalarına getirilecek serbestlik ya da sokaklarda tek bir hayvanın bulundurulmaması şeklinde getirilecek yasak asla kabul edilemez.
Bu tür maddeleri, daha şimdiden tüm hayvanseverler ve hayvan kuruluşlarıyla beraber, ben de protesto ediyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları