Annem internetten tanıştığı adamla birlikte oldu

Annem internetten birileriyle yakın ilişkiler kurmaya başladı. Yaşadığımız kente yakın olan kişilerle de buluştu. Hatta biriyle “birlikte” oldu. Konuşmalarına şahit oldum, elimde kayıtlar hâlâ duruyor.

Haberin Devamı

Merhaba Güzin Abla, 13 yaşından beri annemin internet hastalığıyla uğraşıyorum. Eve bilgisayar alındığında ilk üç sene çok fena bağımlısı oldu. Benimle ve kardeşimle ilgilenmez olmuştu.
Liseye geçtiğimde daha da beter olmaya başladı. Sabah 7-8’lere kadar bilgisayar başında oturuyordu. Ben akşam saat 18.00’de okuldan geldiğimde kalkabiliyordu.
Ben evi toplayıp yemek hazırlıyordum. Annemin hiçbir şeyle ilgisi kalmamıştı. Sonra internetten birileriyle yakın ilişkiler kurmaya başladı. Yaşadığımız kente yakın olan kişilerle de buluştu. Hatta biriyle “birlikte” oldu. Konuşmalarına binlerce kez şahit oldum, elimde internetteki konuşma kayıtları hâlâ duruyor.
Şimdi 19 yaşındayım. Her kavga edişimizde en büyük darbeyi benden yiyor; ağzımdan çıkan ağır sözcüklere sahip çıkamıyorum. Çünkü bu gerçeği benden başkası bilmiyor. Annem benim bildiğimi de bilmiyor. Bazen bu tarz konuşmalarım yüzünden kavga ediyoruz, o ise sinir krizi geçiriyor..
Babam ile yeni bir ev aldılar, çevreye yansıttığı samimiyetsiz tavırları beni ne kadar rahatsız ediyor, anlatamam. Asla gerçek bir aile olamayacaklar. Ben kendimi tamamen soyutladım onlardan.
İki sene önce annem, sevgilisinden ayrıldı. Kendinden beş yaş küçüktü o adam. Tam anlamıyla annemi kullandı diyebilirim. Annem ise ardından hâlâ gözyaşı döküyor, hâlâ onun aldığı yüzüğü takıyor.
Artık anneme karşı içimdeki o sevgi, kocaman bir nefrete dönüştü. Her öpmek istediğinde, kalkıp başka bir yöne gidiyor, başka şeyle ilgileniyorum; sevgi cümleleri kurduğunda lafı değiştiriyorum. Beynimde açtığı bu karadeliği asla unutmayacağım...
Ne yapabilirim? Bundan sonra yapabileceğim bir şey kaldı mı? Ona tüm bildiklerimi söylersem sinir anında bana zarar vereceğinden korkuyorum. Çünkü zaman zaman korkutucu bir şekilde, kendini kaybediyor.
*Rumuz: Annemin durumu

Sevgili kızım, her ne kadar bazı açılardan sana hak vermiyor değilsem de annene karşı haksızlık yaptığını düşünüyorum.
Annenin durumunu normal karşılamak mümkün değil. Bir kadının yıllardır kendini bilgisayar önüne zincirlemesi, yıllardır internete bağımlı olması, bu uğurda çocuklarını, evini, eşini hatta kendi hayatını bile bir kenara atmış olması normal görülebilir mi? Karşısındakine zarar verebilecek duruma gelmesi doğal mı? Eşini aldatacak kadar kendini bu sanal ortama kaptırmış olması akıl alacak bir şey mi?
Bu durumda annenin bir internet bağımlısı olduğunu düşünmek mümkün. İşte bunun bilimsel bir açıklaması da var.
Bu nedenle annene sırtını döneceğine, ona belki de bir uzmana danışarak yardımcı olabilirsin. Bunun için babanın yardımını da iste...
Almanya’daki Bonn Üniversitesi’nde araştırmacılar, özellikle de Christian Montag ve meslektaşları, araştırmalarında hastalık derecesinde internet kullanan, bir deney grubunu inceledi.
Bu bilim insanları, internet bağımlılığının beyindeki bir genle bağlantılı olduğunu öne sürdü.
Avrupa’da yapılan bu araştırma, milyonlarca insanın neden bilgisayar başından kalkamadığını daha iyi anlamamızı sağladı. Journal of Addiction Medicine dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, internet bağımlılığı genetik bir durum.
Bu bilim adamları “Genlerin internet bağımlılığına neden olduğuna işaret eden bulgular elde ettik. Eğer bu bağlantıları daha iyi anlayabilirsek, daha iyi tedavilerin geliştirilmesi için imkân doğacak” dediler.
“Deneyde yer alan kadın ve erkekler, internet ortamındaki verileri kullanma aşamasında sorunlu davranışlar sergiliyor.
Tüm düşünceleri, 7/24 internet kullanımı üzerine kurulu. İnternetten uzak kalmaları halinde, bundan çok ciddi olarak olumsuz etkileneceklerine inanıyorlar” şeklinde bir açıklama yaptılar.

Yazarın Tüm Yazıları