Adalar’da faytonlar yasaklansın

Faytona Binme Atlar Ölüyor Platformu, Adalar’da atlara uygulanan zulme son vermek için Change.org sitesinde bir kampanya başlattı.

Haberin Devamı

Faytona Binme Atlar Ölüyor Platformu olarak, faytonculuk nedeniyle atlara yaşatılan eziyeti ve hayatlarını kaybetmelerine neden olan olayları dile getirmek için bir bildiri yayınladık.
Bu zulme son vermek için Change.org sitesinde de bir kampanya başlattık. Kampanya kapsamında yetkililere şöyle sesleniyoruz:
“Her yıl, sadece Adalar’da 400’den fazla at faytonlarda çalıştırılırken hayatını kaybediyor. Çok feci şekillerde hayatını kaybeden atların yerine hemen yenileri gönderiliyor. Lütfen bu zulmü durdurun, atlı faytonları yasaklayın!”
Bu atların bir kısmı, sömürüldükleri süre zarfında çeşitli hastalıklara yakalanıyor veya sakatlanıyor. Ardından gönderildikleri mezbahalarda yaşamlarını yitiriyor.
Bazıları, bakımı külfet haline geldiğinden kışın ormana terk edildikleri için ölüyor, bazıları da fayton kazalarında ölümcül yaralar ve darbelerle kıvranarak son nefesini veriyor.
Bir at, ortalama 25 sene yaşayabiliyorken, faytona koşulan atlar, çok ağır bir sömürü sistemine dahil edilerek erkenden ağrılı ve acılı ölümlere mahkûm ediliyor.
Fayton atlarına huzurlu bir ölüm bile çok görülüyor.
Çok ağır bir zulüm ile ayakta duran faytonculuk derhal yasaklanmalı. Faytonlarda çalıştırılan tüm atların yaşam hakları güvence altına alınmalı, ömürlerinin sonuna kadar yaşamsal ihtiyaçlarının giderileceği, her türlü tehlikeden ve tehditten uzak olacakları bir tesiste yaşamaları sağlanmalı.
Adalar’ın ulaşım sorunu için atların kullanılmadığı, Adalar’ın yapısına, doğaya ve ekolojik sisteme dost çözümlerin uygulamaya koyulmasını istiyoruz.
Adalar halkının hayvan kullanımını içermeyen, doğaya ve herhangi bir canlıya zarar vermeyen önerilerinin dikkate alınarak hayata geçirilmesini talep ediyoruz.
Atlara en temel hakları olan özgürce yaşam hakkının geri verilmesini istiyoruz.
Atlı faytonların dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de tamamen yasaklanması için yetkililerden harekete geçmelerini rica ediyoruz.
Faytona Binme Atlar Ölüyor Platformu

Ada sakinlerinin itirazı var

Haberin Devamı

Bazı ada sakinlerinin Faytona Binme Atlar Ölüyor Platformu’nun başlattığı kampanyaya itirazı var.
“Biz eski adalılar, faytonlara ve atlara alışığız. Onları çok da severiz. Onlarsız bir ada düşünemeyiz” diyorlar.
Ancak atların bakımsız oldukları, zulüm derecesinde ağır şartlarda çalıştırıldıkları da bir gerçek.
Bu durumda faytonları yasaklamak yerine, atların sağlıklarının önemsenmesi, fazla yorulmadan dönüşümlü olarak çalıştırılmaları, iyi beslenmeleri için bir düzenleme yapılması gerekiyor.
Bu amaçla kurallar getirilmeli, atların bakımları denetim altına alınmalı.
Faytonlar iptal olur da yerine elektrikli arabalar konursa, zaten giderek kalabalıklaşan ve gerçek kimliğini kaybeden Adalar büyük şehirlere dönüşür, ada olmaktan çıkarlar...
Rumuz: Bir Büyükadalı

Yazarın Tüm Yazıları