Güzin Abla

Sokak hayvanlarına ölüm fermanı çıkarılıyor

15 Eylül 2023
Sokak hayvanlarında “kuduz yaygın” diye ölüm fermanı çıkaracaklar. Oysa kuduz virüsünün yayıcısı daha çok çakal, domuz, kirpi, kokarca, köstebek, kurt, tilki, sansar, yarasa gibi yaban hayvanlarıdır.

Şimdi artık bahane hazır... Sokak hayvanlarında kuduz yaygın diye ölüm fermanı çıkaracaklar.

Oysa kuduz virüsünün taşıyıcısı ve yayıcısı çakal, domuz, kirpi, kokarca, köstebek, kurt, tilki, sansar, yarasa gibi yaban hayvanlarıdır.

Zannediyorsunuz ki bir bölgeden özellikle köylerden köpekler uzaklaştırılırsa rahat edip hayvansız yaşama geçeceksiniz.

Oysa köpeklerin olmadığı yerlerde bu kez yaban hayvanları olan kurt, domuz ve tilki gibi daha zor olanlarıyla yaşamak zorunda kalacaksınız ve kuduz virüsünü bizzat bu hayvanlardan kapacaksınız. Kedilerin uzaklaştırıldığı bölgelerde fare ve veba/kuduzla tanışacaksınız.

Yaban hayvanlarına ancak havadan spreyleme ile aşı uygulanmaya çalışılıyor, onda da başarı oranları çok düşük.

Bunun anlamı şu, doğadaki yaban hayvanlarının şehirlere inmesini engelleyen tek şey köpekler. Köpekler şehirlerden toplanıp barınak adı verilen toplu itlaf merkezlerinde itlaf edildiğinde yaban hayvanları köpeklerin yerini alacak.

Köpekler yüzünden sokağa çıkamadığını, çocuğunu sokağa çıkaramadığını iddia edenler artık o zaman şehirlerde yaban hayvanlarıyla safari yaparsınız.

Köpekler ve kediler yaban hayatla aranızdaki emniyet şerididir. Bunu anlayabiliyor musunuz?

Yazının Devamını Oku

Taziye evinde tavuk pilav

12 Eylül 2023
Taziye evinde, elinde pilav tabağıyla “Pardon, karabiber var mı acaba” diye soran birisini anlattılar. Garipsemiş ve şaşırmıştım. Sonra bununla ilgili bir tweet attım. Meğer nasıl kanayan bir yaraya parmak basmışım. Ne yorumlar, ne hikâyeler yazıldı...

Sevgili Güzin Abla, dayanamayıp yazma gereği duydum. Biz mi çok duyarsızlaştık, yoksa gelenek ve göreneklerimizde mi bir değişiklik oldu?

Taziye evinde, elinde pilav tabağıyla “Pardon, karabiber var mı acaba” diye soran birisini anlattılar. Garipsemiş ve şaşırmıştım. Sonra bununla ilgili bir tweet attım.

Meğer nasıl kanayan bir yaraya parmak basmışım. Ne yorumlar, ne hikâyeler yazıldı... Annesinin vefat ettiği gün mutfakta saatlerce Türk kahvesi pişirmek zorunda kalanlar mı istersin...

Taziye ziyaretinde dağıtılan karton bardaktaki çayı eliyle iterek, merhumun kızına “Huyum kurusun, ince belli haricinde çay içemiyorum, sana zahmet” diye fısıldayanlar mı? Patatesli pideyle peynirli pideyi takas edenler... Ve daha neler neler!

Olay meğer memleket meselesiymiş.

Şaşırdım kaldım! Yüzlerce yorum alt alta dizildi. Millet bir yandan kendi yaşadıklarını yazdı. Bir yandan da taziyede karabiber isteyen şahsa öfkelendi.

“Böyle aymazlık olur mu, orası taziye evi, aşevi değil!”, “Yanına hoşaf da isteseydin bari, atanmaz” diyenler de oldu tabii...

Yorumları okurken niçin bu kadar tepki gösterildiğini düşündüm. Yani pilavda, tatlıda bir beis yok da karabibere gelince mi sıkıntı oldu?

Yazının Devamını Oku

Evden kaçmaya karar verdim

8 Eylül 2023
Ailemin bana kötü davranışından dolayı evden kaçmaya karar verdim. Onlardan böyle kurtulurum diye düşünüyorum

Benim size yazma nedenim bir süre önce köşenizde rastlamış olduğum genç kızın durumu gibi... Evden uzaklaşmayı daha doğrusu kaçmayı, hiçbir aile üyesinin yüzünü görmemeyi çok istiyorum. Aldığım karar üzerine başıma gelecekleri çok araştırdım, araştırmaya da devam ediyorum ve bu arada internette siz karşıma çıktınız. Ve size danışmaya karar verdim. Beni kaçmaya karar verdiren olay şöyle:
Sevgisiz, ilgisiz bir ailede büyüyorum. Babam ben küçükken çok ciddi bir hastalık geçirdi ve şu an yatalak, bu yüzden evde huzursuz bir ortam var. Bu süreç içinde ben anne ve baba sevgisi olmadan büyüdüm.
O yaşadıklarımdan gelen psikolojik sorunlarım şu an hâlâ hayatımı altüst ediyor. Ailemden hem fiziksel hem de duygusal olarak şiddet görüyorum.
Bazen fiziksel şiddete maruz kalmasam da duygusal şiddet de en az onun kadar bana acı veriyor. Ailemden en sevdiğim kişiler bana büyük bir iftira attılar, yapmadığım bir şeyden dolayı.
18 yaşındayım ve artık okumuyorum, kendi isteğimle...
Ama böyle bir karar aldığıma çok pişman oldum. Eğer okusaydım evden kaçma fikrini düşünmeden, gitmem daha kolay olurdu ama şimdi öyle değil. Annem aslında sadece duygusal şiddet uyguluyor fakat abim demek istemediğim kişi beni her türlü mahvediyor.
Beni her gün dövmeye ve vurmaya kalkıyor, ağlama krizlerine sokuyor kendimi ne kadar düzgün bir şekilde ifade etmeye çalışsam da yapamadım.

Yazının Devamını Oku

Eşimin bana dokunmasına artık katlanamıyorum

5 Eylül 2023
Eşimle evlendiğimiz andan beri sorunlar bitmedi. Bana karşı itici ve ağır lafları vardı. Artık cinsellikten soğudum, onun bana dokunmasına katlanamıyorum.

Merhaba Güzin Abla ben 33 yaşında, çalışan bir genç kadınım... Eşimle 2017 senesinde evlendik, ondan önce 2 yıllık flört dönemimiz olmuştu.

2 yıllık flört dönemimizde onu tanımaya uzun bir fırsat bulduğumu düşünmüşüm. Ancak evlendikten sonra bu kadar değişeceğini hiç düşünmemiştim...

Evlendiğimiz andan beri sıkıntılar bitmedi. Bana karşı itici ve ağır lafları vardı. Hep benim ona değer vermemi bekliyor, hep benim kendisine layık olmamı, uyum sağlamamı bekliyordu.

O hep haklıydı... Hep geçmişe gidiyor, ‘sen sunu yaptın’ diye beni eski davranışlarımla vurmaya çalışıyordu.

Ben ondan önce de çalışıyordum ve her zaman çalıştım.

Bu nedenle karşısında güçlü durmaya çalışıyordum. 2018’de işyerinde büyük bir çöküş yaşadı. Maddi olarak da çok zor zamanlar geçirdik... Borçlar tavana vurdu, sürekli benim aldığım maaşla geçinmeye çalıştık.

Ben bir işe girmesini, gerekirse limon bile satmasını söyledim ama o kendisinin üstün bir işi olduğu için işe girmeyi bile kendine yediremedi...

Sonrasında evliliğimizde kopmalar başladı. 2-3 kere neredeyse boşanma aşamasına geldik. Tabii bu arada iyi günlerimiz de oldu...

Yazının Devamını Oku

Kendimden 10 yaş küçük biriyle ilişki yaşıyorum

30 Ağustos 2023
Ben kendimden 10 yaş küçük biriyle ilişki yaşıyorum. Bizim bu yaş farkı aramızda hiç sorun olmuyor. Daha önce benden yaşça büyük erkek arkadaşlarım tarafından aldatıldım, hatta şiddet gördüm. Bir erkekle bir kadının arasındaki en büyük sorun yaştan değil kültür farkından kaynaklanır.

Sevgili Güzin Abla, kendimden 10 yaş küçük bir gençle ilişki yaşıyorum. Yaş farkı aramızda hiç sorun olmuyor. Daha önce benden yaşça büyük erkek arkadaşlarım tarafından aldatıldım, saygısızlık gördüm, hatta şiddet gördüm.
Bir erkekle bir kadının arasındaki en büyük sorun kültür farkından kaynaklanır, eğer eğitim ve kültür düzeyi sizden aşağıysa bu ilişkiyi yürütebilmek için çok sabırlı olmalısınız, tabii o da öğrenmek isteyen biri olması şartıyla.
Her ilişkide istisnasız aileler çok önemli. Özellikle erkek annelerinin oğullarına aşırı düşkün olması sorun.
Oğullarının ilişki kurdukları kadınlarla rekabet yaratmamalılar. Erkekleri seçim yapmak zorunda bırakmamalılar.
Bazen o anaların uygun buldukları kadın tipleri, oğullarının en büyük kâbusu olabiliyor. Maalesef erkek anneleri kendi seçimlerini oğullarına dayatmaya çalışıyor, oysa o kadın o anneye uygun olabilir ama erkeğe uygun olmayabiliyor ve bu da onun en büyük mutsuzluğu oluyor.
Bu yüzden anneler erkek çocuklarına kendi beğendikleri veya kendi istedikleri bir kadını zorla kabul ettirmeye çalışmamalı. Ailelerin yaptığı en büyük yanlış işte burada, çünkü bu kadınla sen değil, oğlun yaşayacak.
Bir erkek size karşı saygılıysa, kazancını sizinle paylaşıyorsa, sizi anlayabiliyorsa en önemlisi kadın olduğunuzu size hissettirebiliyorsa ve eli ekmek tutuyorsa arada ne kadar yaş farkı olursa olsun, o gerçek bir erkektir ve her kadını mutlu edebilir.

Yazının Devamını Oku

Yazsam faydasız yazmasam yürek yarası

29 Ağustos 2023
Toplumun çoğunluğu hayvan hakları konusunda duyarsız, bazıları duyarsızlığın ötesinde hayvana, hayvan sevene, haklarını savunanlara düşman.

Hayvanlarla ilgili hiç mi güzel şeyler olmuyor diye merak edenleriniz olur belki de. Düşünüyorum, acaba gözümden kaçan bir güzellik oldu da ben mi atladım diye. Bulamıyorum...

Toplumun çoğunluğu hayvan hakları konusunda duyarsız, bazıları duyarsızlığın ötesinde hayvana düşman, hayvan sevene, haklarını savunanlara düşman. Canlarla ilgili yasalar, tüm zorlamalara, taleplerimize karşın istediğimizce değişikliğe uğramadı.

Var olanlar doğru düzgün uygulanmıyor. Yasa gereği sahipsiz canlara kol kanat germek zorunda olan yerel yönetimler, belediyeler, hayvanı başlarına bela gibi algılıyor, hizmet vermek yerine onları nasıl başımızdan defederiz formülünü arıyor.

Misal, Eskişehir’de tam donanımlı bir “hayvan hastanesi” yok. İki alt belediyenin mevcut rehabilite merkezleri sadece kısırlaştırma ağırlıklı.

Cihazları yetersiz. Bu bağlamda defalarca talebimiz oldu, en azından bir özel klinikle anlaşılsa, yetersiz kalınan noktada yine bu özel yerlerde canlara müdahale edilse ve elbette bunların faturası da ilgili belediyelerce ödense...

Ama işte sanki bu taleplerimiz  birer hayal.

Sesimizi yeterince duyuramıyor, baskımız etkili olmuyor sanırım. Oysa hayvanlar da birer can ve onların da biz insanlar gibi tedavi olmaya, kendilerine sunulan yaşamlarını en iyi şartlarda devam ettirmeye hakları var.

Yazımın başlığı “yazsam faydasız, yazmasam yürek yarası”.

Yazının Devamını Oku

Herkes ‘kurtuldun’ diyor ama ben dönsün istiyorum

22 Ağustos 2023
Sevgilim her kavgada çok kötü davranıyordu, sonra pişman olup geliyordu. Sonunda başka bir kıza gitti. Herkes ‘kurtuldun’ diyor. Ama hep düzelir diye düşünmüştüm. Geri döner mi?

Sevgili Güzin Abla, ben 25 yaşında, lisans mezunu, kariyer yapan bir genç kızım. Sorun şu ki 3 yıl önce bir ilişkimi bitirip iki ay sonra yeni bir ilişkiye başladım. Bu kişi benim liseden arkadaşımdı. Daha sonra görüştük ve benim ısrarımla sevgili olduk. Kafa yapılarımız, zihniyetimiz o kadar başkaydı ki...
Kendisi açıköğretim mezunu ve dış ticaretle uğraşıyor. Kötü bir ilişkiden çıktığım için başta bana çok iyi geldi. Git gide kendisine bağlandım, bana hediyeler alıyor, kendimi çok iyi hissettiriyordu...
Öte yandan kısıtlayıcıydı, alkolü kesinlikle yasaklamıştı, kıyafetlerime karışırdı ve son zamanlarda makyajıma dahi laf etmeye başlamıştı.
İlk bir yıl öyle kavga gürültü gitse de güzeldi, beni çok seviyordu ama bir gün sosyal medyadan sadece başka bir erkeğin fotoğrafı beğendim diye evime kuryeyle benim özelimle ilgili cinsellikle alakalı şeyler yolladı.
Babam görmedi ama annem bir hafta hasta yattı. O olaydan sonra daha çok bağlandım, anlamadığım bir şekilde, onu kaybetmiş gibi hissettim. İlgisi sevgisi olmadan yapamıyordum. Sonra yine barıştık.
Ama yine saygısızlık had safhadaydı, hiç hata kabul etmezdi, beni kırar döker, ağlatır üzer, 3-4 gün sonra kapıda biterdi. Kötü niyetli olmadığını, onu çileden çıkarttığımı söylerdi hep.
Bu süreç içinde arkadaşım dediği bir kızla ilgili sorun yaşadık, küsmüşlerdi. Meğer ilişkisi varmış. Daha sonra ailesiyle tanıştım, içlerine girdim. Her şey iyiydi, mutluydum ama yine çok kötü davranıyordu, sonra pişman olup geliyordu.

Yazının Devamını Oku

Erkekler boşanmayı aklından bile geçirmiyor

17 Ağustos 2023
İki erkekle tanıştım ve ikisi de evliydi. Eşlerinden boşanmadan ilişki yaşamak istiyorlar ve sırf egolarını tatmin etmek için bunu yapıyorlar.

Ben 28 yaşındayım ve bekarım. Başımdan geçen iki olayı anlatacağım...
Birincisi 10 ay önceydi. Çocuğu da olan evli bir adam benimle görüşmek istediğini söyledi. Tek takdir ettiğim tarafı evli olduğunu benden saklamamasıydı. Ancak benim aileden almış olduğum terbiye ve kültür, evli biriyle birlikte olmamı engelliyor ayrıca bana ters geliyor.
Belki o insana âşık olmadığım içindi... Görüşmedim fakat uzun zaman aradı, görüşmek istedi. Üstüne üstlük öyle ısrarcı oldu ki... Neyse bir şekilde beni aramamasını ve tekrar görüşmek istemediğimi yazdım.
Sonunda ondan kurtuldum. Ama eminim o insan hâlâ aynı davranışlarda bulunuyordur çevresindeki kadınlara.
İkinci olay da 2 ay önce başıma geldi. Bu sefer âşık oldum. Onun da bana âşık olduğunu biliyorum.
Küçük bir kızı var ve evliliği hâlâ devam ediyor. Bu kez gerçekten seviyorum ama o küçük kız için görüşmeme kararı aldım... İnsan önce olayı kendi beyninde çözmeli. Biraz cesaret gerekiyor. Kimse aşktan ölmez...
Biraz mantıklı düşününce zaman her şeyin ilacı oluyor.

Yazının Devamını Oku