Kültür sanat ve Eğlence sezonu açıldı

Haberin Devamı

Sonbahar-kış sezonunun gelmesiyle birlikte İstanbul’da yalnızca eğlence değil, kültür-sanat sezonu da açıldı. Yeme, içme ve eğlence tutkunları Nişantaşı, Bebek, Galata ve Karaköy’de açılan yeni adresleri keşfederken, sanatseverler de soluğu galeri ve sergilerde aldı.

Tarihi garda sergi
Türkiye Futbol Federasyonu Basın Sözcüsü Prof. Dr. Mete Düren’in eşi Psikiyatrist Dr. Rahşan Düren, sanatçı kimliğiyle de adından söz ettiriyor. Rahşan Düren’in mayıs ayından beri Tarihi Haydarpaşa Garı’nda açık olan “Sinestezi” adlı dev boyutlu enstalasyon sergisi, önceki gün sona erdi. Açılışta olduğu gibi kapanış gününde de ışık, ses ve mekanik hareketlerin kombine edildiği eserler sanatseverlerden büyük ilgi gördü.

Akademide 50 Yıl
1954’te öğrenci olarak girdiği Sanayi–i Nefise Mektebi Ali, bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden 2004’te profesör olarak emekli olan ressam Devrim Erbil, “Akademide 50 Yıl” adlı bir sergi açtı. Tophane–i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki serginin açılışını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız yaptı. Sanat yolculuğuna Halil Dikmen ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisi olarak başlayan Erbil, sergide çoğunluğu yağlı boya olmak üzere halı, pleksi, marküteri, seramik, vitray ve abanoz üzerine sedefle yaptığı eserleri beğeniye sunuyor.

Haberin Devamı

Sanata yatırım
Odeabank, sanata katkıda bulunmak ve Nispetiye Caddesi’ni İstanbul’un önemli sanat merkezlerinden biri haline getirmek amacıyla Etiler’deki şubesinin ikinci katında “O’Art” adıyla bir sanat platformu açmıştı. Birçok sanatçının eserlerini sergilediği O’Art, önceki gün de heykeltıraş ve ressam Cem Sağbil’in “İç Dökmek” sergisine ev sahipliği yapmaya başladı. Açılışını Odeabank Genel Müdürü Hüseyin Özkaya ve Sanat Yönetmeni Özlem Alıcı’nın yaptığı sergisi, 15 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.

Tepebaşı’nın yeni adresi
Tepebaşı’ndaki İKSV binasının terasında Saigon adlı yeni bir mekân açıldı. Esra Kaktüs Üstünkaya’nın oğlu Fabio Suarez’in açtığı Saigon’a önceki gün gittim. Buda heykelli dekorasyonunun yanı sıra Haliç manzarası ve lezzetli yemekleriyle Saigon, bu kışın en iddialı adreslerinden olacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Galata’da keyifli mola
Galata Kulesi’nin alt sokaklarında hizmete giren Nola İstanbul, daracık sokaklar içinde aniden karşınıza çıkan geniş bahçesiyle çölde vaha etkisi yaratıyor. 1200 yıl önce Cenevizliler tarafından inşa edilen surları ile Nola İstanbul, doğal dekorasyonuyla da görülmeye değer.

EĞLENMEK SANATTIR

Farklı alanlarda çalışırken girdikleri eğlence sektörüne 15 yılda üç mekan kazandıran Bülent Ilgaz ile Enis Yuda, markalaşma öykülerini anlattı.

* Mekanlarınızın oluşum süreçlerinden bahseder misiniz?
- Bülent Ilgaz: Eski dostuz. İkimiz de çocukluğumuzdan beri yurtiçinde ve yurtdışında gezmeyi, eğlenmeyi seviyoruz. Farklı sektörlerde çalışırken, inanç ve sabırla masanın bir tarafından diğer tarafına geçtik. İş bilincimiz ve evrensel hedeflerimiz birbiriyle hep örtüşmüştür. İkimiz de başarının istikrarlı olmaktan geldiğine inanıyoruz.
* Peki bu istikrarlı yükseliş nasıl başladı?
- Bülent Ilgaz: Aile şirketimiz olan uluslararası nakliye firmasının finansman bölümünde görev yaparken, kendi işimi kurmaya karar verdim. Babam İsviçre’de gastronomi okuduktan sonra Türkiye’ye gelip bizim şu anki işimizi bir süre yapmıştı. Fakat sonra aile işi olan nakliyeye döndü. Ben de babamın mirasını devralarak yeme-içme ve eğlence sektöründe ilerleme kararı aldım. 15 sene önce Yeşilköy Yelken’i alarak sektöre adım attım.
- Enis Yuda: Ben de okul sonrası kendi mekanımı işlettim. Daha sonra eğlence sektörüne yenilikler kazandırmak üzere Bülent’le beraber bu yola çıktık.
* Markalarınızın itici gücü Yeniköy Yelken Restoran oldu diyebilir miyiz?
- Bülent Ilgaz: Evet. Yelken’i Yeşilköy’den Yeniköy’e, Boğaz’a taşıdık. Ardından da Agency Bistro&Lounge markasını oluşturup İstanbul Levent ve Bodrum Yalıkavak Palmarina’da hizmet vermeye başladık.

KALİTEDE İSTİKRARLI OLMAK ÇOK ÖNEMLİ

* Mekanlarınızın özellikleri neler?

- Bülent Ilgaz: Yeniköy Yelken’de edindiğimiz 25 senelik tecrübenin akabinde akşamı bir parça daha uzatıp İstanbul eğlence hayatında yeni bir destinasyon yaratmak istedik. Levent İş Kuleleri’nin giriş katında Agency’yi açtık. Öğlen mönümüzle mavi ve beyaz yakalılara hizmet veriyoruz. Akşam “bar food” mönümüz devreye giriyor. Kış döneminde haftada üç gün canlı müzik sunmamızın yanı sıra özel davetler, kutlamalar ve iş organizasyonları için de sanat ve cemiyet hayatının tanınmış isimleri tarafından tercih ediliyoruz. Bodrum’da sezon boyunca her akşam canlı müziğimiz oluyor.
* Hem İstanbul hem de Bodrum’daki mekanınızda yer bulmak çok zor. Bu başarıyı neye bağlıyorsunuz?
- Bülent Ilgaz: Başarımızın sırrı öncelikle istikrar, işimizi sevmemiz ve bunu müşterilerimize hissettirmemiz. Kaliteli hizmet, kaliteli yemek ve kaliteli müzik sunuyoruz. Kalitede istikrarlı olmak çok önem verdiğimiz bir olgu. Doğru günlerde, doğru sanatçılarla, doğru müzik yapıyoruz. Bodrum şubemizde “bar food” mönü ve “erken yemek, erken canlı müzik” konseptimizle farklı bir frekans yakaladık. Levent’teki şubemizde ise geceler daha uzun. Aynı çizgide hizmet, lezzet ve çalışanlarının uzun soluklu olması, personelin müşteriyi tanıması ve doğru lokasyon ile algıda alışkanlık yaratmak da önemli. Doğru planlama, doğru kadro, doğru görev dağılımları ve iş disiplinine verdiğimiz önem, beraberinde başarıyı getiriyor.

YELKEN’İN BAŞKA ŞUBESİ OLMAYACAK

* Kış sezonu ne zaman açılacak? Program nasıl olacak?
- Bülent Ilgaz: Açılış 15 Ekim’de The Shot ile olacak. Çarşamba Boygar, perşembe The Shot, cuma Sibel Tüzün ve cumartesi Selen Servi.
* Yeniköy Yelken Restoran’da bu kış nasıl bir değişim göreceğiz?
- Bülent Ilgaz: İlk açıldığımızda hızlı hareket etmiştik. Mekanikte problemlerimiz vardı. Bu teknik aksaklıkları onarmak isterken, görsel olarak da yenilenme zamanının geldiğini gördük. Mutfağı büyütmek istedik, müzik sistemimizi değiştirdik, haliyle bütünsel bir yeniliğe gittik.
* Peki mönü...
- Bülent Ilgaz: Akdeniz mutfağı ile harmanladığımız bir mutfak... Bu bakımdan klasik balık mutfağının dışında kalıyor. Şeflerimizle sürekli yenilik peşindeyiz. Mönümüz mevsimsel olarak doğanın bize sunduğu sebze, meyve ve balık çeşitlerine göre şekilleniyor. Özel öğlen mönüsü hizmetimizin yanı sıra öğlen yemeğinde yüzde 15 indirim uyguluyoruz. Her sene olduğu gibi bu sene de sürpriz tatlar var.
* Şubeler açmaya devam edecek misiniz?
- Bülent Ilgaz: Yelken Restoran, 1989 senesinden beri tek şubeyle devam ediyor ve bundan mutluyuz. Sevdiğimiz Beyti Restoran, bizim için bu konuda örnektir. Biz de Yelken olarak tek kalmak istiyoruz. Aynı durum Agency için geçerli değil. Doğru lokasyonlarda, doğru zamanlarda yeni şubeler açabiliriz.

Haberin Devamı

EĞLENİNCE DEŞARJ OLURUZ

* Eğlence sektörünü nasıl buluyorsunuz?
- Bülent Ilgaz: Eğlence sektörü son 10 seneden beri çok sağlıklı ilerlemiyor. Ülkece yaşadığımız tatminsizliklerimiz var. Bunları kimi zaman suni eğlencelerle tedavi etmeye çalışıyoruz. Halbuki eğlenmek de sanattır. Kolektif bilincin iyiliğine hizmet etmelidir. İçten eğlendiğimizde yenileniriz, deşarj oluruz, tazeleniriz. Bu da etrafımıza yayılır.

MİLANO’YU 3,5 SAATTE GEZER AMA İSTANBUL’U 3 GÜNDE BİTİREMEZSİNİZ

* 2016 yılının trendleri neler olacak?
- Enis Yuda: Tüm Avrupa, İstanbul’u izliyor. Genç, dinamik bir nüfusumuz var. Milano’yu 3,5 saatte gezersiniz, İstanbul’u 3 günde bitiremezsiniz. Hak ettiğimiz yere elbette geleceğiz. Canlı müzik 2016’da da trend olmaya devam edecek.
* Eğlence sektöründe marka ve ambiyans nasıl yaratılır?
- Bülent Ilgaz: Bu bir boşluk doldurmaktır. Zamanın ne getirdiğiyle insanların neye ihtiyacı olduğuyla, dünya trendleri ve bunların adaptasyonlarıyla ilgilidir. Her yaşın bir eğlence tarzı var. Kimin ne istediğini dışarıdan güzel etüd edince doğru zaman, doğru mönü ve doğru lokasyon ile güzel yollar alınabilir. İkimiz eğlenmeyi de eğlendirmeyi de seviyor, biliyoruz. Eğlence sektöründe yarattığımız üç markanın da bizi layığıyla temsil ettiğine inanıyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları