Yolsuzluk masasını Kibar kurtardı

Davos’ta dün Türkiye’nin G-20 Başkanlığı nedeniyle iş dünyasının sesi olarak oluşturulan B-20 çalışma grupları toplandı.

Haberin Devamı

Türk iş insanlarının başkanı olduğu çalışma gruplarına İngiltere’deki işleri nedeniyle Murat Ülker katılamayınca ‘Yolsuzlukla Mücadele Çalışma Grubu’nun masası boş kaldı. Son dakika başka masada yer bulamayan Ali Kibar imdada yetişti.

Yolsuzluk masasını Kibar kurtardı


DAVOS dün tam anlamıyla Türk iş dünyasının çıkarmasına tanık oldu.
Türkiye’nin G-20 Başkanlığı nedeniyle iş dünyasının sesi olarak oluşturulan B-20 çalışma gruplarının toplantısı dün sabah İsviçre saatiyle 07.30 başladı.
Gün ağarmadan Kongre Merkezi’ne ulaşanlar arasında kimler vardı?
Ev sahibi sıfatıyla B-20 Türkiye Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu,

Yolsuzluk masasını Kibar kurtardı


Uluslararası İş Dünyası Danışma Konseyi Başkanı Muhtar Kent,
Küresel Ticaret Çalışma Grubu Başkanı Güler Sabancı,

Yolsuzluk masasını Kibar kurtardı

Altyapı Çalışma Grubu Başkanı Ferit Şahenk,
Kobilere Finansman Çalışma Grubu Başkanı Hüsnü Özyeğin,
İstihdam Çalışma Grubu Başkanı Ali Koç.


Yolsuzluk masasını Kibar kurtardı
İş dünyası liderlerinin yanı sıra B-20 toplantısına Başbakan Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB Bakanı Volkan Bozkır, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da katıldılar.
Şimdi bu toplantıyla ilgili önemli bir detaya geliyorum.
Muhtar Kent’in başkan olduğu Uluslararası İş Dünyası Danışma Konseyi dışında yukarıda saydığım dört çalışma grubunun yanı sıra beşinci bir çalışma grubu daha var: Yolsuzlukla Mücadele Çalışma Grubu.
Bu grubun başkanlığını ise Murat Ülker üstlenmiş durumda. Neticede Davos’taki B-20 toplantısında, uluslararası iş dünyası ve PwC, Deloitte gibi kurumların da katılımıyla her çalışma grubunun kendi masaları vardı. İngiltere’deki işleri nedeniyle Davos’a katılamayan Murat Ülker’in yokluğunda, çalışma grubunun temsil edilmediği tek masa “Yolsuzlukla Mücadele” masası oldu. Masaya tek Türk iş insanı ve siyasetçisi oturmadı diye kayda geçiyordum ki son dakikada başka masada yer bulmadığı için Ali Kibar geldi masaya oturdu.
Kibar“Yolsuzlukla Mücadele” grubuna dahil olmayan bir isim.
Yüce Divan’daki yolsuzluk oylamasına denk gelen günlerde Davos’taki “Yolsuzlukla Mücadele” masasının sahipsiz kalması bana ilginç geldi doğrusu.
Neticede bizden kimse olmayınca masada oturan OECD Genel Sekreteri Angel Gurria sözü alıyor.
Elinde OECD’nin “Yolsuzluk Raporu”yla konuşmaya başlayan Angel Gurria yolsuzluğun tüm değerlere aykırı olduğunu belirterek “fazla bürokrasinin yolsuzluğu beslediğini” söylüyor.
OECD Genel Sekreteri, yolsuzluğa “ombudsman” kurumunu getiren Kolombiya’nın yolsuzlukla mücadele iyi bir örnek oluşturduğu belirtiyor.

Haberin Devamı

Güler Sabancı’dan Cansen Başaran Symes yorumu

Haberin Devamı

TEMSİL ETTİĞİ ŞEY ÖNEMLİ


TÜSİAD’ın Genel Kurul’da yeni başkan Cansen Başaran Symes’ı seçtiği saatlerde Davos’ta Türk iş dünyasının önde gelen isimleriyle bir araya gelince tepkileri sordum.
Güler Sabancı “Gözden kaçan bir şey var. Cansen Başaran Symes sadece başarılı bir profesyonel, başarılı bir kadın değil. Türkiye’ye büyük bir sermaye getirmiş olan yabancı bir şirketin Allianz’in Yönetim Kurulu Başkanı. Bu çok önemli. Temsil ettiği şey önemli” diyor.
Cansen Başaran Symes’ın tecrübeli bir yönetici olduğuna da dikkat çeken Güler Sabancı TÜSİAD’ın yeni yönetim kurulunu “parlak” olarak tanımlıyor.
“TÜSİAD için yeni bir dönem başlıyor” diye ekliyor.
TÜSİAD Yönetim Kurulu’na seçilerek Koç ailesinden tam 4 yıl sonra yönetime giren Ali Koç da G-20 kapsamında kadınların ekonomide daha fazla temsilin konuşulduğu bir dönemde Cansen Başaran Symes’ın seçilmesinin memnuniyet verici olduğunu söylüyor.
Borusan CEO’su Agah Uğur’un tepkisi ise en samimi olanı:
“Sevinçle karşılıyorum. Kadının toplum içindeki yeri dünyanın geleceğini belirleyecek”.
Vodafone Grubu İcra Kurulu üyesi Serpil Timuray, TÜSİAD’ın başına bir kadın başkanın Türkiye’nin dünyada itibarını yükselteceği görüşünde.
Gerçekten baktığınızda TÜSİAD’in son 5 başkanından üçü kadın. Bu dünyanın hiç bir iş dünyası kurumunda olmayan değerli bir şey.
Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Ümit Boyner dönemlerinde Fransa ve İtalya’da TÜSİAD’ın kardeş kuruluşlarının başında da kadın vardı.
Şimdi her ikisinde de yok.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN B-20’YE GETİRDİĞİ YENİLİKLER


Yolsuzluk masasını Kibar kurtardı


DAVOS’taki B-20 toplantısında küresel anlamda iş dünyasını ve kurumları bir araya getiren TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile sohbette Türkiye’nin B-20’ye getirmiş olduğu yenilikleri konuştuk. B-20 Türkiye Başkanı olarak iki önemli noktaya değiniyor.
Birincisi kıtalararası ve bölgesel istişare toplantıları. Hisarcıklıoğlu “Uzakdoğu, Latin Amerikan, Afrika, Ortadoğu, Avrasya’da o bölgelerin iş dünyasını kapsayacak şekilde danışma toplantıları düzenleyeceğiz. Bu şekilde G-20 dışındaki ülkelerin de sesini küresel platforma taşıyacağız” diyor. İkinci önemli farklılık şu:
Türkiye Antalya’da yapacağı liderler toplantısında iş dünyasıyla liderleri buluşturacak. Avustralya, Rusya’nın G-20 dönemlerinde uygulanmamış olan bu buluşmanın organizasyonunu Uluslararası İş Dünyası Danışma Konseyi Başkanı sıfatıyla Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent yapacak.
Kent, her ülkeden hükümete ulaşabilecek iki kişi belirleyecek ve böylece Antalya’ya 45 ila 50 kişilik uluslararası iş insanı grubu gelecek ve direkt liderlerle görüşecek.

Yazarın Tüm Yazıları