Yapabilirsin, halterci de olursun, girişimci de

MART ayına girer girmez başlayan 8 Mart Kadın Günü etkinliklerinin ilki, TÜSİAD Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı ve Suteks Yönetim Kurulu Başkanı Nur Ger’den geldi.

Haberin Devamı

Önceki gece aynı zamanda BM Kadının Güçlenmesi İlkeleri’nin iş dünyası raportörü olan (2016-2018) Nur Ger’in sponsor olduğu “Yapabilirsin” belgesini izledik. TÜSİAD eski kadın başkanları Arzuhan Doğan Yalçındağ, Cansen Başaran Symes, TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, KAGİDER Başkanı Sanem Oktar gibi isimlerin de katıldığı belgesel gazeteci Tuluhan Tekelioğlu tarafından çekilmiş. Tekeoğlu’nun kendi ağızlarından hikâyelerine yer verdiği 9 kadının kimilerini tanıyoruz, kimilerini yeni tanıdık.

Hikâyelerini dinlerken hem kahkahalarla güldük, hem gözlerimiz doldu.

2016 Paralimpik oyunlarda dünya rekoru kıran yürüme engelli halterci Nazmiye Muratlı’yı medyadan biliyoruz elbet. Ancak Londra 2012 Paralimpik Olimpiyatları’nda yine dünya rekoru kıran Nazmiye Muratlı bunu nasıl başarmış?

Haberin Devamı

“Kendimi hiçbir zaman engelli olarak görmedim. Annem, babam da görmedi. Her şeyi başarabileceğime inandılar, bana güvendiler” diyor Muratlı. Zeytin toplayarak geçimini sağlayan İzmir, Çeşme’deki Germiyan Köyü’nün “grafitti sanatçısı” Nuran Erdem. “Çocukluğumdan beri resim yapmayı seviyorum. Evlerin duvarlarını, sandalyeleri her şeyi boyuyorum. Çeşme’nin tüm köyleri haritada vardı, bizimki yoktu. Artık haritaya yerleştirdiğimize inanıyorum” diyor Erdem.

TÜRKİYE’Yİ BOYAYACAK

“Özgürlük mühim, bu yüzden evlenmedim” diyen bir çiftçi kadın. Köyünden sonra tüm Türkiye’yi boyacakmış. “Gökyüzünü boyarım her sabah” diyen Orhan Veli gibi.

Yine çiftçi, tiyatro yazarı ve yönetmen Ümmiye Koçak. İlkokulu mezunu Mersin, Arslanköy’de “Kadınlar Tiyatro Grubu”nu kurmuş.

Tarlada çalışarak biriktirdiği para ile kadına karşı şiddeti anlatan ve New York Avrasya Film Festivali’nden ödül ile dönen “Yün Bebek” filmini yazarak yönetmiş. “İnsanı insanla anlatmanın yolunu buldum” diyor gülerek.

Kars’ta altın bileziklerini satarak “Kaz Evi”ni açan, kadınları kaz yetiştiriciliğe teşvik eden Nuran Özyılmaz. “Sürdürülebilir Kars Kazı” Projesi Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Özyılmaz, kendi kızlarına da lokantacılık mesleğini kazandırmış.

Haberin Devamı

Oğlunun bağışıklık sistemine çare ararken girişimci olan gıda mühendisi Aslı Elif Tanuğur, “Arının ürettiği propolis oğluma çare oldu. Ölümden döndü çocuğum. Yurtdışından gelen bu maddeyi burada üretmenin yolunu buldum” diyor. Tunceli’de 9 çocuklu bir ailenin büyük kızı olarak dünyaya gelen ve tüm kardeşlerini hemşirelik yaparak okutmayı başaran, kadın hakları savunucusu avukat Altın Mimir.

Türkiye’nin ilk kadın F16 pilotu Berna Şen Özmen. Adıyaman’ın yoksul bir köyünde öğrencilerine bardakla müzik yaptıran müzik öğretmeni Ece Apaydın, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun kurucusu doktor Gülsüm Kav.

Bu şahane kadınların mesajı, “Yapabilirsin, kimse yapmazsa sen yapabilirsin”. 8 Mart’ta bundan güzel bir mesaj olabilir mi kadınlara?

Haberin Devamı

ÇİĞDEM KAĞITÇIBAŞI’NI KAYBETTİK

BU ülkede kadınların geleceğine dair umut saçan belgesel sevincine ne yazık ki dün gelen kötü bir haber gölge düşürdü.

Kadın araştırmalarının ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin Türkiye’deki önemli isimlerinden biri Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı’yı kaybettik.

Koç Üniversitesi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Unesco Kürsüsü’nün sahibi olan Prof. Kağıtçıbaşı, yeni oluşturulan “İnsan Gelişimi Araştırma” ödülünün arkasındaki isimdi.

Geçtiğimiz mayıs ayında Unesco Direktörü İrina Bokova’nın Sofya’da düzenlediği “Küresel Kadın Liderler Forumu”na Prof. Kağıtçıbaşı ile birlikte katılmıştık.

Yazarın Tüm Yazıları