TÜSİAD: Çocuk istismarını mazur görme anlayışı terk edilmelidir

TÜRKONFED’in İzmir’de düzenlediği 20’nci Girişim ve İş Zirvesi’ne TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes’in konuşması damga vurdu. Cansen Başaran Symes, “TÜSİAD olarak çocuklara cinsel istismarı mazur görme anlayışının terk edilmesi gerektiğini ifade ettik” dedi.

Haberin Devamı

 

TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) 20’nci Girişim ve İş Zirvesi için İzmir’deyiz.

 

Zirve nedeniyle İzmir, Güneydoğulu iş insanları dahil ülkenin dört yanından gelen iş insanlarının buluşma yeri olmuş.

 

Zirvenin konuşmacıları arasında olan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes söze, Türkiye’nin gündemine oturan, büyük tepki çeken cinsel istismar faillerinin mağdurlarla evlendirilmesi düzenlemesine girerek başlıyor.

 

TÜSİAD: Çocuk istismarını  mazur görme anlayışı terk edilmelidir
Cansen Başaran Symes

 

Haberin Devamı

“TÜSİAD olarak çocuklara cinsel istismarı mazur görme anlayışının terk edilmesini gerektiğini ifade ettik” diyen Başaran Symes, şöyle devam ediyor:

 

“Getirilme niyeti ne olursa olsun söz konusu düzenlemenin hukuken ve toplumsal yansıması bakımından yaratacağı tüm sakıncalar etraflıca tartışılmalıdır.”

 

Türkiye’nin yarası olan erken evlilikleri, çocuk gelinler meselesi böyle sarılamaz” diye ekliyor.

 

Ülkemizde kadın erkek eşitsizliğinin erken yaşlarda başladığına dikkat çekiyor.

 

Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu’nun Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda en gerilerde yer alırken bu hep akılda tutmamız gereken bir nokta.

 

FAZLASIYLA ENDİŞE DUYUYORUZ

 

TÜSİAD Başkanı’nın dikkat çektiği gibi, bir yanda sofistike robotlar, Mars’ta koloni kurmayı konuşurken, diğer yanda birbirimizin rengi, inancı, ulusu, cinsiyeti gibi konularda birbirimizi yiyoruz.

 

Haberin Devamı

Bu düzensizlik çağında, yeni bir Soğuk Savaş dönemi söylentileri arasında Türkiye nasıl bir yol izleyecek?

 

TÜSİAD Başkanı bugünkü karamsar tabloyu çizerken aslında bunun ipuçlarını da veriyor.

 

“Türkiye ekonomisi öngörülebilirliğin azaldığı, güven ve güvenlikte olağanüstü sıkıntıların yaşandığı bir süreçten geçiyor. Veriler ekonomik büyümenin ciddi boyutlarda yavaşladığını, işsizliğin uzun zamandır hiç olmadığı kadar yükseldiğini gösteriyor. Son iki haftadır hızlı bir şekilde yükselen döviz kurunun, enflasyon beklentileri ve dolayısıyla uzun vadeli faizler üzerinde yaratacağı olumsuz etkilerden, fazlasıyla endişe duyuyoruz” diyor.

 

“AB ilişkilerin kopma noktasına gelmesi bizi kaygılandırıyor” diye konuşuyor.

 

Haberin Devamı

Bu kaygıyı TÜRKFONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu da, gala gecesinin konuşmacısı Hamdi Akın da dile getiriyor.

 

Her üçü de üstüne basa basa “AB rotasını kaybetmemeliyiz” diyor.

 

Cansen Başaran Symes son olarak “Bu zor değişim dönemlerinden geçerken iktisadi kurumlar, demokratik hak ve özgürlükler, rekabet gücümüzü, uluslararası işbirlikleri gibi alanlarda kazanımlarımızı kaybetmemek gerekir” diyor. 

 

AKIN: YÜKSEK SESLE KONUŞMAK KARNIMIZDAN KONUŞMAKTAN İYİDİR

 

TÜRKONFED’in gala yemeğinin konuşmacısı olan Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’ın verdiği mesajlar anlamlı. Avrupa ile ilişkilerine değinen Akın, “Birkaç yıl önce ilişkilerin bu duruma geleceğini kim tahmin edebilirdi. Avrupa en büyük iş ortağımız. Böyle kavgalı devam etmek mümkün mü” sorusunu soruyor. 2004-2007 arası Türkiye’ye rekor sayıda doğrudan yabancı yatırım ve ciddi para girişi olduğuna dikkat çeken Akın, 2009’a kadar 8 milyar dolarlık özelleştirmeye imza atıldığını hatırlatıyor.

 

Haberin Devamı

2010’dan sonra tablonun değiştiğini söyleyen Akın,“Dünya kötüyken biz iyiydik. Şimdi Türkiye kötü dünya iyi. Dünyanın iyi olması yararımıza ama önümüzü göremiyoruz. 2017 daha iyi olacak mı sorusuna cevap bulamıyorum” diyor.

 

İzmirlilerin iktidara karşı seslerini yükseltmelerine değinerek “Sizin yüksek sesle konuşmanız başkalarının karınlarından konuşmalarından iyidir” diyor. 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları