Türkiye’ye yatırım için büyük heves var

Başbakan Davutoğlu “Finans sektörünün dünyadaki en büyük payına sahip IBC gibi şirketlerin yanı sıra Mitsubishi gibi Türkiye’ye yatırım yapan dev şirketlerle görüştük.

Haberin Devamı

Son dönemde ilan ettiğimiz sektörel dönüşüm programlarından ve yapısal reformlardan memnuniyetlerini belirttiler” dedi.

 

BAŞBAKAN Davutoğlu’nun Davos’taki programı oldukça yoğun.

 

Önceki gün Kongre Merkezi’nde Suriyeli mültecilerin tartışıldığı oturuma yabancı yatırımcılarla görüşmeleri nedeniyle katılamayan Davutoğlu dün öğle saatlerinde Davos ahalisine yönelik “Türkiye’nin Global Rolü” konuşmasını yaptı.

Türkiye’ye yatırım için büyük heves var


Daha sonra basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu yabancı yatırımcılarla dün ve önceki gün peş peşe görüşmeler yaptığını belirterek “Üç ayaklı bir seyahat için yurt dışındayız. Londra ayağını tamamladık. Başbakan Cameron ile görüşüp çok sayıda yatırımcıyla reformlarımız konusunda alışveriş yaptık. Şimdi Davos’tayız.

Haberin Devamı

Daha sonra Almanya’ya geçeceğiz” diye konuştu.


Davos’taki temasları sırasında bir araya geldiği yabancı yatırımcılara değinen Davutoğlu “Finans sektörünün dünyadaki en büyük payına sahip İBC gibi şirketlerin yanı sıra Mitsubishi gibi Türkiye’ye yatırım yapan, dünyanın sanayi alanındaki dev şirketleriyle görüştük.

Bu yatırımcıların Türkiye’ye yatırım yapma hevesleri büyük.

Son dönemde ilan ettiğimiz sektörel dönüşüm programlarından ve yapısal reformlardan memnuniyetlerini belirttiler” dedi.

Türkiye’ye yatırım için büyük heves var


Cüneyt Zapsu’nun onuruna Rixos Oteli’nde düzenlediği yemek davetine aşırı bir ilgi olduğunu da belirten Davutoğlu “120, 130 kişilik kontenjan için 600’e yakın talep olmuş.


Demek ki Türkiye’ye büyük ilgi var” dedi.


Davutoğlu’na göre, milyarlarca dolarlık yatırımın Türkiye’ye gelmesi için halen son derece uygun bir zemin var.


Çevre ekonomilerdeki çalkantılara dikkat çeken Başbakan “Baktığınızda Afrika’dan Avrasya’ya Türkiye dünyanın en büyük üretim üslerinden biri ve iyi yetişmiş insan kaynağımız da yatırımcılara cazip geliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı


Önceki gece Doğuş Grubu’nun Göbeklitepe etkinliğine de katılan Başbakan Davutoğlu Davos’taki ikili temasları sırasında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Azerbaycan İlham Aliyev, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, BM Genel sekreteri Ban ki Moon, Fransa Başbakanı Manuel Valls, Kazakistan Başbakanı Kerim Masimov ile biraraya geldi.


Bu arada Davutoğlu Kıbrıs sorununa da değinerek, KKTC Başkanı Akıncı ile Kıbrıs liderinin Davos’ta aynı platformda eşit düzeyde buluştuklarına dikkat çekti.


Akıncı’nın ilk kez Davos’ta temsil edildiğini belirten Davutoğlu “Kıbrıs görüşmeleri olumlu yönde seyrediyor.Ban Ki-Moon ile yaptığım görüşmede Kıbrıs konusunda yavaş yavaş garantör devletlerin de sürece katıldığı bir sürece geçmemiz gerektiğini kendisine aktardım” dedi.

 

Haberin Devamı


10 milyar dolarla sınıfı geçebilirsiniz

 

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, milyarlarca dolarlık yatırımın Türkiye’ye gelebilmesi için son derece uygun bir zemin olduğunu belirterek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu, görüşmelerin bazı güzel tevafuklara da sahne olduğunu dile getirdi. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işletmesini alan Hazana’nın CEO’su’nun Malezya’dan öğrencisi çıktığını ifade eden Davutoğlu, sözlerine şöyle konuştu:


“Biraz hatıraları paylaştıktan sonra Türkiye’ye en az 10 milyar dolar yatırım yapmadıkça sınıfı geçemeyeceğini kendisine latifeyle karışık söyledim.

Arkadaşlardan da bunları not almalarını istedim. Türkiye’nin lojistik üs olması hasebiyle büyük bir yatırım alanı oluşturduğunda herkes müttefik.

Haberin Devamı

Yatırımcılara, ‘Siz benim yerimde olsaydınız kendinizle ilgili hangi kolaylaştırmaları yapardınız’ diye sordum.

Ayrıca da ‘Şu ana kadar şu kadar yatırım yapmışsınız ama şimdi beklentimiz bu yatırım’ diye karşılıklı taahhütleşmeler oldu. Yükselen ekonomilerde kalkınma yüzde 1.8 iken Türkiye’de yüzde 4. Türkiye bu nedenle bile başına bir cazibe merkezi oluşturuyor.”

 

Türkiye’ye yatırım için büyük heves var


Göbeklitepe’ye 15 milyon dolar

 

DOĞUŞ Grubu’nun Davos’taki Göbeklitepe dünya lansmanı sırasında CEO Hüsnü Akhan müjdeyi veriyor.

Doğuş ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan 20 yıllık anlaşmaya göre, Doğuş Göbeklitepe için 15 milyon dolar verecek. “Şahenk İnisiyatifi” anlaşması kapsamında neler olduğunu Akhan anlatıyor:

Haberin Devamı


20 yıl süresince arkeolojik kazılara destek


Dünya standartlarında ziyaretçi merkezi yapılacak.


Göbeklitepe’nin dünya çapında bir marka haline gelmesi için global bir tanıtım başlatılacak.


itekim Davos’tan başlayan tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Belvedere Oteli’nin hemen yanı başındaki Göbeklitepe’yi simgeleyen buz heykelleri ve karlı sokaklardan geçen otobüslerin üzerindeki dev afişleri gördük.


Davos’taki yabancı dostlarımın ilk kez duydukları Göbeklitepe’nin Dünya Ekonomik Forumu sırasında tanıtımı 12 bin yıllık bir tarihi olan bu arkeolojik buluntular için gerçekten büyük bir fırsat.

Yazarın Tüm Yazıları