Perili Köşk’te mini bir Asım Kocabıyık Müzesi

HAFTA sonları Borusan Contemporary müzesi olarak gezebildiğimiz, Borusan Holding’in merkezi Perili Köşk’te “Asım Kocabıyık:88&Sonsuzluk” Anı Odası açıldı.

Haberin Devamı

Perili Köşk’te mini bir Asım Kocabıyık Müzesi

Mini bir müze de diyebileceğimiz Anı Odası’nın küratörü Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Dr. Zafer Toprak.
Türk sanayisi ve iş hayatının ilk kuşak öncü ismiyle 2 yıl çalışarak “Cumhuriyet’in Başarı Öyküsü: Asım Kocabıyık” kitabını kaleme almış olan Profesör Toprak, Anı Odası’ndaki dijital sergi için kitabı kaynak almış.
Kocabıyık’ın 1924 yılında Afyon’da Tazlar köyünde başlayan 88 yıllık yaşamını öyküsünü 7 ekrandan oluşan 5 metrelik bir videowall sisteminde izlemek mümkün.
10’ar yıllık dönemler halinde aile, iş ve ülke eksenlerinde düzenlenen videowall Türkiye’nin en büyük dokunmatik ekranı.
Birçok kişi aynı anda interaktif olarak kullanabildiği için oldukça eğlenceli aynı zamanda.
Profesör Zafer Toprak’a göre, sergi Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve siyasi gelişmeleri takip etmek için iyi bir yol haritası.
Türkiye’nin nereden nereye geldiğini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Perili Köşk’te mini bir Asım Kocabıyık Müzesi


Anadolu’nun yokluklar içersindeki küçük bir köyünde dünyaya gelmiş, çocukluğunu “ayağında ayakkabısı” olmadan geçirmiş olan Asım Kocabıyık, günün birinde Türkiye’nin önde gelen sanayi gruplarından biri olan Borusan’ı kurmayı başarıyor.
Toprak’a göre Kocabıyık’ın yaşam öyküsü Cumhuriyet ile örtüşüyor.
“Dünyada çok az ülke bu denli kısa bir zaman diliminde toplumsal ve kültürel bağlamda Türkiye’de izlenen ölçekte bir dönüşüm geçirir” diyor Toprak.
Söyledikleri bugünkü Osmanlıca, Türkçe, felsefe ve benzer tartışmalara güzel bir cevap.
Kocabıyık’ın ölümünün ikinci yıldönümünde önceki gece açılan Anı Odası’nı Zafer Toprak ile birlikte gezdik.
Toprak’a göre duayen sanayicinin en önemli özelliklerinden biri çok kitap okuması.
“Şevket Pamuk’un Türkiye’nin 200 Yıllık İktisadi Tarihi dahil sayısız iktisat kitabı okumuştu” diyor.
Doğduğunda köy çobanının kavalıyla müziğe aşina olan Asım Kocabıyık yaşamını yitirdiği yıl İstanbul Müzik Festivali’nin açılış konserinde Borusan Filarmoni Orkestrası’nın Beethoven’ın 9. Senfonisi’ni dinlemişti.
Perili Köşk’teki Asım Kocabıyık Anı Odasını mutlaka gezin.
Dolu dolu yaşanmış olağanüstü bir yaşam hikâyesinin yanı sıra Türkiye’nin ne kadar dinamik bir yapıya sahip olduğu göreceksiniz.

Yazarın Tüm Yazıları