Küresel denizci

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, 1802 yılından bu yana Fransız hükümeti tarafından verilen en üst düzey nişan olan ‘Legion D’Honneur’e layık görüldü.

Haberin Devamı

İstanbul’da Fransız Sarayı’nda düzenlenen törende Koç’a nişanı veren Fransız Büyükelçi Laurent Bili, “İzninizle teknenize dünya denizlerini fetheden sizin için yeni bir sözcük üretiyorum ‘globesailor’ (küresel denizci) “ diye konuştu.

Küresel denizci

FRANSA’nın en prestijli devlet nişanı ‘Legion d’Honneur’ü alan Türkiye’nin iş ve sanat dünyasının önde gelen isimleri arasına Rahmi Koç da katıldı. Fransız Sarayı’nda daha önce Güler Sabancı, Oya Eczacıbaşı, Bülent Eczacıbaşı, Ümit Boyner, Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, Ara Güler gibi isimlere verilen “Legion d’Honneur” törenlerinin pek çoğunu izleme fırsatımı bulduğum için rahatlıkla söyleyebilirim. Bu nişanın en üst seviyesi olan “Officier dans l’Ordre national de la Legion d’Honneur”ü alan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç hiç kuşku yok Fransız Sarayı’nda fark attı. Şöyle ki: Ayakta izlenen diğer törenlerin aksine Rahmi Koç’un nişan töreni için sarayın büyük salonunda davetliler için özel bir oturma düzeni yapıldı. Davetlilere ise Fransız Sarayı’nın mutfağından değil Divan’dan ikramlar sunuldu. İş dünyasının önde gelen isimlerinin yanı sıra Semahat Arsel, Mustafa Koç, Ali Koç ve Koç Grubu’nun üst düzey yöneticilerinin izlediği törene Patrik Bartholomeos da katıldı.

Haberin Devamı


FRANSA KOÇ’U BEKLİYOR


Ankara’da dördüncü yılını tamamlamakta olan Fransız Büyükelçi Laurent Bili bizzat türkçeye tercüme ettiği konuşmasına başlarken Koç Ailesi’nin Türkiye’nin sadece sanayi kalkınmasıyla değil ülkenin düşüncel ve kültürel hayatıyla anıldığını söylüyor. “Oğlumdan biliyorum gençler öncelikle Koç Üniversitesi’ni düşünüyor” diyen Büyükelçi Bili, Amerikan Hastanesi, Haliç kıyısındaki Rahmi Koç Müzesi gibi kurumlara değiniyor. “Fransa kolları açık Koç Holding’i bekliyor” demeyi de ihmal etmiyor.
Rahmi Koç’un teknesiyle dünya denizlerini fethetmeye çıktığını da hatırlatan Büyükelçi Bili “izninizle sizin için yeni bir sözcük üretiyorum “globesailor” yani “küresel denizci” diyor.
Büyükelçi Bili’nin ‘çok seyahat eden’ anlamında İngilizce ‘globetrotter’dan esinlenerek ürettiği ‘globesailor’ belli ki Rahmi Koç’un çok hoşuna gidiyor. Konuşmasına “Bugün hayatımdaki müstesna akşamlardan birini yaşıyorum. Benden sonra çocuklarımın ve torunlarımın iftihar edeceği bu ödülü müzemde onurla teşhir edeceğim” diye başlıyor.

Haberin Devamı

Küresel denizci


AB’YE GÖZ KIRPSIN


Fransa ile Türkiye’nin tarihteki yakın ilişkilerine değinen Rahmi Koç, “Fransız dili dışişleri örgütümüzde, Pera’daki kültürel hayatta, tıp ve mühendislik alanlarında öncümüz oldu. O kadar ki 1970’lere kadar Türkiye’nin diplomatik lisanı Fransızca idi” diyor. Fransa’da Paris ve Cote d’Azur’den ziyade Provence bölgesini sevdiğini söylüyor. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerle ilgili ticaret hacminin 12 milyar Euro olduğuna dikkat çeken Koç “Gönül arzu eder ki bu işbirliği ve karşılıklı yatırımlar daha da büyüsün” diye konuşuyor. Konuşmasını ise “Türkiye ile ilişkiler daha da sıklaşsın ve Fransa Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne entegre olmasına göz kırpsın” sözleriyle bitiriyor.

Haberin Devamı


Rahmi Koç’un diğer ödülleri


KOÇ Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Fransa tarafından Napoleon Bonaparte döneminden itibaren tüm dünyada üstün başarılı kişileri ödüllendirmek amacıyla verilen söz konusu nişanın yanı sıra 1997 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile onurlandırılmıştı. Rahmi Koç, bugüne kadar Almanya Büyük Hizmet Nişanı, İtalya Cumhuriyeti Yüksek Liyakat Nişanı, Avusturya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Büyük Hizmet Nişanı, Britanya İmparatorluğu Mükemmel Önderlik (Onursal) Nişanı, Hadrian Ödülü, Carnegie Hayırseverlik Madalyası, BNP Paribas Hayırseverlik ve Yaşam Boyu Sorumlu İş İnsanı Ödülü’nü aldı.

Yazarın Tüm Yazıları