Kore borsasına ‘ZİNA’ dopingi

Güney Kore’de 1953’ten bu yana zinayı suç olarak kabul eden yasa kaldırılınca Seul Borsa’sında büyük patlama yaşandı. Dünyanın bir numaralı prezervatif üretici Unidus ve doğum kontrol hapı üreticisi Hyundai Pharmaceutical’ın hisseleri yasa sonrası yüzde 10’un üzerinde değer kazandı.

Haberin Devamı

GÜNEY Kore’yi nasıl bilirsiniz? Kişi başı düşen milli geliriyle (33 bin dolar), yükselişteki markalarıyla ( Brandirectory’ye göre dünyanın en iyi 500 markadan 12’sine sahip) ekonomik bir dev.

Dünyanın en büyük 6’ıncı ihracatçısı, 7’inci ithalatçısı. Ar-Ge yatırımlarında yine rekortmen. Türkiye’de eğitim denince hemen akla Güney Kore modeli gelir.

Yoksulluktan uzun vadeli bir eğitim programıyla çıkması bizde “eğitim şart” diyenlerin asla dilinden düşmez. Yüksek öğrenime kayıt yaptıranların en yüksek oranı bu ülkede. Kısaca Güney Kore eşittir mucize.

Kore borsasına ‘ZİNA’ dopingi

Haberin Devamı

MADALYONUN DİĞER YÜZÜ

Tabii ki bu madalyonun bir de arka yüzü var. Örneğin OECD’ye göre, çalışma ortamı kadınlar için aynen Japonya ve Türkiye’de olduğu gibi çok kötü. Devlet Başkanı bir kadın olmasına rağmen durum böyle. Mucizenin bir ayak bağı da yürürlükteki bazı yasalar.

Ancak 50 yılda hızla modernleşen Güney Kore bunları da değiştirmenin yolunu buluyor.

Geçtiğimiz günlerde Güney Kore Anayasa Mahkemesi 1953 yılından beri yürürlükte olan, zinayı suç olarak kabul eden yasayı değiştirmiş. Ülkede uzun zamandan beri eleştirilen ve zina yapanlara iki yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören yasa nedeniyle şimdiye kadar 100 bin kişi hüküm giymiş.

LE MONDE’DA MANŞET

Şimdiye kadar yapılan sayısız başvurunun neticesinde, vaktinde finansal özgürlükleri olmayan Güney Koreli kadınları korumak için yürürlüğe giren yasanın kaldırılmasını Anayasa Mahkemesi nihayet kabul etmiş.

Haberin Devamı

Yasayı kaldıran hâkimlerin gerekçelerini şöyle belirtmişler: “Söz konusu yasa kişilerin özel hayatlarını koruma ve seks partnerlerini seçme haklarını ihlal ediyordu”.

Zina yasası kalkınca Seul Borsa’sı şaha kalkmış. Borsa ile zina arasında nasıl bir ilişki olabilir diye merak edebilirsiniz. Mesele şu: Zina yasak olmaktan çıkınca, dünyanın bir numaralı prezervatif üreticisi Unidus’un (Long Love, Fantasia, Real Touch bir markaları var) hisseleri yüzde 15 oranında artıyor.

Doğum kontrol hapı üreten Hyundai Pharmaceutical’in hisseleri yüzde 9,7 oranında değer kazanıyor. Zina yasasının kaldırılmasına borsanın verdiği reaksiyon “günün hikayesi” olarak Fransız Le Monde Gazetesi’nin birinci sayfasındaydı.

Yazarın Tüm Yazıları