Kadınları siyasiler değil B-Fit modeli güçlendirir

DÜNYA Ekonomik Forumu’nun Cinsiyet Uçurumu Raporunu yayınlandığı ilk günden beri izlemiş biriyseniz her raporda Türkiye’nin daha geriye düştüğünü görmek tabii ki hevesinizi kırar.

Haberin Devamı

Nitekim bu yıl Türkiye’yi 145 ülke arasında 130. sıraya yerleştiren DEF raporunu ilk kez gözden kaçırmışım.2015 Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda Ekonomik Katılım ve Fırsatlar bölümünde yerimiz 131.sırada.Raporun utanç verici verileri karşısında siyasilerin “kadını güçlendirmek” sözleri havada kalırken, alanda kadınlarla yapılan işler “altın değerinde”.İşte böyle “altın değerinde” bir işe imza atan B-Fit 10. yılını kutluyor.Hem kadın girişimciliği destekleyen, hem kadınlara spor ve sosyalleşme imkânı tanıyan B-Fit modeli tam 10 yıldır tıkır tıkır işliyor.Sadece kadınların işlettiği franchise usulüyle İstanbul’dan Şırnak’a 50 şehirde, sayıları 200’e ulaşan “Spor ve Yaşam Merkezleri” B-Fit’ler, 450 kadın antrenör ile bugüne kadar 370 bin kadına dokunmuş.B-Fit’in kurucusu Bedriye Hülya son yılların gözde trendi “sosyal girişimci” sıfatına en fazla yakışan isim.2009 yılında “Endeavor Girişimcisi”, 2013 yılında ise DEF’in “sosyal girişimcisi” seçilmiş.2012 yılından beri dünyanın en büyük sosyal girişimci ağı Ashoka üyesi.

Haberin Devamı



JP MORGAN’DAN KADINLAR İÇİN FON


Bu bağlantılar Bedriye Hülya’nın vizyonunu iyi besliyor, yaratıcılığını arttırıyor.Öyle ki her sohbetimizde değişik bir projeyle karşımızda.En son kadınların güçlenmesi için özel programı olan JP Morgan’dan kazandığı 100 bin dolarlık bir fonla kadınlara girişimcilik eğitimi vermek, yönlendirmek, kadın KOBİ’lere mentorluk yapmak için kolları sıvamış durumda.Doktora sınavına hazırlanan Bedriye Hülya için bilimsellik olmazsa olmaz.10. yılında hazırlanan “Sosyal Etki” Raporu B-Fit’in kadınlara nasıl bir değer kattığını ölçmüş.Rapora göre, B-Fit üyelerinin yüzde 70’i daha fazla sosyal faaliyete katıldığını belirtmiş.Yüzde 63’ü toplumsal sorunlara duyarlılığının arttığını söylemiş.Rapor kadınlarda özsaygının arttığını, önyargıların kırıldığını da ortaya koymuş.Şimdi gelelim işin eğlenceli kısmına.



AİLE BOYU MİSYON


10. yılında çeşitli şehirlerde etkinlikler düzenleyen B-Fit’in en renkli etkinliği ilk kurulduğu İzmir’deydi.Bedriye Hülya’nın eşliğinde bir kadın gazeteci grubuyla Alsancak’ta Dominik Caddesi’ndeki etkinlikteydik.İzmir B-Fit’deki genç antrenörlerin düzenledikleri organizasyon müzik ve dansla tam bir şenlik kıvamındaydı.Bedriye Hülya’ya “10 yılda ulaştığınız kadınlara neler kattınız” diye sordum.“Kadınlara ses verdik, özgürleştirdik, farkındalığını arttırdık. İzmirli kadının farkını, tavrını B-Fit’lere giydirdik” diye cevap verdi.İstanbullu olarak alındım mı?Tabii ki hayır.İzmir’in de, İzmirli’nin de havası ayrı. Bu arada Bedriye Hülya’nın B-Fit’lerde en büyük desteği en az kendisini kadar kabına sığamayan kız kardeşi Aslı Olgun.Eğitimci olan Aslı Olgun Seferihisar, Sığacık’ta Kadın Meslek Eğitim Derneği’ni (Kamesder) kurmuş.Dernekte kadınlara aşçılık, marangozluk eğitiminin yanı sıra aile eğitimi de veriliyor.Kadınları güçlendirmek Bedriye Hülya ve Aslı Olgun için “aile boyu” bir misyon.

Yazarın Tüm Yazıları