İnadına kültür-sanat

KARAMSARLIĞIN dalga dalga yayıldığı günlerde inadına sanat-kültür.

Haberin Devamı

Önyargıları kırmak, birlikte yaşamayı öğrenmek için inadına sanat-kültür.Turizmin can çekiştiği dönemde şehirlerin cazibesini arttırmak, yaratıcı endüstrilerle ekonomiye yeni bir nefes için inadına sanat-kültür.

 

Sadece ekonomi tarafına değinirsek, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner’in, Unesco’nun Aralık 2015 tarihli Cultural Times Raporu’na dayanarak verdiği rakamlar çarpıcı.

 

Kültür ve yaratıcı endüstriler 2013 yılında küresel ekonomiye 2.25 trilyon dolarlık katkı yapmış.Ekonomik, sosyal ve çevre boyutlarıyla birlikte sürdürülebilir kalkınmanın dördüncü ayağı kültür.Peki kültür politikalarını, bütçeyi, kültürel planlamayı yeterince tartışıyor muyuz?

 

Haberin Devamı

İnadına kültür-sanat

 

İyi ki İKSV var diyeceğim bu büyük boşluğu kapatmak için.Beş yıldan beri kültür politikalarıyla ilgili raporlar yayınlayan İKSV’nin sonuncu raporu “Yerel Yönetimler için Kültürel Planlama” başlığını taşıyor.

 

Rapor, yerel yönetimlerin, stratejik planlarında kültüre yer vermeleri için rehber niteliğinde.Sayısız kültürün iç içe geçtiği, sosyal dokunun sık değiştiği, genç nüfusun yoğun olduğu kentlerde yerel yönetimlere büyük iş düşüyor.

 

Düşüyor ama bu işin altında nasıl kalkacaklarını iyi bildikleri pek söylenemez.Görgün Taner, belediyelerin kültüre nasıl yatırım yapacakları konusunda kendilerine sıkça başvurduklarını anlatıyor.

 

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç örneğin “Kağıthane’nin sosyal dokusunun değiştiği, daha eğitimli insanların bölgeye yerleştiği” gerekçesiyle İKSV’nin kapısını çalmış. “Kendisine Amsterdam Belediyesi örneğini incelemesini tavsiye ettik.

 

Haberin Devamı

Kılıç ekibiyle Amsterdam’a gitti. Önümüzdeki günlerde de oradan Kağıthane’ye bir ekip gelecek” diyor Taner.

 

İKSV ekibi raporu hazırlarken, sanat ve kültür etkinliklerinin, kültürel endüstrilerin ve kültürel mirasların yoğunlaştığı Beyoğlu, Şişli, Üsküdar, Kadıköy, Fatih, Beşiktaş belediyeleri ve İBB ile çalışmış.Sonuç: Kültür politikalarının yerelleşmesinde henüz emekleme dönemindeyiz.

 

 

Kültür yeni ‘Turizm Eylem Planı’nın neresinde?

 

BAŞBAKAN Davutoğlu dün 2016 Turizm Eylem Planı’nı açıkladı.Eylem Planı turizmcileri ne kadar tatmin etti bilmem ama planda, 21.yüzyılda şehri turistler için çekici hale getiren sanat-kültüre, kültürel alt yapıya değin bir şey göremedim.Acaba yanılıyor muyum?

 

Haberin Devamı

İstanbul’dan çok daha fazla turist çeken Paris’ten bir örnek vereceğim.Aynen bizim gibi terör saldırılarına maruz kalan Paris, “Paris’i Yeniden Yaratmak” diye iddialı bir proje başlatmış durumda.

 

Paris’in 22 noktasının yeniden tasarlanması için açılan yarışmalardan birini ünlü İngiliz mimar David Chipperfield kazanmış.

 

Son dönemlerin en gözde sanatçısı Danimarkalı Olafur Eliasson ona destek verecek.

 

Paris yeniden tasarlanırken, dönüşümden geçerken sanat-kültür ve çevre ön planda.Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, “Çünkü Parisliler daha yeşil bir şehir istiyorlar” diyor.

 

 

Lagarde ile Merkel arasında dayanışma

 

İKİNCİ kez IMF’nin başına gelen Christine Lagarde’a en büyük desteğin Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’dan geldiği söyleniyor.

 

Haberin Devamı

Lagarde’ın birinci dönemi için de yoğun çalışan Merkel ile IMF Başkanı tam bir kadın dayanışması içerisinde.

 

İnadına kültür-sanat

 

Her ikisine yakın çevreler, dünyanın en güçlü iki kadınının sıklıkla cepten mesajlaştıklarını, birbirlerine klasik müzik CD’leri armağan ettiklerini belirtiyor.

 

Bu arada Lagarde, IMF’nin başına ikinci kez gelmeyi beklerken gerginliğini yüzme ve yoga ile üzerinden atmış.

Yazarın Tüm Yazıları