G20 Zirvesi’nde herkesin derdi ayrı

Eski bir dış haberci dürtüsüyle gözüm, kulağım Buenos Aires’teki G20 Zirvesi’nde.

Haberin Devamı

 

Latin Amerika’da ilk kez düzenlenen G20 Zirvesi’nin, 2018 yılında iki finansal kriz nedeniyle 57 milyar dolarlık bir borç için İMF’nin kapısına dayanan Arjantin tarafından ağırlanması bile zirveyi yeterince ilginç kılıyor.

Yıllık enflasyonun yüzde 40’lara doğru tırmandığı, işsizlik ve grevler nedeniyle sosyal gerilimin giderek arttığı bir ülkeden söz ediyoruz.

Bir yanda dünya zenginliğinin yüzde 85’ini elinde tutan G20 ülkeleri, diğeri yanda uçurumun kenarındaki Arjantin.

Fransız Haber Ajansı AFP’ye göre, halk Arjantin gibi, eğitime yeterince yatırımı yapamayan yoksul bir ülkenin neden G20 gibi masraflı bir etkinliğe ev sahipliği yaptığını sorguluyor.

G20 Zirvesi’nde herkesin derdi ayrı

Haberin Devamı

Yine ajansa göre, önceki gün Buenos Aires’de,  “İMF’ye Hayır”, “G20’ye Hayır” pankartlarıyla sokaklara dökülenler olmuş.

Arjantin Hükümeti’nin görevlendirdiği 20 bin güvenlik görevlisi zirvenin ilk günü eylemcilere nefes aldırmamış anladığım kadarıyla.

İkili görüşmelerin damga vuracağı Buenos Aires Zirvesi’nin en önemli iki konusu iklim ile ABD ile Çin arasındaki Ticaret Savaşı.

ABD başta, iklim değişikliğini göz ardı eğilimine giren devletlerin sayısı artarken, 2015’te imzalanan Paris Anlaşması Buenos Aires’te mi kurtulacak?

Emin değilim.

Çin mallarına karşı vergi oranını yükseltme tehdidini savuran ABD Başkanı Trump ile Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping arasındaki görüşmeye bu yazı yetişemeyecek korkarım.

RUSYA-ÇİN İLİŞKİLERİ BAL KAYMAK

Öte yandan Trump ile Putin arasındaki ilişkiler ne kadar limoni ise, Putin ile Çinli lider Xi Jinping arasındaki ilişkiler o kadar bal kaymak.

Putin ile Jinping önceki gün Buenos Aires’te bir araya gelmiş.

Bu buluşmayla ilgili ajanslara düşen haberlere göre, Çinli lider Rusya ile Çin arasında G20, BRİCS gibi oluşumlar çerçevesinde işbirliğinin güçlenmesi talebini dile getirmiş.

Putin ise iki taraf arasında ticaretin hızla büyüdüğüne dikkat çekerek, imalat, ileri teknoloji ve bilim alanlarında işbirliğinin istikrarlı bir şekilde büyüdüğüne vurgu yapmış.

Haberin Devamı

BRİCS de zaten Buenos Aires’te yayınladığı bildiri de daha adil ticari ilişkiler çağrısında bulunmuş.

Ülkesinde, yakıta vergiye ve hayat pahalılığına karşı çıkan “Sarı Yeleklilerin”  eylemleriyle sıkıntılı günler geçiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Buenos Aires’te soluğu kimin yanında almış dersiniz?

Japonya Başbakanı Shinzo Abe.

Tam da Japon adaletinin Carlos Ghosn’un tutukluluk süresini uzatma kararı verdiği bir sırada Macron, Abe’ye Renault- Nissan- Mitsubishi ittifakının aynı istikrarla yoluna devam etmesi talebini iletmiş.

Zirvenin ilk gününe damgasını vuran foto ise bence Putin ile Kaşıkcı cinayeti nedeniyle şimşekleri üzerinde çeken Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed Bin Selman arasındaki aşırı “sıcak” tokalaşma.

Haberin Devamı

G20 Zirvesi siyasi dengelerin neye göre şekillendiğini ortaya koyan bir platform.

Yazarın Tüm Yazıları