Ekonominin tüm yükü AİLE ŞİRKETLERİNDE

TÜRKİYE ekonomisinde aile şirketleri dünya genelinde olduğu gibi önemli. Dünya genelinde şirketlerin ortalama yüzde 75’i aile işletmeleri.

Haberin Devamı

Bizde bu oran yüzde 95, İspanya’da yüzde 80, Almanya’da yüzde 60.

ABD’nin oranı bizimkine yakın. Türkiye’ye dönersek aile şirketleri GSMH’nın yaklaşık yüzde 75’ini ve istihdamın yüzde 85’ini sağlıyor.Ne ki, aile şirketlerinin nesilden nesile devam etmesi öyle sanıldığı gibi kolay bir iş değil. Birinci nesilden ikinciye geçen şirketlerin oranı sadece yüzde 30. Aile şirketlerinin yüzde 10’u üçüncü kuşaklarla devam ediyor. Dördüncü nesil ise bu oran yüzde 3’lere kadar düşüyor.

Aile şirketlerinin sürdürülebilirliğinde en çok yönetimden kaynaklanan bir sıkıntı var.Nesilden nesile sağlıklı bir geçiş sağlayamayan aile şirketlerinin bazıları batıyor, bazıları el değiştiriyor. Aile şirketlerinin dağılmasında en büyük etken yüzde 80 oranında aile içi çatışmalar. Ekonominin “isimsiz kahramanları” aile şirketlerinin bu sorununa ilk el atan kişi bir kadın.

Haberin Devamı

İzmir’de İnci Holding Yönetim Kurulu üyesi Şerife İnci Eren, Türkiye Aile İşletmeleri Derneği’ni TAİDER’i 2012 yılında Akfen, Arkas, Yaşar Holding gibi önemli 40 aile şirketlerini yanına alarak kurmuş. Dernek kurulurken, Koç, Eczacıbaşı gibi ailelere danışmanlık yapmış olan “aile şirketi danışmanı” Amerikalı David Bork İzmir’e davet edilmiş.

İleri yaşına rağmen danışmanlığı sürdüren Bork psikoloji eğitimi de almış bir isim.

Aile içi çatışmaları psikoloji bilmeden nasıl çözeceksiniz?

Derneğin üye sayısı bugün 140, Yönetim Kurulu Başkanı ise Teta Teknik Tarım’ın ikinci kuşak patronlarından Sumer Tömek Bayındır. Geçenlerde TAİDER ekibiyle buluşmamızda masanın etrafında Bayındır’ın yanısıra Marmara Şirketler Grubu’nun 3. Kuşak sahiplerinden Aydın Öğücü, Kil-San Sanayi’den 2. kuşak Meral Ekmekçioğlu, Çilingiroğlu Kundura Sanayi 4 kuşak sahiplerinden Başak Çilingiroğlu Kurtoğlu var.

AİLE ANAYASASI

Derneğin amacını şöyle özetliyorlar: “Aile şirketlerinin kurumsallaşmalarına, Aile Anayasası hazırlamalarına rehberlik yapmak.  Sürdürülebilir, değer yaratan şirketler haline gelmelerine destek vermek.”

Dernek üyeleri düzenledikleri toplantılarda deneyimlerini paylaşıyorlar, ortak sorunlara birlikte çözüm üretmeye çalışıyorlar.

Haberin Devamı

Ekmekçioğlu “TAİDER sayesinde şirketin  12 yıl önce hazırlanan Aile Anayasası artık rafta değil. Hem şirketin, hem ailenin kurumsallaşmasını sağladık” diyor.Aile Anayasası ile şirketin aileden korunduğunun altını çiziyor.Merkezi İsviçre’de olan Uluslararası Aile İşletmeleri Ağı’nın (FBNI) üyesi olan TAİDER’in bu yıl 3-4 Kasım tarihinde “Aile Şirketleri’nde Ben’den Biz’e” temasıyla İstanbul’da düzenleyeceği 5. Ulusal zirvesinin konuşmacısı Ali Koç.

TAİDER, aile şirketlerinin eğitimi için ‘Aile İşletmeleri Akademisi’ni 2016 yılında kurmuş.

ÇİN, İPEK YOLU’YLA BALKANLAR’A YERLEŞİYOR

LE Monde Gazetesi’nin hafta sonu sayısında bizi yakından ilgilendiren bir haber dikkatimi çekti. Türkiye’nin tam olarak nasıl dahil olacağını anlamadığım İpek Yolu projesi kapsamında Çin Balkanlar’a yerleşiyor. Gazetenin haberine göre, ay sonunda Çinli lider Xi Jinping ile Pekin’de buluşan Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Çin ile Balkan ülkeleri arasında ekonomik ilişkilerin giderek geliştiğini vurgulamış.

Haberin Devamı

Çin’in Balkanlar’da İpek Yolu kapsamında birkaç yıldan beri alt yapı projeleri üstlendiğine dikkat çeken Le Monde, Tiran Havaalanı’nın 2016 yılında China Everbright Limited tarafından satın alındığını hatırlatıyor.

Çin Eximbank, Makedonya ve Karadağ’da otoyolları inşaatının finansmanını üstlenirken, altyapı şirketi Çin yol ve köprü şirketi yine aynı bankadan sağlanan krediyle Belgrad’da köprü inşa etmiş.

Yazarın Tüm Yazıları