'Demokrasi ilanı'

TÜSİAD, darbe girişiminin ardından uluslararası kamuoyunu doğru yönlendirebilmek için harekete geçti. Bu kapsamda TÜSİAD tarafından dört ülkede 3 dilde yayınlanan gazete ilanlarında, Türkiye’nin demokrasiye bağlılığı ve Türk ekonomisinin gücü vurgulandı. İlanlar İngiliz Financial Times, Fransız Le Monde, Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung ile Amerikan Washington Post gazetelerinde yer aldı.

Haberin Devamı

BAŞARISIZ darbe girişimi ve sonrası ortaya çıkan gelişmelerle ilgili Batı kamuoyunda soru işaretlerinin arttığı bir dönemde TÜSİAD dünyanın önde gelen gazetelerinde, üç farklı dilde ilanlar yayınladı. Geçtiğimiz cumartesi günü Financial Times, pazar günü Le Monde, dün ise Frankfurter Allgemeine Zeitung ile Washington Post’ta yani dört ülkede yayınlanan ilanlarda Türkiye’nin demokrasiye bağlılığı ve Türk ekonomisinin gücü vurgulanıyor.

 

İngilizce, Fransızca ve Almanca olarak, “Türkiye’de Demokratik Anayasal Düzeni Korumak” başlığı altında yayınlanan ilanlarda “Türk halkının, siyasi liderlerin, tüm kurumların, toplumun tüm kesimlerinin harekete geçmesi sayesinde girişim başarısız olmuştur” deniyor. Darbe sürecini yakından izleyerek ilgili peş peşe iki açıklama yapan TÜSİAD söz konusu ilanlarda “Toplum içindeki farklılıklara rağmen barışçıl ve demokratik koşullarda uzlaşının mümkün olduğunu gördük” vurgusunu yapıyor. AB demokratik standartlarının ve üyelik sürecinin, Türkiye’nin güçlü demokrasisinin, küresel rekabetçiliğinin en etkin kaynaklarından biri olduğuna dikkat çekiyor.

 

Haberin Devamı

Demokrasi ilanı

 

TÜSİAD, ilanlarda küresel ekonomi çevrelerine yönelik güçlü mesajında ise “Bugün Türkiye dünyanın en büyük 18. Ekonomisidir ve küresel piyasalara tam entegredir. Avrupa’nın ötesinde Türkiye ekonomik, siyasal ve ekonomik olarak transatlantik topluluğunun vazgeçilmez bir üyesidir” sözlerine yer veriyor. Küresel ekonomik krizin yarattığı belirsizliklere, artan jeopolitik risklere rağmen, Türk ekonomisinin büyük bir dayanıklılık sergilediğine dikkat çekiyor. 3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, genç, dinamik nüfus yapısıyla nispeten yüksek ve istikrarlı büyümeyi sürdürdüğünü belirtiyor. Mali disiplinin ve bankacılık sektörünün güçlü olmasının Türkiye’nin ekonomik istikrarının temel unsurları olduğunu ve olmaya devam ettiğinin altını çiziyor. TÜSİAD’ın ilanları “Türkiye demokrasiye olan bağlılığını ülke çapında açıkça ispatlamıştır. Bizler, Türkiye’nin demokrasisinin dayanaklılığını ve hukukun üstünlüğüne olan bağlılığını göstermeye devam edeceğine eminiz” sözleriyle sona eriyor. TÜSİAD gibi uluslararası saygınlığının yanı sıra küresel ekonomi çevreleriyle istikrarlı ilişkileri olan bir kurumun Batı’ya bu mesajı tam bugünlerde önemli. Bunun ne denli önemli olduğunu, darbe girişiminden bu yana Batı medyasını sürekli izleyen benim biri iyi değerlendirebilir.

Haberin Devamı

Demokrasi ilanı

GÜÇLÜ KONUMUMUZU HIZLA DEVREYE SOKTUK

 

HANGİ yabancı kanalı izlerseniz izleyin, hangi yabancı gazeteyi okursanız okuyun, darbe girişimi sonrasıyla ilgili gelişmeler kafalarda soru işaretleri yaratıyor.

 

Nitekim TÜSİAD’ın ilanıyla aynı gün yayınlanan Le Monde’daki başyazı başta aşağıya Türkiye’deki gelişmelere duyulan kaygılara ayrılmıştı.
İlanların yayınlanması üzerine dün konuştuğum TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes bakın ne diyor?

 

“Uluslararası kamuoyu yaşanan olayların vahametini kavramaya çalışıyor. Her ülkenin medyasında farklı görüşler savunulabilir. Bu görüşler zaman içerisinde doğru bilgilendirme ve tutarlı aksiyon ile değişebilir”.

 

Haberin Devamı

Başaran Symes, bu ortamda TÜSİAD’ın uluslararası ekonomi çevrelerindeki güçlü konumunu hızla devreye sokma sorumluluğunu üstlendiğinin de altını çiziyor.

 

“Söz konusu ilanlar aynı zamanda tüm uluslararası iletişim ağlarımızda paylaştığımız görüşlerin özetidir” diye ilave ediyor.

 

TÜSİAD’IN MÜTHİŞ ZAMANLAMASI

 

TÜSİAD’ın ilanının yer aldığı gün Fransa’nın önde gelen gazetesi Le Monde “Türkiye: Darbe sonrası endişeli yarınlar” başlığı altında bir başyazı yayınlıyor.

 

Gazetenin imzasız başyazısında, “Türkler askeri bir diktatörlükten anti demokratik otoriter bir rejimin kucağına düşmek için mi kurtuldu?” sorusu ortaya atılıyor.

 

Bu sorunun Türkiye’nin ABD’deki ve Avrupa’daki müttefikleri arasında sorulduğuna dikkat çeken yazıda, sadece bunun NATO üyesi ülkenin ne denli kırılgan olduğu vurgulanıyor.

 

Haberin Devamı

Ordudaki tutuklamalara, üniversitedeki işten çıkartmalara da değinilen yazıdaki haksız ve katı eleştirilere TÜSİAD’ın ilanı “müthiş zamanlama” ile cevap niteliği taşıyor.

 

 





Yazarın Tüm Yazıları