85 milyar dolarlık turizm varlığına sahibiz kıymetini bilelim

ANTALYA krizdeki turizme çare arayışında.

Haberin Devamı

24-25 Kasım tarihlerinde Antalya’da yapılacak 6.Uluslararası Resort Turizm Kongresi öncesi İstanbul’da Antalyalı turizmcilerle bir araya geldik.

 

Her iki tesisten birinin boş olduğu, turizmde yüzde 44 oranında bir düşüş yaşayan Antalya için bu kongre önemli.

 

AKTOB Başkanı (Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği) Yusuf Hacısüleyman’ın verdiği bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın da katılacağı kongre kapsamında Türk-Alman Turizm Forumu da yapılacak.

 

Zira Almanya, Rusya’dan sonra turist kaybının yaşandığı ikinci ülke.

 

2016 Ocak ile kasım ayları arasında 4,5 milyon turistini kaybeden Antalya’nın en önemli kaybı sayıları 2 milyona varan Rus turistler.

 

Haberin Devamı

Arkasından 1 milyon turist kaybıyla ile Almanya geliyor.

 

Böyle derin bir krizin her gün tartışılması gerekmez miydi?

 

TÜRKİYE 5 YILDIZ OTELDE LİDER

 

Üstelik kongre öncesi Ekin Grubu’nun hazırladığı “Geleceğin Turizmi, Turizmin Geleceği” Raporu’nun ortaya koyduğu gibi Türkiye 5 yıldızlı otelde dünyada lider.

 

Rapora göre, Türkiye’nin sadece Antalya bölgesindeki 5 yıldızlı otel sayısı İspanya’nın ülke çapındaki 5 yıldızlı otel sayısından fazla.

 

Türkiye’deki 5 yıldızlı tesislerin yüzde 51’i Antalya’da, yüzde 13’ü İstanbul’da, yüzde 8’i Muğla’da ve yüzde 4’ü İzmir’de.

 

Yıllardan beri sektöre yapılan yatırımlarla, beş yıldızlı otellerle 85 milyon turisti ağırlayan İspanya’yı geride bıraktık.

 

Öte yandan, turizm sektörüne bu yıl 200 milyon dolar kullandıran ve başından beri söz konusu kongreye sponsor olan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş’in paylaştığı çarpıcı bir rakam var.

 

Haberin Devamı

Türkiye otelleriyle, marinalarıyla, lokantaları ve diğer işletmeleriyle tam 85 milyar dolarlık bir turizm varlığına sahip.

 

85 milyar dolarlık turizm varlığına sahibiz kıymetini bilelim

Hakan Ateş 

 

KAYIP 10 İLA 12 MİLYAR DOLAR

 

Ateş, “Bu çok önemli bir varlık, kaybedersek yerine koyamayız. Mademki böyle bir varlık yarattık, kültürel ve tarihi mirasımızla ve benzersiz çoğrafi konumumuzla turizmde sırtımızın yere gelmemesi gerekir” diyor.

 

Ne ki, bugün geldiğimiz nokta ortada.

 

AKTOB Başkanı Hacısüleyman’ın dediği gibi, ilk kez siyasi süreçler turizm sektöründe bu denli belirleyici.

 

Rusya ile uçak krizi hem turizme darbe vurmuş, hem tarım üreticilerine.

 

Bu satırları yazdığım sırada Antalya’da domates üreticilerinin eylemi düşüyor ekrana.

 

Haberin Devamı

Rusya ile ilişkiler düzelmiş olsa bile 2 milyon turist kaybının yakın bir gelecekte telafi olamayacağını söylüyor Antalyalı turizmciler.

 

Zira ekonomik krizin sürdüğü Rusya’da devlet, Rusları son yıllarda turistik yatırımlarını arttırdığı Kırım ve Soçi’ye yönlendiriyor.

 

Hakan Ateş’e dönersem,  bu yıl turizmdeki kaybın 10 ile 12 milyar doları bulacağını 30 milyar dolardan 18 milyar dolara düşebileceğini söylüyor.

 

Türkiye’nin turizm gelirinin yarısını karşılayan Antalya, turizm krizinden çıkmak için yeni bir hikâye arayışında da aynı zaman.

 

Önündeki en büyük engel ise Türkiye’nin imaj sorunu.

 

Sadece küçük bir örnek vereceğim.

 

Çocuk istismarcılarıyla ilgili önergenin gündeme bomba gibi düştüğü saatlerde yabancı haber ajansları haberi duyurdular.

 

Haberin Devamı

Yabancı medyaya hemen her gün yansıyan sayısız olumsuzluklara ilaveten şimdi de şöyle ya da böyle çocuk istismarcılarını koruyan bir yasanın tartışıldığı bir ülke algısı kucağımızda.

Yazarın Tüm Yazıları