10 yıldır şampiyonluğa hasret bir takım... Fenerbahçe’de yanlış nerede

Şampiyon Galatasaray pazar gecesi oynadığı derbi ile uzun bir aradan sonra birçok ilke imza attı. Evinde Fenerbahçe’yi 2014’ten bu yana ilk kez yendi, 1990/91 sezonundan bu yana da ezeli rakibini ligin her iki maçında da ilk kez yenmiş oldu ve Cumhuriyet’in 100. yılında şampiyonluk kupasını göğe kaldırdı. Bir yandan da 10 yıldır hasretle şampiyonluğu bekleyen koca bir takım ve taraftarları var: Fenerbahçe. Öyle ki uzun yıllar sonra ilk kez Fenerbahçe formalı taraftarlar Galatasaraylılar ile şampiyonluk kutlamalarına çıktı. Peki, Fenerbahçe nerede yanlış yapıyor? Yönetim mi, teknik adam mı, futbolcu mu yoksa taraftar mı hatalı? Sordum.

Haberin Devamı

10 yıldır şampiyonluğa hasret bir takım... Fenerbahçe’de yanlış nerede

TEKNİK ADAM VE OYUNCU KADROSUNDA ‘AİDİYET’ SORUNU VAR

SPOR yazarı ve yorumcusu Uğur Meleke: “Galatasaray ile Fenerbahçe arasında genetik bir fark var: ‘Galatasaray finali daha iyi oynuyor.’ Galatasaray ikili yarışlarda özellikle sona dengeli gelirse son bölümü daha iyi oynuyor. Kaldı ki Galatasaray ve Fenerbahçe’nin ilk ikide bitirdikleri 11 sezonun dokuzunda Galatasaray şampiyon oldu. Türkiye kupasında 5 final oynamışlar, beşini de Galatasaray kazanmış. Galatasaray’ın genetiğinde var; ‘kazanmak’. Fenerbahçe ise bu konuda geride. Dünya futbolunda bunun bir örneği de Real Madrid. Son 10 finali kazandı, şampiyonlar finalinde 8’de 8 yaptı. Final takımı. Galatasaray da böyle. İkinci önemli konu; Ali Koç yönetiminde çok fazla teknik direktör ve oyuncu değişikliği yaşandı. Anlayışta istikrar sağlanamadı. Her sezon 15 oyuncu gelip 15 oyuncu gitmemeli. Bu bazen olur ama her zaman olmaz. Dolayısıyla bu durum Fenerbahçe formasını giyen oyuncular arasında ciddi bir aidiyet problemi yarattı. 23-24 yaşındaki bir oyuncu, Ferdi’nin takımın en eski oyuncusu olması normal değil. Fenerbahçe’nin bence bu kadar uzun beklemesinin bir sebebi de bu; teknik adam ve kadro istikrarı anlamında sıkıntı.

Haberin Devamı

10 yıldır şampiyonluğa hasret bir takım... Fenerbahçe’de yanlış nerede

SIRADAN İNSANLARLA BÜYÜK İŞ OLMAZ

SPOR yazarı ve yorumcusu Şansal Büyüka: “Fenerbahçe’nin son 10 yıldır şampiyonluktan uzak kalışının birçok sebebi olabilir ancak ben birinciliği ‘transfer yanlışları’na veriyorum. Sıradan insanlarla büyük iş olmaz! İster siyaset yap ister spor. Büyük işlerde büyük adamların imzası olur! Fenerbahçe büyük kulüp, büyük bir takımdır. Bu bakımdan, özellikle son 5-6 yılda yaptığı gibi küçük takımların sıradan oyuncularına değil, büyük takımların büyük oyunculara yönelmesi gerekir. Ayrıca günümüz futbolu atletik oyuna döndü. Fenerbahçe şampiyon olmak istiyorsa, bu sezondan başlayarak büyük takımlardan kaliteli, hızlı ve atletik transferler yapmalı. Bunu yapmadıkça şampiyonluk başka bahara kalır.”

Haberin Devamı

10 yıldır şampiyonluğa hasret bir takım... Fenerbahçe’de yanlış nerede

FENERBAHÇE NE YAZIK Kİ ÇOKSESLİLİĞİNİ KAYBETTİ

SPOR yorumcusu ve köşe yazarı Mehmet Arslan: “Fenerbahçe ne yazık ki çok sesliliğini, demokratik tartışma ortamını kaybetti. ‘Hep destek tam destek’ bakış açısı yanlış anlaşıldı. “Yönetim ne karar alırsa alsın sonuna kadar yanında olacağız” değil de “Biat edeceğiz” gibi anlaşıldı. Başkan ne derse sosyal medya grupları da kongre üyeleri de bazı taraftar grupları da onu destekliyor. Kimse de çıkıp, ‘Hayır, bu böyle olmaz’ demiyor, diyemiyor. Derse de Fenerbahçe’den dışlanıyor ya da ‘düşman’ ilan ediliyor. Bu durum Aziz Yıldırım yönetiminde başlayan, Ali Koç ile zirveye oturan bir yönetim biçimine dönüşmüş durumda. Ki bu kültür ister istemez alınan her kötü sonuçtan düşman yaratma durumuna kadar vardı: Federasyon düşman, hakemler düşman, medya düşman... Fenerbahçe’yi bugünlere getiren durum bundan ibarettir.”

Haberin Devamı

10 yıldır şampiyonluğa hasret bir takım... Fenerbahçe’de yanlış nerede

 10 yıldır şampiyonluğa hasret bir takım... Fenerbahçe’de yanlış nerede

TEKNİK ADAM KÜLTÜRÜ İNŞA EDİLEMEDİ

SPOR yorumcu ve sunucusu Deniz Satar: “Galatasaray kendi içinden teknik adam yetiştiren bir kültür inşa etti. Eski futbolcularına genç yaşta şanslar verdi. Ve böylece Mustafa Denizli, Fatih Terim, Hamza Hamzaoğlu ve Okan Buruk’la şampiyonluklar kazandı. Fenerbahçe ise bu düzeneği tam kuramadı. Son iki sezonda iyi işler yapan Emre Belözoğlu da İsmail Kartal da gönderildi. Yerine yabancılar getirildi. Ayrıca Galatasaray taraftarı kötü anlarda takımının itici gücü oldu. On ikinci adam vasfı gördü. Fenerbahçe tribünlerinde bu sezon çok homurdanma yaşandı. Maç içinde iniş çıkışlar oldu. Bazı futbolcular ıslıklandı. Fenerbahçeliler iç sahada İstanbulspor ve Giresunspor gibi maçları tribün desteğiyle cebine koyamadı.”

Haberin Devamı

10 yıldır şampiyonluğa hasret bir takım... Fenerbahçe’de yanlış nerede

FENERBAHÇE ETKİLİ BİR LİDER GÜCÜNDEN YOKSUN

SPOR yazarı ve yorumcusu Serkan Akkoyun: “10 yıldır kazanılmayan şampiyonluğu birkaç sebebe bağlamak zor. Ama bence Fenerbahçe’nin en önemli sorunu uzun süredir etrafında kenetleneceği, fikir sahibi bir lider figürü eksikliği. Bu yüzden camia etkili bir liderin (ya da lider ekibin) gücünden mahrum kalıyor. Sürekli yanlış kararlar verirken, neticede farklı fikirlerle savruluyor. Bu savrulmalar; teknik direktör tercihleri, transfer edilen oyuncular ve lig sürecinde yaşanan krizlerin yönetilememesi şeklinde karşımıza çıkıyor. Böyle bir ortamda da bir futbol takımının başarılı olması imkânsız hale geliyor.”

Haberin Devamı

10 yıldır şampiyonluğa hasret bir takım... Fenerbahçe’de yanlış neredeSerkan Akkoyun

10 yıldır şampiyonluğa hasret bir takım... Fenerbahçe’de yanlış neredeBazı Fenerbahçeli taraftarlar da Galatasaraylılar ile şampiyonluk kutlamalarına çıktı.

Yazarın Tüm Yazıları