Aday belli: Menderes’in ruhu

Ne günlere kaldık?

Haberin Devamı

CHP’nin Genel Merkezi’nde, ‘Yeter, söz milletindir!’ şeklinde dev bir pankartın asılacağını rüyamızda görsek inanmazdık.

Halbuki o ifade, CHP’ye, CHP’nin zorba yönetimine ve isminde ‘halk’ olmasına rağmen, halkı kale almamasına karşın milletin hissiyatını haykırıyordu.

‘Yeter, söz milletindir!’ denilerek; tek partili sistemdeki göstermelik seçime, çok partili sistemle de ‘açık oy, gizli tasnif’li karakuşi seçime hayır denilmekte; milletin özgür iradesinin sandıklara yansıması istenmektedir.

Milletin özgür iradesinin sandıklara yansımasını kim engellemiştir? Tek partili sistemle uzun yıllar iktidarda kalan CHP engellemiştir.

Aynı CHP, Meclis’in duvarına ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ düsturunu yazdı ama sözünde durmadı.

Hür dünyanın baskısıyla, demokrasiye (çok partili hayata) geçer gibi yapıp onu da; ‘açık oy gizli tasnif’ diyerek kayıt ve şarta bağladı. Bu durumda hem millet istediği partiye oy veremeyecek ve hem de verebilse bile ‘gizli tasnifle’ oyu sayılmayacaktı.

Haberin Devamı

Bütün bu kepazelikleri millet gördü ve yaşadı.

İşte demokrasi adına işlenen bu iğrençliklere son vermek için; ‘Yeter söz milletindir!’ denilerek CHP’ye ihtar verilmiştir.

CHP Genel Başkanı K. Kılıçdaroğlu ise, tarihte eşine rastlanmayan bir pişkinlikle; yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali, bu pankartı partisinin önüne asabiliyor.

O pankart; yıllar yılı milletin demokratik haklarını ve hatta en doğal insan haklarını vermeyen, verilmesine engel olan, başta Kılıçdaroğlu olmak üzere, mahut zihniyet mensuplarına, ‘Durun! Sizin konuştuğunuz yeter! Artık söz milletin!’ diyor.

Menderes ve arkadaşları milletin kararıyla seçildi ve tabir caizse demokrasiyi (milletin iradesini) aslanın midesinden alarak iktidar oldu.

Aynı zihniyet, millet sevdalısı Menderes’in idaresine on yıl zor tahammül edebildi.

Milletin gönlünde taht kuran başbakanı ve hükümetini darbe yapıp indirdiler ve gündüz gözüyle astılar.

Haksız yere astıkları Menderes’in ve arkadaşlarının kanlarına doymadılar.

Menderes’in idam sahnesinin çekildiği filmi, belirli mahfillerde gizlice gösterime soktular. Bunlardan bir tanesi de İstanbul Üniversitesi’ydi. Prof. Dr. Ayhan Songar Hoca’dan dinlemiştim.

Haberin Devamı

“Filmi öğretim üyelerine gizli bir odada izlettiriyorlardı. Menderes’in çırpınışı karşısında kahkahaya boğuluyor ve ‘Bir daha! Bir daha’ diyerek alkışla tempo tutuyorlardı.”

Aynı Menderes, idamından önce yazdığı son mektubunda; “... Dirimizden korkmalıydınız. Ama şimdi milletle el ele vererek Adnan Menderes’in ölüsü, ölünceye kadar sizleri takip edecek ve bir gün sizi silip süpürecektir. Buna rağmen merhametim sizinledir” diyordu.

Menderes’teki merhametin enginliğine bakar mısınız? K. Kılıçdaroğlu bile Menderes’in ruhaniyetinden ve merhametinden medet umuyor!

Evet, 6’lı Masa’nın adayı kim olursa olsun, gerçek aday Menderes’in ruhudur.

14 Mayıs 2023’te de, sandıktan yansıyacak olan, o ruhtan başkası değildir!

Yazarın Tüm Yazıları