14 Mayıs milattır

GÜNÜMÜZ gençleri hatırlamazlar ama yakın tarihi, özellikle demokrasi tarihimizi çok iyi okumalı, ibret almalı ve adımlarını ona göre atmalıdırlar.

Haberin Devamı

14 Mayıs 1950, Türk demokrasi tarihinin miladıdır. Zira ülkemiz, 1950 yılına kadar tek parti (CHP) sultası ile gelmiştir. Öyle ki, o dönem Türkiye’sinde, CHP’nin il başkaları, o illerin hem valisi ve hem de belediye başkanlarıdır.

1946’daki şaibeli seçime kadar, hep tek parti seçime katılırdı. 1946’da ise, ‘Açık oy gizli tasnif’ karakuşi (mantık dışı) kanunu ile ilk defa birden fazla parti ile seçimler yapılmış; bunun sonuçlarına bile tahammül edilmeyip sandıklar kaçırılmış, yakılmış, tasnifleri (oy sayımları) CHP’lilerin keyfine göre düzenlenmiştir.

Demokrasi adına; tüm bu ve daha nice kepazeliklerden, ilk kez 14 Mayıs 1950 seçimleriyle kurtulduk. Bu seçimlerle birlikte 27 yıllık CHP’nin tek partili iktidar yönetimi sona erdi. Yüzde 90 katılım oranıyla DP 419 milletvekili, CHP ise 69 milletvekili çıkardı.

Haberin Devamı

1950 seçim sonuçlarına tüm Türkiye halkı ağlıyordu, kimileri kaybetmenin hüznü ile kimileri de kazanmanın sevinciyle ağlıyordu!

Asli lisanıyla okunması yasaklanan ezanlar, on sekiz yıl sonra ilk kez ‘Allahü ekber’ nidalarıyla semada yankılanıyor ve bunu duyan Müslüman ahali, gözyaşları içinde şükür secdesine kapanıyordu.

1950’den günümüze kadar geçen 73 yıl boyunca hep bu tabular yıkılmakla uğraşıldı.

Malum en büyük tabu vesayet sistemi idi; başkanlık sistemine geçmekle vesayetin çanına ot tıkadık lakin tortuları, bugün bile gücümüzü ve enerjimizi boş yere harcamamıza sebep oluyor.

Meclis’in gündemine bakın; en doğal insan hakkı olan kadınların giyim kuşamında bile anlaşma sağlanamıyor; biri kanun, bir diğeri anayasa değişikliği isterken, kapılar birbirlerinin yüzüne kapatılıyor.

Belli ki, hâlâ birilerinin niyeti üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek.

Birileri utanmadan, Sayın Erdoğan’ın başörtüsü konusunu istismar ettiğini ve seçimlerde malzeme olarak kullanmak istediğini ileri sürebiliyor.

Eğer bunlarda samimiyetin zerresi varsa, başörtüsü konusunu, hep birlikte Meclis’te hallederler. Dolayısıyla bu şeref, değişikliğe ‘evet’ diyen tüm partilere ve milletvekillerine ait olurdu.

Haberin Devamı

Böylece hem kadınlarımız anayasal güvenceye kavuşmuş ve hem de bunu, seçimlerde herhangi bir partinin kullanmasının önüne geçilmiş olurdu.

CHP olarak milletten helallik istiyorlar ya; işte tam fırsatı, lafla olmaz, göstersinler kendilerini!

Zira üniversitelerde başörtülü kızlarımız için ikna odaları kuranları, milletvekili yapıp Meclis’e taşıyan CHP’dir.

Başörtülü kızlarımızı ikna odalarından çıkarıp başı kapalı veya açık olarak da milletvekili yapıp Meclis’e sokan da Sayın Tayyip Erdoğan’dır.

Bütün bunlar, milletin gözlerinin önünde cereyan ediyor.

14 Mayıs 2023 seçimleri de, ister istemez yeni bir milat olacak. Türkiye’mizin 2. yüzyıldaki kalkınma hamlelerinin, patinaj yerine ileriye, en ileriye gitmenin, keşfetmenin ve hepsinden önemlisi, maddede ve manada halkını müreffeh kılmanın miladı olacak.

Yazarın Tüm Yazıları