YPG’nin silahları nereye dönecek?

Türkiye, YPG’ye silah verilmemesi konusunda ABD’yi yıllardır uyarıyor. ABD ise PYD/YPG’nin PKK ile ilişkili olmadığını öne sürerek silahlandırmayı sürdürdü. Son Rakka operasyonu öncesinde ve sonrasında zırhlı araçlarla,  ağır silahlarla donattı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin, “Bu silahlar ne olacak” sorusuna ABD, “DEAŞ’tan sonra geri alınacak” yanıtını verdiyse de bu inandırıcı olmadı.

Rusya-Türkiye ve İran’ın Soçi’de cumhurbaşkanları düzeyinde gerçekleştirdikleri üçlü zirvede bir yol haritası yapıldı. Türkiye’nin itirazı yine YPG’ydi. YPG’nin, bu yol haritası izlenirken, sürece katılmasının kabul edilmeyeceği, asla aynı çatı altında veya aynı platformda bulunmasının mümkün olmadığı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ağzından vurgulandı.

Üçlü zirveden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump telefonla görüştüler. Bu görüşmeyle ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Trump’ın kesin bir dille bundan sonra YPG’ye silah verilmeyeceğini vurguladığını açıkladı. Trump’ın bunun saçma olduğunu, bu saçmalığa son verilmesi gerektiğini söylediğini aktardı.

Haberin Devamı

YPG’nin silahları nereye dönecek

Beyaz Saray ise ‘Suriye’de sahadaki ortaklara verilen askeri destek konusunda olması gereken düzenlemelerle ilgili’ Trump’ın Erdoğan’a bilgi verdiğini açıklamakla yetindi.

İKİ ÖNEMLİ SORU

Türkiye başından beri YPG’nin PKK’nın kolu olduğunu, bu silahları, toprak bütünlüğüne ve ulusal birliğine kastettiği Türkiye’ye çevireceğini anlatmaya çalışıyor. ABD ise anlamak istemiyor.

Trump’ın bundan sonra YPG’ye silah verilmeyeceği sözünden sonra ortaya iki önemli soru çıkıyor.

Birincisi, ABD’nin YPG’ye verdiği
4 bin TIR dolusu silah ne olacak?

DEAŞ etkisiz kılındığına göre YPG bu silahları nereye çevirecek?

İkincisi, bundan sonra silah verilmeyeceği sözü tutulacak mı? Çünkü, ABD, PKK/YPG’nin Membiç’te Fırat’ın doğusuna çekileceği sözünü de verdi ama bunu bugüne kadar tutmadı.

Ankara, Trump’ın verdiği sözü olumlu bir gelişme olarak görüyor ama henüz tatmin olmuş değil.

Hürriyet, bu konudaki gelişmeleri perde arkalarıyla birlikte okurlarına aktarmaya devam edecek.

KAFA NAKLİ OLUR MU ?

“Kafa nakli yapmaya hazırım...” Hürriyet’in geçen hafta pazar günü manşetinde yer alan bu başlık, kiminin ‘dâhi’ kiminin ‘çılgın’ cerrah olarak andığı İtalyan Sergio Canavero’nun Cansu Şimşek’e söylediği sözlerdi. Röportaj kamuoyunda çok dikkat çekerken, tıp dünyasında da önemli bir tartışma başlattı.

Haberin Devamı

Konuşulan röportajlar serisi pazartesi günü İpek Özbey’in 360 derece sayfasında devam etti. Atatürk araştırmalarıyla tanınan ünlü bilim adamı Prof. Vamık Volkan, Atatürkçülüğün bunca yıl nasıl güçlü  ayakta durduğunu “Çünkü o tamir edici bir liderdi” sözleriyle anlatıyordu.

Aynı gün Hürriyet’in sürmanşetinde Berlin’den Celal Özcan imzasıyla gelen ve Türkiye kamuoyunun çok konuştuğu bir haber vardı. 15 aylık Kartal bebeğe nihayet kalp bulunmuş ve ameliyata alınmıştı.

Salı günü Hürriyet’in birinci sayfası, aylardır fark yaratan ‘özel habercilik’ faaliyetinin müthiş bir örneğiydi. İdris Emen, DEAŞ’a giden anne ya da babalarıyla savaşa sürüklenen çocukların dramını anlatan “Kurtarın bu çocukları” haberiyle manşetteydi. Sürmanşette Boğaziçi Üniversitesi’nden Bulgaristan göçmeni Prof. Dr. Nesrin Özören’in, Naim Süleymanoğlu’nun ardından yazdığı duygulu mektup vardı ve haber Nuran Çakmakçı imzasını taşıyordu. Aynı sayfada Moskova Temsilcimiz Nerdun Hacıoğlu Türkiye’nin hava sahasını Rusya’ya açtığını duyuruyordu.

Haberin Devamı

YPG’nin silahları nereye dönecek

Mesude Erşan’ın Türkiye’nin ilk milli ve yerli kalp pompasıyla yapılan operasyonu yerinde izleyerek aktardığı izlenimler ise haftanın en güçlü özel haberlerindendi. Operasyon sırasındaki çarpıcı fotoğrafları Selçuk Şamiloğlu çekti.

Türkiye TEOG’un yerine gelen sınavla ilgili çok önemli ayrıntıları Milli Eğitim Müsteşarı Yusuf Tekin’in ağzından, Gamze Kolcu’nun haberiyle öğrendi.

Yeni bir ‘okul servisinde unutulan çocuk’ haberini ise Çetin Aydın yakaladı.

Zeynep Bilgehan’ın, 52 yıl İstanbul’da görev yaptıktan sonra Kudüs’e tayini çıkan Peder Suriano ile söyleşisi çok başarılı bir ‘Hayatın İçinden’ örneğiydi.

Soçi zirvesini en sıcak detaylarıyla “YPG şerhi” başlığıyla verdik. Soçi dönüşü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını ‘Şam yanıtı’ başlığıyla manşete taşırken de önümüzdeki döneme ilişkin çok önemli bir ipucunu gündeme getirdik.

Haberin Devamı

Ve Ses Ver sayfamız yine Türkiye’nin en büyük sorunlarından birine çözüm ararken, kadınların çığlığını duyurdu. Kadın cinayetlerinde zaman zaman uygulanan haksız tahrik indirimleri, kanayan bir yara. İşte “Bir hâkim yeter” başlıklı manşetin tek hedefi, bu ayıbın bir an önce sona ermesi. 29 yıl önce tecavüzlere indirim getiren yasayı AYM’ye taşıyarak, bu ayıbın kaldırılmasına öncülük eden Hâkim Ali Güzel, editörümüz Demet Bilge Erkasap’a konuşurken yeni hâkimlere yol gösterdi.

YPG’nin silahları nereye dönecek

‘Kadına şiddetle mücadele günü’ne de ‘Ses Ver’dik... Susmayan, korkmayan, mücadele eden Leyla Alaton, İpek Özbey’e konuştu. Hürriyet Dünyası olarak şiddet gören kadınlar susmasın, yalnız olmadıklarını bilsinler diye bir kampanya başlattık...

Haberin Devamı

22.3 MİLYON OKUR

YPG’nin silahları nereye dönecek

Geçen hafta 22.3 milyon okurun 49.6 milyon kez ziyaret edip 347 milyonu aşkın sayfa açtığı hurriyet.com.tr liderliğini sürdürüyor.

Emre Özpeynirci’nin gazete ve internete yazdığı otomobil haberlerini okuyan kişi sayısı 1.8 milyondan 3 milyonu aştı.  

9 milyonu aşkın okura ulaşan özel haberlerimiz arasında en çok ilgi görenler, Cansu Çamlıbel’in Washington’dan, Razi Canikligil’in New York’tan; Ömer Bilge’nin Kıbrıs’tan aktardığı haberleri oldu.

Yaklaşık 300 bin kişinin okuduğu İdris Emen’in DEAŞ’ın çocuk esirleriyle ilgili ‘Hürriyet Takipte’ çalışması en çok ilgi gören özel dosyamızdı.

Hürriyet TV
ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden geçen hafta da yaklaşık 20 milyon video izlendi.

KANAL D HABER

Türkiye, jandarmanın yemek duasının değiştiğini, Kanal D muhabiri Özgen Bingöl’ün haberiyle öğrendi.   

 Kanal D Haber, Afrin’e PYD’nin Amerikan silahlarıyla yığınak yaptığını özel görüntülerle haberleştirdi.

 Malatya’da Alevilere ait bazı evlerin kapısına kırmızı çarpı işareti konulduğunu Kanal D Haber gündeme getirdi, sağduyu çağrısı yaptı.

 Aytaç Can, Türkiye Kasaplar Federasyonu’nun, “1 kg Sırbistan eti yerine 750 gram yerli et alın” kampanyasını ve tartışmaları ekrana getirdi.

 Ziver Sargınalp, Genel Sağlık Sigortası için yaptırılan gelir testine ödeme yapılmasına gerek olmadığını haberleştirdi.

 Berat Çamyar, yılbaşı öncesi, piyasaya sürülmeye hazırlanan 120 bin sahte içki çetesine baskını ekrana taşıdı.

 Yasemin Doğan, Melih Gökçek’in projesi olan Ankapark’ın geleceğiyle ilgili tartışmaları Ankaralılara sordu. 

 Türkiye’de yardımlaşmanın simgesi haline gelen Kartal Bebek’e uygun kalp bulunduğunu Kanal D Haber duyurdu.

 Dolardaki dalgalanmanın çarşı-pazara, sanayiye nasıl yansıdığı, dolarlı kiraların nasıl kriz yarattığı haberleştirildi.

Yasemin Bahloul’un konuştuğu Emel Sayın, Tarık Akan’a aşkını Kanal D Haber’e anlattı.

CNN TÜRK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Ruhani’nin Soçi zirvesini CNN Türk haber merkezi yakından izlendi. Suriye’de barış sürecine Esad’ın dahil edileceğine dair gelişmeler CNN TÜRK yorumcuları tarafından ayrıntılı değerlendirildi.

 AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, YSK’nın yapısının değişeceğini ilk kez CNN TÜRK’ten duyurdu. Ankara’dan Ünal Kaya’nın Bostancı’yla yaptığı canlı yayın röportajı hafta içinde çok konuşuldu.

 Polis 120 bin şişe sahte içki ele geçirdi. Diğer haber kanalları olayı sadece sıradan bir sahtecilik operasyonu olarak verirken CNN TÜRK haber merkezi, bir bardağının bile insanları öldürmeye yettiği metilalkol ayrıntısını yakaladı. 

 Usta gazeteci Taha Akyol’un hazırlayıp sunduğu 12 bölümlük “Türk’ün Ateşle İmtihanı” belgeselinin son bölümü cuma akşamı CNN TÜRK’te yayınlandı. Akyol’un “Hayatım boyunca en önemli çalışmalarımdan biri” dediği belgeselin finalinde Büyük Taarruz anlatıldı. Milli Mücadale’nin araştırılması ve anlatılması bağlamında bundan sonraki tüm araştırmalara, hatta filmlere referans olacak “Türk’ün Ateşle İmtihanı” belgeselindeki titiz çalışmasından dolayı Taha Akyol’u kutluyorum.

HÜRRİYET DAILY NEWS

Hürriyet Daily News geçtiğimiz hafta da Türkiye’yle ilgilenen dış dünyanın önde haber kaynakları arasında yer aldı. ABD’deki Reza Zarrab davası; Soçi’de Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye zirvesi, TL’nin dalgalanması ve NATO krizi en çok okunan siyasi haberler arasında yer aldı.

 

Yazarın Tüm Yazıları