Batı Trakya Türkleri’nin üzerindeki ağır baskı

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın, Yunanistan ziyaretine Lozan tartışması damgasını vurdu.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın ziyaretten önce Yunan basınına verdiği söyleşide, Atina’nın Lozan hükümlerine uymadığını vurgulamasından hareket eden Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos konuyu açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle Batı Trakya Türkleri’nin haklarını kastederek Lozan’ın güncellenmesi gerektiğine ilişkin sözleri büyük yankı yarattı. Yunan basını ve muhalefeti Cumhurbaşkanı Pavlopulos ve Başbakan Çipras’ı, Erdoğan’ın çıkışı karşısında pasif kalmakla, şok geçirmekle eleştirdiler.

Atina’dan sonra ziyaret ettiğimiz Gümülcine’de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Lozan’ı güncellemek gerekir”, derken neyi kastettiği daha iyi anlaşıldı.

TÜRKLERİN EN BÜYÜK ŞİKÂYETİ

Yunanistan, Lozan’da Türk azınlığa tanınan hakların hiçbirini uygulamadığı gibi, Batı Trakya Türkleri’ni ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel çok ağır bir baskı altında tutuyor. “Türk” kimliğini ve “Türkçe”yi neredeyse yok sayan Yunanistan, ekonomik baskı da uyguluyor.

Haberin Devamı

Batı Trakya Türkleri’nin üzerindeki ağır baskı

Gümülcine’de sorunlarını aktaran Türklerin en büyük şikâyetleri, gördükleri ekonomik baskı ve eğitimdeki çifte standarttı. Gümülcineliler, Türklere iş verilmediğini, çoğunluğun tütün tarlalarında çalıştığını ve tütünlerine ülke ortalamasının altında fiyat verildiğinden yakındılar.

Eğitimin ise özellikle zayıf tutulduğunu belirten Türkler, çocukların ne Yunanca ne Türkçe öğrenebildiğini vurguladılar. Türkiye’den öğretmen gelmesine Yunan hükümetinin zorluk çıkardığını, Yunanca eğitimin de kalitesiz tutulduğunu vurguladılar. Böylece gençlerin üniversiteye gitmesinin ve meslek sahibi olmasının engellendiğini dile getirdiler.

ATİNA’NIN YOK SAYDIĞI HÜKÜM

Yunanistan’ın müftü seçiminde de hukuka uymadığı en çok şikâyet edilen konulardan biriydi. Atina Antlaşması Türk azınlığa kendi müftülerini seçme hakkı veriyor. Ancak Atina, bu hükmü ve karşılıklılık ilkesini hiçe sayıp müftü atıyor. Türk azınlığın seçtiği müftüleri tanımıyor ve yetkisiz oldukları halde müftü kıyafeti giydikleri gerekçesiyle mahkûm edebiliyor. Bu konuda AİHM, Yunanistan’ı birçok kez mahkûm ettiği halde, Atina bu kararları uygulamıyor, bildiğini okumaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Atina’nın Lozan tartışmasını başka yöne çekme çabası bu haksız uygulamasının üstüne örtme çabası olarak okunmalı. Yoksa Türkiye’nin, ‘12 Ada’nın masaya yatırılması, sınırların değişmesi gibi bir talebi yok. Ancak Atina’nın Lozan hükümlerine uyması talebi var.

HÜRRİYET’İN TÜRKİYE FİNANS FORUMU SEKTÖRE IŞIK TUTTU

Kudüs olaylarının patlak vermesinin hemen ardından Hürriyet yine olay yerine gitti. Hürriyet Daily News muhabiri  Sevil Erkuş, Kudüs’te yükselen tansiyonu özel haberler, röportajlar ve çarpıcı fotoğraflar eşliğinde Hürriyet okurlarına aktarmaya başladı. Kudüs’te Kutsal Kabir Kilisesi’nin anahtarını elinde tutan Müslüman imamın, Arap ülkelerini “Türkiye kadar olamadılar” sözleriyle eleştirmesi Hürriyet’in birinci sayfasındaydı.

Haberin Devamı

Batı Trakya Türkleri’nin üzerindeki ağır baskı

 Hürriyet markasının büyüklüğü ve ülkemiz için ne kadar önemli olduğu, geçen hafta düzenlediğimiz Türkiye Finans Forumu’yla bir kez daha gözler önüne serildi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın konuştuğu zirvede 300’ü aşkın finans sektörü temsilcisi, 8 saat boyunca, 5 oturumda ekonomi gündemini enine boyuna tartıştı. Borsa İstanbul Başkanı’ndan bazı büyük bankaların genel müdürlerine, sigorta şirketlerinin yöneticilerinden leasing-faktöring temsilcilerine kadar finansa yön veren isimler oradaydı. Başbakan Yardımcısı Şimşek’in 23 bin şirkete dövizle borçlanma yasağı getirileceğine ilişkin açıklaması gün boyu flaş haber olarak internet sitelerinde ve ertesi gün gazetelerde yer aldı. Naci Ağbal ise KDV Kanunu’nda 32 yıllık ‘devreden KDV’ uygulamasının değişeceğini orada açıkladı. Ekonomi Servisi Müdürü Sefer Levent’in büyük katkılarıyla gerçekleşen forumda, arkadaşlarımız Şebnem Turhan ve Ceyhun Kuburlu’nun tüm konuşmaları aktardığı oturumlar, Hürriyet Ekonomi’de dolu dolu
11 sayfalık içerik haline geldi.

Haberin Devamı

FARK YARATAN HABERLER

Geçtiğimiz hafta haberciler yine baş döndürücü bir gündemin içindeydi. ABD’de Reza Zarrab davasını izlerken, Türkiye’de bu konuda önemli bir gelişme oldu. Zarrab’ın tüm mal varlığına el konuldu. Celal Korkut yönetimindeki Hürriyet İstihbarat Servisi iyi bir habercilik refleksi göstererek Zarrab’ın şirketlerinin peşine düştü, binalarına gitti. Muhabirimiz Fırat Alkaç, Zarrab’ın firmalarının hayalet binalara dönüştüğünü fotoğraflarla ortaya koyarken, “Süpürdü Gitti” başlığıyla manşete çıktı.

Batı Trakya Türkleri’nin üzerindeki ağır baskı

 Zarrab’la ilgili haftanın fark yaratan haberleri yine Hürriyet’te yer aldı. Razi Canikligil, Zarrab davasını çizen Türk karikatürist Necdet Yılmaz’ın öyküsünü yazdı. Cansu Çamlıbel ise Zarrab’ın tercümanlığını yapan FBI’ın yeminli dil uzmanı Mormon Bülent Bulut’u Türkiye’ye tanıttı.

Haberin Devamı

Batı Trakya Türkleri’nin üzerindeki ağır baskı

 Zeynep Bilgehan, Şişli’de yaşayan 16 bin mültecinin sorunlarını ele almak için kurulan Mülteci Meclisi’nin toplantısına katılarak geçen haftanın dikkat çeken haberlerinden birine imza attı.

 273 gündür açlık grevinde olan ve 193 gün sonra cezaevinden tahliye edilen Nuriye Gülmen ve annesiyle muhabirimiz Gamze Kolcu’nun yaptığı röportaj da haftanın güzel işlerinden biriydi. Annesi 34 kiloya kadar düşen Nuriye’ye “Bizi çok üzdü. Etlensin, butlansın sopa atacağım” diye takılıyordu.

Batı Trakya Türkleri’nin üzerindeki ağır baskı

 Gemlik’te askerlik yapan bir başçavuş başına miğferle vurunca beyin kanaması geçirip ölen er Gökhan Kılıç’ın acı öyküsü ise İsmail Saymaz imzasıyla Hürriyet sayfalarında yer aldı ve çok konuşuldu.

 Ses Ver sayfasında bu hafta, her gün hayatlarını tehlikeye atıp yerin altına inen 46 bin madencinin sorunları, talepleri vardı. Banu Şen 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde onlarla eksi 400 metrede söyleşi yaptı.

12.5 MİLYON OKUR, 20 MİLYON VİDEO

Yayıncıların ve reklamverenlerin ölçüm için yetkilendirdiği tek uluslararası kuruluş olan Gemius’un verilerine göre geçen haftanın her gününde hurriyet.com.tr açık ara Türkiye’nin en çok ziyaret edilen dijital yayıncısı olmayı sürdürdü.

 Bu hafta Hürriyet TV’de en çok izlenen özel videolarımızdan biri, yazarımız Taha Akyol’un Kudüs’ün dinler tarihi için önemini anlattığı “İşin Aslı” videosu oldu. Bu video 330 bin izlenmeyi aştı. Hürriyet TV ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden yaklaşık 20 milyon video izlendi.

Batı Trakya Türkleri’nin üzerindeki ağır baskı

 Bu kadar büyük kitlelere ulaşabilmemizde, geçen hafta toplam 12.5 milyon okurumuzun tercih ettiği özel haberlerimizin payı büyük. Razi Canikligil ve Cansu Çamlıbel’in New York’tan, Fırat Alkaç’ın İstanbul’dan aktardığı Reza Zarrab ile ilgili son gelişmeler ve oyuncu Hakan Yılmaz ile eşine saldırıyı duyuran Kelebek’ten Behlül Aydın’ın haberi, bu özel içerikler arasında en çok tıklananlar oldu. İsmail Saymaz’ın Bursa’da vatani görevini yapan er Gökhan Kılıç’ın bir başçavuş tarafından kafasına miğferle vurulduktan sonra hayatını kaybetmesini konu alan haberi de haftanın en çok okunan Hürriyet özel içerikleri arasına girdi.

 Ekonomi servisimizin özellikle iki haberi hem gündemi değiştirdi hem de etki yarattı... Şebnem Turhan’ın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nda sadece başkan ve tek kurul üyesinin kaldığını duyurduğu haberin ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek açıklama yaptı. Şebnem’in Ceyhun Kuburlu ile birlikte dakika dakika aktardığı Türkiye Finans Forumu da Hürriyet’in bir etkinliği olmakla birlikte tüm yayıncıların dikkatle izleyip katılımcıların konuşmalarını haberleştirdiği bir gündem yarattı. Yaklaşık 500 bin kişi Hürriyet TV üstünden yaptığımız Türkiye Finans Forumu canlı yayınını takip etti.

 Kudüs’teki sokak gösterilerini canlı videolarla hürriyet.com.tr ve sosyal medya kanallarımızda anbean aktaran Hürriyet Daily News muhabiri Sevil Erkuş, röportajlarıyla da gazeteye manşet oldu ve 360 derece yayıncılığın başarılı bir örneğini verdi.

CNN TÜRK

Trump’ın Kudüs kararı, Zarrab davası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan, Kılıçdaroğlu’nun İngiltere temasları CNN Türk haber merkezinin yakın takibindeydi.

Kudüs’ün başkent olarak kabul edilmesiyle ilgili ABD Büyükelçiliği önündeki protesto gösterilerini Büşra Aslantaş, İstanbul’dakileri Fulya Öztürk canlı yayınlarla anlattı.

Göksel Göksu toplam 35 yıl hapis cezasına çarptırılan bir çocuk istismarcısının hukuki boşluklar nedeniyle hâlâ hapse atılmamasının öyküsünü haberleştirdi.

Zeynep Karamustafa e-sporun milyonlarca genci nasıl bilgisayar başına çektiğini anlattı.

Hakan Tunç Ukrayna’dan Türkiye’ye sokulan 300 kilo sentetik uyuşturucunun ele geçirildiği operasyonun ayrıntılarını canlı yayınlarla aktardı.

Sinem Yöndem İstanbulluların hayatına giren e-taksinin detaylarını ekranlara taşıdı.

KANAL D HABER 

Kanal D editörü Cem Tekel, Kudüs’teki “Öfke Cuma”sını yerinde izledi. Kudüs’ten yaptığı haberlerle, Filistinlilerin öfkesini ekrana getirdi.

 Doğan TV Washington Temsilcisi Serdar Cebe, Reza Zarrab’ın duruşmalara katılmadan önce özel bir psikolog eşliğinde terapi gördüğünü, sorguya hazırlandığını ilk kez Kanal D Haber’de duyurdu.

 Kanal D Ankara muhabiri Seçil Özer, AK Parti’nin, hem dekont tartışması hem de Reza Zarrab davasıyla ilgili 17 sayfalık bilgilendirme kitapçığı hazırlayıp tüm teşkilata dağıttığını ilk kez haberleştirdi.

 Kanal D Haber Rus generalin, terör örgütü YPG üyeleriyle Suriye’de yaptığı toplantının görüntülerini yayınladı.

 Kanal D Haber’den Merve Görgün, İstanbul gümrüğünde ele geçirilen ve  Çin’den gelen 19 ton kanserojen oyuncağın ölümcül tehlikesini ekrana getirdi.

 Kanal D muhabiri Özay Erad, mübadele döneminde Yunanistan’dan Türkiye’ye gelenlerin akrabalarını bulmaları için Tekirdağ Belediyesi tarafından hazırlanan “Umut Müzesi”ni haberleştirdi.

 Megastar Tarkan’ın eşiyle birlikte çektiği klip ilk kez Kanal D Haber’de yayınlandı.

DOĞAN BURDA DERGİ GRUBU

Atlas dergisi aralık sayısında okurları için “Avrupa’dan Anadolu’ya 20 Şehir, 20 Proje, 20 Yemek” adlı çok önemli bir kitap projesine imza attı. Bu özel çalışma, yıllardır Türkiye’de yaşayan Hollandalı şef Wilco van Herpen ve ünlü yönetmen Yüksel Aksu tarafından hazırlandı.

Atlas ailesinin bir parçası olarak 2010 yılı  Haziran’da yayına başlayan Atlas Tarih 50. sayısına ulaştı. Atlas Tarih, Birinci Dünya Savaşı’nın yüzüncü yıldönümü kapsamında “Kudüs’e Veda” kapak konusuyla yayımlandı.

Yeni otomobilleri, fuarları, konsept modelleri ve test sürüşlerini en doğru şekilde okurlarına ulaştıran Auto SHOW 25. yılını kutladı.

Yazarın Tüm Yazıları