Trafiğin 'Çakar'ları

Okurlar diyor ki: Trafikte kırmızı-mavi çakar lambalarıyla...  Son sürat giden.  Taciz eden.  Yol isteyen. Araçlar var. Ve... Bi de soru ekliyor...

Haberin Devamı

Bu araçların polis ve/veya koruma mı olduğunu nasıl anlayacağız?

*
Haklılar.
Anlamak güç, hatta imkansız.
*
Google’da ‘çakar lamba’ araması yapsanız.
Oto yedek parça/aksesuar olarak şak diye çıkıyor.
Envaiçeşidi var.
Hatta.
50, bilemedin 100 TL’ye satılıyor.
Yani ulaşmak da, almak da, takmak da kolay.
Hâlbuki.
Trafik Kanunu’na göre kullanımının yasak olduğu çakarlı lambaların...
Satışı bu kadar kolay olmamalı.
*
Trafik uyanıkları araçlarına çakar lamba taktırıp.
Koruma aracı edasıyla yollarda geziyor.
Polis ekipleri denetim yapıyor.
Ama... Ceza yakalanana uygulanıyor.
İşte o yakalanmayana örnek, okur Turgut Senol’un iletisinde:

TACİZ EDİLDİM

Kızılay Bakanlıklar’dan Çayyolu’na gelene kadar tam 4 kez arkamdaki çakar lambalı otomobiller tarafından taciz edildim. Dördünde de şeridimde ve yasal hızda seyrettiğimden özellikle yol vermedim. Sivil plaka taşıyan bu araçlar, beni geçerken siren çalarak bir de kendilerince uyardılar.
Son dönemlerde Ankara’da çok sayıda çakar lamba ve siren takan araçlar görüyoruz. Sıradan vatandaş da aracına bu aksesuarları takarak, kendisine önemli kişi süsü veriyor ve trafikte üstünlük peşinde koşuyor.
Kanunda, kimlerin bu hakkı kullanabileceği açık. Ancak, her aklına esen bu aksesuarlarla yollarda terör estirmekte, edepsizlik yapmakta ve kabadayılık taslamakta. Böylesine hassas bir güvenlik ortamında çakarlı lamba ve siren kullanarak bir terör eylemi yapılsa çok da şaşırmayacağım.

Haberin Devamı

ESTETİKTEN YOKSUN ÜST GEÇİTLER

Okur Bakaner Karakuş, Kızılay’daki eski üst geçitlere dikkat çektiği iletisinde şunları kaydediyor:
“Estetikten yoksun, şehrimizi oldukça çirkinleştiren, yağmur yağdığında veya kar eridiğinde üzerimize paslı-kirli su damlatan, yayalar tarafından kesinlikle kullanılmayan, yaya trafiğini keşmekeş haline getiren bu üst geçitler bir an önce kaldırılmalı. Her gün yaklaşık 5 saat yürüyen bir yaya olarak gerek araçlar, gerekse üst geçit bahanesiyle Büyükşehir Belediyesi tarafından kaldırımlarda rahatça yürüme özgürlüğümün ihlâl edilmesine isyan ediyorum.”

Trafiğin Çakarları

Karakuş, “Bu kaldırımdan bir bebek arabasının veya bir tekerlekli sandalyenin geçmesi mümkün mü?” diye soruyor.

Haberin Devamı

OKUL KANTİNİ KÂBUS OLDU

Trafiğin Çakarları

Çankaya Gaziosmanpaşa’daki Necla-İlhan İpekçi Ortaokulu’nun bahçesine sonradan yapılan kantinin, bitişikteki Arzu Apartmanı’nın kâbusu haline geldiğini belirten okur Ülkü Sayılan, şikâyetlerini iletisinde şöyle sıralıyor:
* Okul yönetimi, çekme mesafesi kuralına uymadı. Balkonumuz ile okulun bahçe demirleri arasında 2 metre mesafe kaldı.
* Yapılan kantinin çatısından binamıza -balkona atlamak suretiyle- hırsız girdi.
* Çocuklar tüm çöplerini demirlerin arasından binamızın bahçesine atıyor. Okul bu konuda çözüm üretmiyor.
* Çam ağaçlarının yanına yapılan bu baraka kantinde çıkabilecek yangının kontrol altına alınabilmesi zor.
* Eğer olası yangın bizim binamızda çıkarsa, kantin yüzünden itfaiye hortumunun ya da merdiveninin yanaşabilmesi imkânsız.

Haberin Devamı

KISA... KISA...

* Anıttepe’de, Anıt Caddesi ile Turgut Reis Caddesi’nin kesiştiği noktada trafik lambası yok. Bu yüzden her gün -özellikle de sabah ve akşamları- sürücüler kaza tehlikesi yaşıyor. Meydana gelen kazalarda ise zaten geçilmesi zor olan kavşak hepten tıkanıyor. Beşevler Kavşağı’nda ise Gazi Hastanesi yönünde seyrederken solda lamba yok. Sağ taraftaki lamba da yüksek araçlardan görünmüyor.
Kani MUTLU

* Ege-Koop’un Ankara’da yapacağını duyurduğu Smyrna Evleri adlı projeden ev almak için arabamızı satıp, kredi de çekerek 125 bin TL ödedik. 36 ay içerisinde projeyi bitireceklerini vadettiler. Bir yıl geçti, temeli atılmadı. Öğrendik ki, proje iptal olmuş. Şimdi ise paramızın 62 bin TL’sinin kooperatif hesabında göründüğü belirtiliyor. Bizim gibi mağdur edilenlere ulaşıp, hakkımızı aramaya çalışıyorum.
Mihriban ÇETİNKAYA

Yazarın Tüm Yazıları