Meğer, sit düğünüymüş

Geçen pazartesi “Tabiat parkında düğün” başlıklı yazım çıktığı andan itibaren...

Haberin Devamı

İletiler, telefonlar peş peşe geldi.
Hürriyet Ankara Bürosu’nu arayanlardan biri de, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş’tı.
Bu görüşmeye geçmeden önce, geçen haftaki o yazıyı kısaca hatırla(t)makta fayda var.
*
Mevzu, şuydu.
Doğasever okurumuz Mehmet Sadık Altun...
Beypazarı Kelebekler Vadisi’nde düğünler yapıldığını; gündüz, gece fark etmeksizin havai fişekler altığını aktarmış...
Ve, bu alanın ‘tabiat parkı’ olduğunu belirterek, “Tescilli tabiat parkını, açık hava düğün salonu olarak kullanarak heba ediyoruz. Soyu tükenmekte olan kuş türlerini, yerli ve yabancı turistleri kaçırıyoruz. Ben buradan; Tarım ve Orman Bakanlığı’nı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nü, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni, Beypazarı Belediyesi’ni ve tüm doğa koruma derneklerini göreve çağırıyorum” demişti.
*
Yazının ardından telefonla arayan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş’ın anlattıklarına gelirsek...
İlk söylediği, “Okurunuzun dikkat çektiği alan, tabiat parkı sınırı dışında kalıyor. Ama yine de, hem okurunuza hem de size teşekkür ediyorum” oldu.

TABİAT PARKI DEĞİL, SİT ALANI

Konuya hassasiyetle eğilen Nurettin Taş, gün içinde yazılı açıklama ve alanın sınırlarını gösteren bir de görüntü gönderdi.
Açıklamada, “Ankara ili Beypazarı ilçesi sınırları içerisinde yer alan Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı, bilimsel açıdan örnek teşkil edecek alanlara sahip olup, ekosistem açısından oldukça zengindir. 2016 yılında tescil edilmiş ve alanı 1.767 dekardır. Haberinizde, düğün yapıldığı söylenen alan tabiat parkı sınırı dışında kalmakta olup 2. derece doğal sit statüsü olan bir alandır” ifadeleri yer aldı.
*
Hafta boyunca doğasever okurlarımızdan gelen iletiler ve telefonlarda ise ortak görüş şöyleydi:
“Doğal alanlarda, bu alanlara yakın tesislerin bulunduğu bölgelerde düğün yapılması ve havai fişek atılması yasaklansın.”
*
Doğa Derneği’nin, kısa süre içinde bu konuyla ilgili girişimlerde bulunacağı da bana gelen bilgiler arasında.

Haberin Devamı

GOOGLE UNUTMAZ!

Beypazarı Kelebekler Vadisi’ni (İnözü Vadisi) bizim Google’a sorup, soruştururken...
Türkiye’nin en çok okunan/takip edilen internet sitesi hurriyet.com.tr’nin arşivinde, tam 10 yıl öncesine (2008) ait bir haber çıktı karşıma.
Başlık: “Beypazarı’nın kuşları rahat uyuyacak.”
Haberde diyor ki:
“Beypazarı’nda, 160 kuş türüne ev sahipliği yapan İnözü Vadisi’nde, kuşların sesten rahatsız olmamaları için havai fişek gösterileri yasaklandı.”
*
Hatta, dönemin Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Doğa Derneği’nin önerisi doğrultusunda aldıkları bu karara gerekçe olarak, “Vadideki kuşlar sesten rahatsız olabilir ve bulundukları yerleri terk edebilir. Bu nedenle söz konusu yasağın konulmasını uygun gördük” demiş.
*
10 yıl öncesinde alınan bu karar, bugün bir kez daha gündeme gelmeli.
Doğal hayat/yaşam, doğal seyrinde sürmeli.

Meğer, sit düğünüymüş

Bu görüntüyü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü gönderdi.
Kırmızıyla işaretli alan, düğünlerin yapıldığı, havai fişeklerin atıldığı yer.
Maviyle işaretli alan ise, önemli kelebek ve kuş türlerini barındıran tabiat parkı.

Haberin Devamı

GECE 12.30’DA HAVAİ FİŞEK ATILIYOR

Gölbaşı’ndan okurumuz Prof. Dr. Murat Palabıyıkoğlu, Mogan çevresindeki gece düğünlerinden yükselen yüksek ses ve atılan havai fişeklerden şikâyetçi.
Bakınız, şöyle diyor:
“Genelde, gece saat 12 gibi gürültü kesiliyor. Ancak, bazen gece 12.30’da havai fişek atılıyor. Ayrıca, saat 21.30 sıralarında gürültüden pencereleri kapatmak zorunda kaldığımız da oluyor. Evimiz, Mogan Doktorlar Sitesi’ndeki düğün salonlarının son üçünü nispeten yakınken bu kadar sese maruz kalıyorsa, diğer bölgeleri düşünemiyorum.”

SORUM VAR

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI DENETLEMİYOR MU?

Başkent Ankara’nın tarihi Ulus semtine dikkat çeken okurumuz Mehmet Değirmenci, “Dışkapı ile Opera Binası arasında nereyi kazsanız, Roma dönemine ait eserler çıkıyor” demiş.
Ve, şu soruları yöneltmiş:
SORU-1: Kültür ve Turizm Bakanlıgı, bu bölgelerde yapılan temel kazılarını/inşaatları denetliyor mu?
SORU-2: Misal; Hacı Bayram çevresi ve Ulus meydandaki yıkım çalışmaları denetleniyor mu?
OKURDAN NOT: Zamanında, Ulus Şehir Çarşısı’ndaki temel kazısında bulunan tarihi hamam kalıntıları nedeniyle inşaat durdurulmuş, bölge SİT alanı ilan edilmişti. Fakat daha sonra, bulunan tas ve sütunlar inşaatın az ilerisine ötelenerek, çalışmaya devam edilmiş, çarşı tamamlanmıştı.

Haberin Devamı

LOJMAN PERİŞAN HALDE

Okurumuz Ali Avni Yüzbaşıoğlu, “Yenimahalle Çamlıca Mahallesi’nde, hâkimler için yaptırılan lojman perişan halde” diyor.
Okurumuz, iletisinde şunları kaydediyor:
“Atıl haldeki bina, çürümeye terk edilmiş. Buraya, bu binayı yapan ve atıl halde tutan yetkililer bunun hesabını vermeli. Acaba bu para kendi ceplerinden çıksaydı, böyle boş bırakılır mıydı?”
OKURDAN NOT: Devlet buraya lojman yaptığını unuttu diye düşündüm ve hatırlatmak istedim.

KISA... KISA...

* “Çankaya’ya bağlı Çayyolu Mesa Koru Sitesi’ndeki Sarıkaya Parkı ve koruluk (ağaçlık) alan, çok bakımsız. Parkın çimleri kurudu, ağaçlar da kurumak üzere. Çünkü; bakım yok, sulama yok, budama yok... Çankaya Belediyesi’ne defalarca e-mail göndermemize rağmen hiçbir gelişme olmadı.”
Feyza B.

Haberin Devamı

* “Ulus’ta, Denizciler Caddesi’nin yolu, off-road pisti gibi. Yüksek seviyede bırakılmış rögar kapakları ve yol boyu sıralanan çukurlar yüzünden araçlar zarar görüyor. Birkaç kez Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Mavi Masa hattını aradım, çözüm üretmediler. Bu kötü manzara, Ankara’nıın tarihi Ulus semtine yakışmıyor.”
Serkan TOKER

Yazarın Tüm Yazıları